I RETT RETNING: TIL, her ved Ruben Yttergård Jenssen, Simen Wangberg og Lars Sætra, har vunnet fire av fire kamper så langt i sommer. I RETT RETNING: TIL, her ved Ruben Yttergård Jenssen, Simen Wangberg og Lars Sætra, har vunnet fire av fire kamper så langt i sommer. Foto: Ned Alley

Her hører ikke TIL hjemme

KOMMENTAR: Reisverket Gaute Helstrup bygger bør ikke handle om å rykke opp. Det bør handle om hvordan «Gutan» igjen skal etablere seg i Eliteserien.

Sekundene etter at dommeren blåste i fløyta på Ranheim Arena litt før klokka 21.00 tirsdag kveld nærmest fløy Gaute Helstrup på skrå utover mot midtbanen, fra trenerbenken han tålmodig hadde stått foran i 96 minutter.

Slik det så ut fra der jeg satt oppe under taket så han ut til å ville klemme alle spillerne sine på kortest mulig tid. Hadde folk ikke visst bedre, ville de trodd at Helstrup var et sted tidlig i 20-årene, midt i en spennende friidrettskarriere.

På tribunen, noen meter fra presseområdet, satt i samme øyeblikk en bejublende fyr i TIL-drakt som for et sekund mistet alle bekymringene han eventuelt måtte ha.

Samspillet mellom TILs direktør Kristian Høydal, for anledningen på en bortekamp, og hans nyansatte hovedtrener var der og da bare to måneder og to dager gammelt.

Likevel har det gått så bra som de bare kunne drømme om da samarbeidet offisielt ble inngått 19. mai. Det skyldes ikke bare fire seiere på fire kamper i en sirkusliga, der målene florerer, og resultatene stort sett ikke kan spås.

Rune Robertsen, iTromsøs sportsredaktør.

Men også det faktum at TILs framstår mer som TIL, ikke som et risikoforetak der høyt press fra motstanderne automatisk betyr mål imot, slik det føltes som under det forrige Champions League-aspirerende regimet. Det betyr i korte trekk mer og bedre duellering, mindre risiko og ikke minst vinnermentalitet.

Med unntak av Fitim Azemi og Mohammed Ahamed, som ikke reiste til Trondheim, har Gaute Helstrup vanskeligere arbeidsforhold enn mange andre nyansatte trenere. Han fikk inn den nevnte duoen, som styrker både han og TIL på hver sin måte. Men han overtok samtidig en degradert stall og forgjengerens trenerteam. Spør hvem som helst, det er ingen enkel jobb.

Alle trenere gjør noen grep tidlig i perioden sin i klubben som i etterkant gir en aha-opplevelse. Dette er grep som betalte «eksperter» som undertegnende eller den vanlige supporter i gata gjerne liker å se tilbake på som øyeblikk for å forklare den etterfølgende suksess eller fiasko.

Måten TIL sto imot på da Ranheim hadde nesten en halvtime på seg til å utligne er et slikt øyeblikk som kan definere et lag. Uavgjort hadde ikke vært så verst, men disse tre poengene setter en respekt hos de andre lagene, og selvtillit internt.

Vi må ha med oss at livet på toppen av en divisjon som TIL er i nå er forførende. Det er lett å la seg rive med, og på meningsløst vis snakke om tabelltopp etter bare fire kamper. Motgangen kommer tidsnok.

– TIL bør ha høyere ambisjoner enn å bare forsvare seg mot Ranheim, sa den gamle TIL-treneren, og nåværende sportskommentatoren, Otto Ulseth, til meg i pausen. Et sitat som gir et lite innblikk i forventningene som faktisk ligger der til det som skjer med TIL, og hvordan det skjer.

Vi har alle opplevd at værmeldingen melder sol, men i det øyeblikket du ser ut av vinduet er realiteten regn. «Gutan» hører på mange vis hjemme i Eliteserien, men når OBOS-tabellen rulles opp er det der TIL inntil videre står oppført.

Ranheim er på mange måter en mønsterklubb, noe å lære av når det gjelder evnen til å få ut mye fra lite. Men med all respekt for dem, så er det ikke dit TIL skal når de er i Trondheim. Spør bare Gjermund Åsen, som i rødhvit drakt stoppet kjeften på 21.000 festklare trøndere på 16. mai for tre år siden.

Fra sittetribunen på Ranheim Arena, der jeg for anledningen satt med hansker på denne julikvelden, er det bare noen få kilometer inn til Lerkendal stadion. Dit TIL neste år bør ta den chartrede bussen om 2020 skal regnes som en suksess.

For denne sesongen handler ikke bare om å rykke opp, men også å bygge et fundament for hvordan opprykket senere skal ende i en stabil eliteserietilværelse.