Søskenparet Kristina og Kristian Novak er i startgropen på idrettskarrieren i henholdsvis håndball og fotball. 17 og 19 år, langt frem, lovordene er mange. Søskenparet Kristina og Kristian Novak er i startgropen på idrettskarrieren i henholdsvis håndball og fotball. 17 og 19 år, langt frem, lovordene er mange. Foto: Fredrik Refvem

Dette søskenparet kan du få høre mye om i årene som kommer

Begge har tid til kjærest, begge har tid til skole, begge har landskamper, og begge har ambisjoner om å nå langt på idrettsarenaen. Bare ved øynene og idrettene skiller de lag.

Merk deg navnene: Kristina og Kristian Sirum Novak, 17 og 19 år fra Håbafjell i Sandnes.

Håndballspilleren Kristina har 15 kamper for aldersbestemte landslag og spiller for serielederen i 2. divisjon, Ålgård.

"Hun kan bli en av de beste," sier den meritterte treneren Leif Gautestad.

Fotballspilleren Kristian har tre landskamper for G19 og skrev nylig proffkontrakt med Viking.

"Han er stor og sterk og klok, han kan bli en bauta," sier trener Bjarne Berntsen.

Aftenbladet møter glade, åpenhjertige søsken til lunsj på restaurant Mondo ved Gandsfjordens bredd.

Ute vibrerer vottekald vinter mellom speilblank sjø og en blå himmel i perfekt harmoni med Kristians blå iriser.

Inne går Kristinas nøttebrune i ett med eksklusivt interiør på Mondo.

– Jeg har fått mammas, sier Kristian fort når vi undres.

– Og jeg har fått pappas, smiler Kristina.

– De er utrolig flinke til å følge oss opp, sier de i kor.

Pappa med erfaring fra egen idrettskarriere, mamma uten.

Vis fakta ↓
Kristina Sirum Novak
Vis fakta ↓
Kristian Sirum Novak

Kari Sirum Novak er fra Sandnes, men stammer fra Selbu i Trøndelag og har aldri drevet aktiv idrett.

Nenad Novak er kroat og spilte for andrelaget til Bayern München den gangen det sydtyske mesterlaget vant tre seriemestertitler (Champions League) på rad; 1974, 1975 og 1976.

De møttes under studier i Tyskland. Nå er hun lærer ved Lundehaugen ungdomsskole, og han prosjektingeniør hos Kruse Smith med ansvar for gigantnaboen til Mondo, Sandnes nye rådhus.

Treffsikker? Foto: Fredrik Refvem
Kanskje? Foto: Fredrik Refvem
Hundre prosent!!! Foto: Fredrik Refvem

Det var ikke gitt at Kristina og Kristian skulle bli håndball- og fotballspiller. Som barn flest har de prøvd og kost seg med mye.

BMX, sang og teater

– Jeg kjørte BMX fra jeg var tre år og spilte senere håndball og fotball i Austrått, men det ble fotball da jeg valgte å satse, forteller Kristian.

Kristina hadde talent på helt andre scener.

– Ofte fulgte jeg med der Kristian var, det ble slik siden mamma og pappa var der, men jeg drev mest med teater og musikk, var blant annet med under oppsetting av musikalen Anny i Sola kulturhus, forteller Kristina.

– Sammen med hunden vår, Jakko, smiler Kristian.

Hun var 12 år før det ble håndball

Først da Kristina var 12 år, begynte hun med håndball.

– Storesøster (Nina) spilte og dro meg med til Austrått. Jeg fant fort ut at håndball var kjekt og spilte etter hvert med tre år eldre jenter på det gode 1997-laget til Austrått.

– Da det gikk i oppløsning, var håndballinteressen så stor at jeg meldte meg inn i Hundvåg som 14-åring, sier den venstrehendte skytteren.

Hun takker lærermoren for at det var mulig.

– Hun kjørte meg til og fra, dag ut og dag inn, ofte midt i rushtiden, og nå kjører hun like ofte til og fra Ålgård, men det er tross alt enklere, smiler Kristina.

Begge dro til Ålgård

Kristian flyttet også idrettskarrieren til Ålgård, og en periode gikk det to transporter fra Håbamyrå til kommunesenteret i Gjesdal.

– Pappa er like ivrig og viktig for oss som mamma. Jeg tror knapt han har stått over en eneste trening og bare få bortekamper, sier Kristian med blikket vendt mot søsteren.

Kristian Novak i aksjon på Viking-trening, her i duell med Aniekpeno Udo. Foto: Egil Ø. Nærland

Kristian og Kristina gløtter på hverandre, de gjentar ofte kjærlig og respektfullt foreldrenes innsats.

Kristian var 16 og siste års guttespiller da han gikk til Ålgård sommeren 2014. To kamper før slutt debuterte han for A-laget i 2. divisjon og fikk gleden av å score seiersmålet i siste kamp mot Vard Haugesund.

Drøm: Fotball på heltid

Deretter ble det to nye sesonger med Ålgård i 3. divisjon før han ble invitert til amatørkontrakt med Viking i fjor, en sesong preget av mange skader.

– Jeg har hatt en drøm om å kunne spille fotball på heltid. Den får jeg oppfylt nå, men jeg skal studere ved siden av, tenker at det er viktig å ha noe å falle tilbake på, sier 19-åringen som først blir 20 i slutten av oktober.

Han understreker at han har tid til å lære og bli klar for 1. divisjon. En forsiktig og lavmælt gutt - utenfor banen.

– På banen liker jeg å ta ansvar og dirigere, har ofte vært kaptein. Jeg snakker, styrer og gir beskjeder, sier Kristian.

– En klok spiller

– En klok spiller fra første stund i klubben, sier fotballkjenneren fra Ålgård, Hallgeir Klink Pedersen.

– Han når langt, fastslår Klink.

Kristian utbasunerer ikke store og langsiktige mål.

– Jeg håper på noen kamper i 1. divisjon allerede denne sesongen, strekker han seg.

Og Kristina?

– Jeg vet hva som er viktig, jeg har mye å lære, men jeg må ta et steg videre etter sesongen, sier hun bestemt.

Scorer ni pr. kamp

Den venstrehendte bakspilleren er suveren toppscorer i andredivisjon, netter nesten ni ganger i gjennomsnitt pr. kamp.

På aldersbestemte landslag banker hun gjerne til med åtte og ni pr. kamp der også. Som mot Portugal (9) og Sverige (6) i turnering før jul.

Hun skryter veldig av treningene, av trener Leif Gautestad og av miljøet på Ålgård.

Ukentlig trener hun også med Sola og har stående invitasjon om overgang til en rekke norske eliteklubber, deriblant serieleder Vipers i Kristiansand.

Kristina Novak scoret seks ganger i cupkamp mot topplaget Vipers. Foto: Mats Haugland

Viperstreneren: - En spiller for framtida

– Kristina Novak er en spiller for framtida, og hun er hjertelig velkommen til Vipers neste år. Hun er en veldig spennende type og vi kunne absolutt tenkt oss henne i stallen vår, sa Vipers-trener Kenneth Gabrielsen til Aftenbladet etter at hun hadde banket inn seks mål mot stjernene i den ulike cupkampen tidlig i sesong.

17-åringen vil helst bli én sesong til i Ålgård.

– Jeg har lært ekstremt mye i Ålgård, men merker at det er noe ganske annet når jeg trener med Sola. Det går fortere, det er alltid noe overraskende, du må tenke og ta raske valg.

– Hvis Ålgård går opp i førstedivisjon, kan jeg bli. Uansett har jeg lyst til å fullføre videregående (Wang toppidrett) og tenker å være hjemme av den grunn, forklarer hun.

Ålgårds meritterte trener, Leif Gautstad, spår en stor framtid for Kristina Novak. Dessverre for Novak og Ålgård forlater han klubben etter inneværende sesong. Foto: Mats Haugland

Lunsjen går mot slutten denne nydelige januarlørdagen. Mens undertegnede lunter langs kaien, drar Kristina og Kristian målbevisst til en ny treningsøkt, mellom 10 og 12 i uken for begge. Lange dager, lite annet.

– Vi er som andre ungdommer på vår alder, har kjærest begge to, har det fint, men litt hensyn må vi ta, kan ikke akkurat rangle til klokken tre på natten...

PS 1: Seks serierunder før slutt leder Ålgård og Kristina andredivisjon, men må gjennom kvalifisering for å rykke opp selv om laget vinner sin avdeling.

PS 2: Kristian får A-lagsdebut som proff for Viking når laget møter Bryne til årets første treningskamp den 3. februar.