I en video postet på sin egen YouTube-kanal, går deGrasse Tyson igjennom hva som skal til for å lykkes på 400 meter hekk, sammen den doble OL-vinneren på samme distanse, Edwin Moses.

Moses, som er sett på om en av tidenes største friidrettsutøvere, forteller velvillig om egne grep han gjorde i karrieren for å vinne terreng.

I samtalen med Neil deGrasse Tyson blir hvilken fot man går først over hekken med raskt et tema. For mens Rai Benjamin konsekvent løftet høyrefoten over hekkene først, gjorde Warholm det motsatte under gigantduellen i OL-finalen.

Astrofysikeren Neil deGrasse Tyson er svært anerkjent verden over. Foto: Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN

DeGrasse Tyson er helt klar på at det kan ha spart Warholm så mye som 33 hundredeler, og dermed i praksis ha sikret ham seieren og verdensrekorden på vanvittige 45,94. Forskjellen skal ifølge Moses være enorm.

– Når man løper mot klokken, gjør det å gå først over med venstrefoten at man alltid er nærmere streken. 400-meteren måles 20 centimeter fra den. Jeg forsøkte alltid å løpe så nære den innerste streken som mulig. Ved å gjøre dette kalkulerte jeg meg frem til at jeg sparte mellom tre og fire meter per løp, sier Moses.

Karsten Warholm satte den utrolige verdensrekorden på 45,94 i Tokyo. Moses mener det aldri hadde skjedd om han løp med høyrefoten over hekkene først. Foto: Bjørn S. Delebekk

DeGrasse Tyson er forbløffet over det Moses sier.

– Wow. Dette er store greier, som ga deg en enorm fordel.

Historien viser at «alle» de store har gjort som Warholm. I tillegg til Moses og andre navn som Felix Sanchez, løp tidligere verdensrekordholder Kevin Young på samme måte. Hans verdensrekord på 46,78 fra da han tok OL-gull på distansen i Barcelona i 1992, sto helt frem til Bislett Games i år. Der senket Karsten Warholm rekorden med åtte hundredeler.

I samtalen nevner Moses også at sjansen for å bli diskvalifisert er vesentlig større om man løper med høyrefoten over hekken først, ettersom det etterlater kroppen i en stilling hvor kneet fort kan havne over streken. Det fører umiddelbart til en straff, og i verste fall diskvalifikasjon.

Edwin Moses og Karsten Warholm møttes i Oslo foran Bislett Games i 2017. Foto: Bjørn S. Delebekk

Moses får et anerkjennende nikk fra deGrasse Tyson.

– Det handler nok om «drabevegelsen» i det man skal over med den bakre foten over hekken. Da kan man krysse linjen.

Hekkelegenden mener også at det er essensielt å løpe 13 steg mellom hver hekk. Warholms taktiske grep om å legge om til 15 steg mellom de to siste hekkene vakte derfor oppsikt.

– Mange sier du skal bruke 13 steg på hekk ti. Men det som er interessant, fra et nerde-perspektiv, er at når du har hatt den åpningen og skal gjøre 13 steg helt inn, krever det helt utrolig med tålmodighet i bakken for å trykke ut stegene. Når det står om OL-gullet og noen skrur opp frekvensen, er det vanskelig å være så iskald, sa Warholm på pressekonferansen etter gulløpet.

PS: Det er allerede klart at Karsten Warholm skal løpe 400 meter flatt i Diamond League senere i høst.