Regjeringen sa ja, men i dag ble fotballspillerne likevel nektet full kontakt

Abid Raja sa det bare var å gå i gang. Men Norges Fotballforbund og klubbene er likevel ikke klare til å starte opp trening med full kontakt før ut i neste uke. Det fikk skuffede Stabæk-spillerne erfare fredag formiddag.

Slik så det ut på Stabæk-treningen fredag formiddag. God avstand mellom spillerne og ingen kontakt. At Abid Raja ga umiddelbar mulighet til fotball med full kontakt betød ikke at det var fritt frem for norske toppspillere med en gang. Slik så det ut på Stabæk-treningen fredag formiddag. God avstand mellom spillerne og ingen kontakt. At Abid Raja ga umiddelbar mulighet til fotball med full kontakt betød ikke at det var fritt frem for norske toppspillere med en gang. Foto: Jan T. Espedal

NADDERUD: Torsdag kveld jublet spillerne landet rundt. Fredag skulle det endelig bli ordentlig «trøkk» på trening igjen med full kontakt, susende taklinger og heftige løpsdueller. Noen spillere varslet om at det kunne gå hardt for seg.

Men så var det ikke bare å rase til treningsfeltet for å sette inn susende taklinger. Eliteseriens spillere må til ut i neste uke vente på at de får trene fotball på den måten fotball spilles.

Fredag formiddag sto Stabæk-trener Jan Jönsson godt plassert i et stillas på klubbens treningsbane utenfor Nadderud. Før treningen samlet han spillerne i en stor halvsirkel foran seg.

Så informerte han dem om at de enda måtte vente noen dager med å takle hverandre og gå i dueller. Fortsatt måtte man holde en meters avstand.

Fra et stillas informerte Stabæk-trener Jan Jönsson spillerne om at det vil gå ennå noen dager før det blir snakk om skikkelig fotballspill på treningene. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

NFF satt kontakttrening på vent

For selv om kulturminister Abid Raja på torsdagens pressekonferanse ga grønt lys for kontakttrening umiddelbart, har NFF bedt klubbene om å vente.

NFF, klubbenes interesseorganisasjon og klubbene selv skal avholde et møte før det blir gitt grønt lys for at de kan gå i gang med fotballtrening.

– All trening må skje innenfor det strenge smittevernregimet, og for alle eliteserieklubbene innebærer det noe forarbeid. Det skal derfor ikke igangsettes trening med kontakt i eliteserieklubbene før mandag 11. mai. Den enkelte klubb kan uansett ikke sette i gang før de er klare til å etterleve kravene i treningsprotokollen og har bekreftet dette ovenfor NFF, skriver elitedirektør i NFF Lise Klaveness i en e-post til Aftenposten fredag.

Klaveness er den som har jobbet tettest med myndighetene i forbindelse med gjenåpningen av fotballen.

Hugo Vetlesen skyter og skyter på Stabæk-treningen fredag. Men taklingene må han vente med til neste uke. Foto: Jan T. Espedal

Helomvending like før trening

– Er det noen spørsmål? spurte Jönsson spillerne sine etter at han hadde gjort det klart at det ikke blir kontakttrening før i neste uke.

Samtlige spillere ristet på hodet og begynte med oppvarming. Fortsatt på god og unaturlig avstand for en fotballspiller.

– Det ble det en helomvending da jeg sto opp. Da leste jeg at det ikke var helt klart med de retningslinjene vi skal følge. Det var litt kjipt, men i løpet av neste uke så kommer vi til å sette i gang. Det gleder jeg meg til, sa midtbanespiller Hugo Vetlesen til Aftenposten etter treningen.

Siden 12. mars har det vært bråstopp for norske fotballspillere. Fredag var de i hvert fall mange nok til å spille formasjon.

Men assistenttrener Petter Belsvik var krystallklar før ballen ble satt i spill:

– No contact! instruerte han innstendig.

Fra side til side gikk ballen mellom spillerne. Spissene på de to lagene fikk stå helt fritt alene foran mål og banke ballen i mål gang etter gang uten at forsvarsspillerne kunne gjøre motstanden de ønsket.

– Det er utrolig statisk og lite guts og nerve i en sånn type trening. Vi får noe ut av det. Men sammenlignet med fullt kjør, så er det ikke store greiene, sier midtstopper Yaw Ihle Amankwah om hva de får ut av den type trening.

Men noen dager til, skulle de klare å vente.

– Vi har ventet så lenge at dersom vi må vente noen dager til, så er det greit det, sa midtstopper Yaw Ihle Amankwah.

Da Hugo Vetlesen våknet fredag kom beskjeden om at han ikke fikk lov til å gå i fullkontaktsdueller med lagkameratene likevel. En «lagkamerat» i plast var det nærmeste av kontaktdueller han kom. Foto: Espedal, Jan Tomas

Endelig noe å se frem til

Det viktigste for Stabæk-spillerne var uansett at de nå endelig hadde en dato å se frem til at fotballkampene ville starte igjen: 16. juni.

– Det verste med denne perioden er at vi ikke har hatt en dato å forholde oss til. Vi har trent helt på måfå har det føltes ut som. Vi ante ikke når vi kom i gang eller om det i det hele tatt blir fotball i 2020. Det gjør en vanvittig stor forskjell for oss, sier Amankwah.

Men først venter en måned med oppkjøring og enda mer trening. Og neste uke kan midtstopperen endelig gjøre helhjertede forsøk på å stoppe lagkameratene.

– Nå kribler det voldsomt. Nå handler det mer om å holde igjen litt, enn å slippe løs. Da blir det helt kaos, sier han og smiler godt.