Brage Berg Pedersen og TIL sliter i treningskampene. Men jakten på en ny spiss fortsetter med full kraft. Brage Berg Pedersen og TIL sliter i treningskampene. Men jakten på en ny spiss fortsetter med full kraft. Foto: Alexandar Djorovic

«TIL balanserer på en knivsegg»

KOMMENTAR: Samtidig som TIL bør droppe jakten på spillere som ikke vil til Tromsø, bør de gi Brage Berg Pedersen mulighetene han trenger for å bli en framtidig profil i klubben.

Ingen skal ta fra TIL at de forsøker å ta ned forventningene rundt klubben. Nedrykk i fjor høst. Salg av sentrale spillere. Tap mot Alta i iTromsø-cup ble avløst av 0–2 mot LSK i forrige uke. 0–2 mot Sogndal i spanske La Manga fredag ettermiddag økte heller ikke pulsen hos de. som vurderer om de skal støtte klubben mot opprykk fra 1.-divisjon.

På andre områder har klubben i all hovedsak levert forbilledlig. Klubbens synlige profil på sosiale medier overgår en rekke av lagene i divisjonen de i høst rykket ned fra. Men hyppige oppdateringer på Twitter, Instagram eller Facebook klarer ikke å sminke at det sportslige produktet er langt fra betryggende.

Løpende rundt på den vindfulle hovedbanen på La Manga Football Center brukte TIL 85 minutter på å skape sin første sjanse mot et Sogndal-lag som byttet 9 av 11 spillere i pausen. Uten at Lasse Nilsen maktet å score etter det fine forarbeidet fra Isak Hansen-Aarøen og Sigurd Grønli.

Treningskamper som denne er glemt i det øyeblikket de er blåst av, og selv om det er populært å si at man gjerne kan analysere dem for å lære, bør det ikke gjelde her. Det viktigste som kan fastslås er at TIL skal være glad for at det fortsatt er to måneder til sesongstart.

Så ser alle at det åpenbart trengs både en spiss inn i dette laget. For i kampene «Gutan» til nå har spilt er det 20 år gamle Brage Berg Pedersen som har fått muligheten, uten å overbevise noen som helst.

Likevel er det verdt å tenke over følgende før man sender Berg Pedersen ut av førsteelleveren. TIL har gjennom flere år hentet importspillere som har fått drøssevis med sjanser før de ble avskiltet. Lokale spillere virker til å ha en langt kortere vei til benken enn utenlandske spillere – enten de er hentet som topplønnede spillere eller er afrikanske talenter.

Gjennom å rykke ned har TIL gjort det lettere for seg selv å argumentere for at de satser lokalt. Rett og slett for at de ikke har råd til så mye annet. TIL kan selvsagt ikke sette hele akademiet rett inn på A-laget gjennom hele sesongen. Det vil være som å be om et nedrykk til 2.-divisjon. Derfor må de tore å satse på dem de tror kan bli gode – og det over tid.

Brage Berg Pedersen kan være en slik spiller. Hans karriere er preget av store forventninger, skader og akademiopphold i Italia. For han var det dermed godt å komme til en litt mer anonym tilværelse i 2.-divisjon med Alta forrige sesong. Der kunne han uten særlig forventninger utvikle seg videre.

Og da januar 2020 kom var han den eneste rene spissen på TILs treningsfelt, etter at både Runar Espejord og Fitim Azemi forsvant ut. På trening har Berg Pedersen sett brukbar ut, og det er ikke lenger noen tvil om at han hører hjemme i troppen.

Presset det krever å være spiss i TIL er enormt, og kanskje ville Berg Pedersen kunne håndtere det allerede i år. Det får han ikke sjansen til, fordi klubbledelsen, med rette, ønsker en mer etablert spiss.

Etter salgene av Espejord og Bryan Fiabema har TIL vært svært ivrige på å hente Steffen Lie Skålevik fra Sarpsborg 08. Så interesserte har TIL vært at de ønsker å betale to millioner kroner ut fra en bunnskrapt «pengebinge».

Og Sarpsborg var raske med å si ja. Men fordi spilleren sa nei ble det ingenting av overgangen, selv om TIL-ledelsen har gjort gjentatte forsøk på å overtale den tidligere Brann-spilleren til å komme. Alle må selvsagt respektere valget Skålevik har tatt, men TIL bør ikke krype lenger ned for å hente vedkommende til Tromsø. Det kler dem ikke.

For hvorfor legge inn mer tid og ressurser på en spiller som ikke framstår særlig ivrig på å komme til Tromsø? TIL har rykket ned, og konsekvensene er at de er mindre attraktive. Det betyr likevel ikke at klubben må framstå desperate når det tross alt er nesten to måneder igjen til overgangsvinduet stenger. Et krav bør i hvert fall være at spilleren vil til Tromsø.

    Alle kan forstå at det TIL driver med i spissjakten er en nesten umulig oppgave. For alle skal ha spiss, og markedet i Norge er vanskelig. For Berg Pedersen blir de neste par månedene avgjørende. Overbeviser han den sportslige ledelsen vil de nøye seg med å kjøpe en spiss. Gjør han det ikke godt nok vil et lån av enda én spiss trolig realiseres.

    TIL balanserer på en knivsegg. Aller helst skulle de hatt inn en målscorer som kunne skapt en flik av engasjement allerede i går. Men spillerne TIL ønsker seg er ikke ledige akkurat nå, fordi de kanskje sitter på gjerdet i påvente av større klubber. Da gjelder det å ha is i magen.

    Inntil den nye spissen er på plass har uansett Brage Berg Pedersen fått muligheten han har drømt om.