Thibaut Courtois og Cristiano Ronaldo var to av de største og dyreste overgangene i sommer. Thibaut Courtois og Cristiano Ronaldo var to av de største og dyreste overgangene i sommer. Foto: NTB scanpix

Toppklubbene brukte rekordmye i sommervinduet

Brukte vanvittige 37 milliarder kroner i sommer.

Det internasjonale fotballforbundet FIFA slapp onsdag sin analyse over pengebruken i de fem største ligaene (Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1 og Premier League) i overgangsvinduet denne sommeren.

I år, som samtlige år siden 2013, ble det satt ny rekord i pengebruk blant de aller største. Mens det sommeren 2017 ble brukt 34,4 milliarder kroner, skiftet hele 37 milliarder kroner hender denne sommeren.

Står for 77,5 prosent av pengebruken

Alle overganger må gjennom FIFA-systemet, og tallene fra organisasjonen viser at de fem store ligaene står for 20 prosent av overgangene. Likevel står klubbene for hele 77,5 prosent av kronene som er brukt.

Nok en gang er det de engelske klubbene som står for de aller største summene. 459 spillere har signert for en ny klubb på balløya, og totalt ble det brukt over tolv milliarder kroner.

Med Cristiano Ronaldo-overgangen til Juventus ble det satt fyr i italiensk fotball. Serie A-klubbene brukte hele 74,7 prosent mer i år enn i fjor, og kvittet seg med over åtte milliarder kroner.

Over 8000 overganger

Det er mer enn de spanske klubbene, som også hadde en 42,2 prosents økning fra året før.

Spillere som Thomas Lemar, Arturo Vidal, Malcom, Vinicius Junior, Thibaut Courtois er noen av de største overgangene til La Liga.

Så mye brukte de største ligaene på overganger sommeren 2018:

  • England: 12,5 milliarder kroner
  • Italia: 8,7 milliarder kroner
  • Spania: 8,3 milliarder kroner
  • Frankrike: 4,2 milliarder kroner
  • Tyskland: 3,98 milliarder kroner
  • STOR OVERSIKT: Her er alle overgangene i Premier League

Totalt ble det gjennomført 8401 overganger over hele verden. Bare 18,2 prosent av de kostet penger, men likevel ble det brukt 47,3 milliarder kroner.

Dersom man tar med vintervinduet på begynnelsen av året, ble det handlet fotballspillere for 62 milliarder kroner i 2018.