Utenfor Skaunhallen er 28 fotballspillere i alderen 15–19 år delt inn i sju lag.
Vannbegerstafett, stille lengde, dart og spydkast er blant aktivitetene som står på programmet til Buvik ILs fotballjuniorer i den utradisjonelle tikampen denne onsdagskvelden.
Trenernes kreative opplegg de siste ukene har fått spillerne til å heve øyenbrynene, men tenåringene tar utfordringene på strak arm. For eksempel har de hatt løp på idealtid langs stranda på Øysand.
– Da det ble snakket om dart og vannstafett, begynte jeg å lure på hva som egentlig skjer, med tanke på at vi er vant med fotball. Det var litt rart, men det er artig å gjøre andre ting, sier Simen Lund (17).
Vil unngå frafall
Det var da fotballens treningshverdag ble forandret som følge av koronapandemien, at lagleder Christian Sperling Johansen og resten av støtteapparatet rundt laget bestemte seg for å gjøre treningshverdagen ekstra morsom.
– Vi skal ikke miste én eneste spiller, sier Johansen. Nå er én av tre ukentlige økter fylt med aktiviteter som ikke krever fotballsko.
– Vi må tørre å være barnslige. Mange sliter med å komme tilbake til trening når de vet at de skal løpe ei mil. Vi vil at treningen skal være lystbetont, sier laglederen.
Nå er det bare fantasien som setter grenser for innholdet i de alternative treningene. Trenerne bruker nærmiljøet og opplever nesten fulltallig oppmøte på trening.
– Hvilken meningen gir ei økt som denne for deg som fotballspiller?
– Dette gjør at vi blir motivert til neste sesong. Vi bygger lagsfølelse og garderobekultur, mener Oskar Kvernmo Jakobsen (19).
Stengte all idrett
Nyvalgt leder i fotballgruppa, Bjørn Solem, følger tikampen fra sidelinja. Han ser brede glis og hører ivrige heiarop.
– Ungdommene er sulteforet på trening. Men vi kan ikke bare gi dem harde økter, vi må gi dem det som er morsomt. Det vi frykter mest, er at ungdommen slutter, sier Solem.
Ole Røstad ble ansatt som daglig leder i Buvik IL i midten av mars.
– Det første jeg gjorde i jobben min av å stenge ned idretten. Det var spesielt, sier han.
Han liker fotballens strategi for å beholde idrettsgleden hos ungdommene som ikke får lov til å trene slik som de pleier.
– Jeg føler at fotballen i er trygge hender, sier Røstad og ser ut over idrettsanlegget.
- LES OGSÅ: Trønderidretten med dramatisk beskjed
Har råd til trenerne
Sola begynner å gå ned, men ingen av ungdommene har lyst til å bryte opp.
De skal innom alle øvelsene først, og så skal de få premier som det lokale næringslivet har stilt opp med. Til slutt skal de bli servert grillpølser av foreldre som har møtt opp. Klubbhuset er stengt på grunn av smitteverntiltakene, men ute i blesten gjør alle så godt de kan med antibac, plasthansker og riktig avstand mellom hverandre.
– Vi overholder smittevernreglene, men har det fremdeles artig sammen, sier Oskar Kvernmo Jakobsen.
19-åringen har et klart råd til andre lags trenere for å skape motivasjon til treningshverdagen som er blitt så veldig annerledes:
– Lytt til spillerne og varier opplegget på trening. Vi trener fremdeles pasninger, teknikk og skudd, men det er fint å gjøre noe alternativt sammen også, sier Jakobsen.