Alfheim stadion Alfheim stadion Foto: Håkon Steinmo

«En trist fallitterklæring av TIL»

KOMMENTAR: Bodø/Glimt ser i TILs bakgård når de skal hente nye spillere. At TIL utad aksepterer det er regelrett rystende.

Tirsdag ettermiddag, noen få timer før TILs A-lag spilte og vant mot Ranheim i Trondheim, la bydelsklubben Hamna nord på Tromsøya ut en tekst om 14 år gammel gutt ikledd overtrekksdrakten til Bodø/Glimt.

Bildet viser en glad gutt som denne uka er i Bodø for å trene med G19-laget til den nåværende serielederen, som med ni strake seirer fra start i Eliteserien har imponert. En gutt som får oppfylt en drøm om å få en smakebit av et miljø som de siste årene har produsert meget gode spillere. Lørdag skal han attpåtil spille internkamp for å på en skikkelig måte få testet seg mot de andre.

Tenåringen Fabian Kvam har også vært i søkelyset på Alfheim, men er inntil nå ikke vurdert som god nok til å bli tatt opp i TILs akademi. Dette handler heller ikke om hvorvidt denne unge gutten en gang blir så god han at blir profesjonell fotballspiller. For både han og Hamna er det en fjær i hatten at Bodø/Glimt tar kontakt, og fullt forståelig når heller ikke den lokale storebroren velger å hente ham inn i sine rekker.

Og i en artikkel i Nordlys onsdag kveld svarer TILs akademisjef Morten Giæver at 14-åringen er «en spiller vi hele tiden vurderer fortløpende om hva som er bra for ham og om han er tenkt inn hos oss».

Han blir også sitert på at han har full forståelse for at gutten trener med Bodø/Glimt.

– Det må han bare få lov til å gjøre. Det er sikkert artig å få oppmerksomhet fra Glimt også. Når han blir invitert dit, så er det forståelig at han takker ja til det, sa Giæver til Nordlys, som videre følger opp med å si at «det ikke er noe dramatikk i dette», altså at andre klubber som Glimt aktivt går etter spillere fra hjertet i TILs nedslagsfelt.

Utviklingen rundt hvordan unge spillere oppdages i stadig yngre alder av klubber utenfor Tromsø går stadig raskere. Og den erkjennelsen er viktig å ha med seg her. Dette kommer ikke til å endre seg.

Men jeg hadde ikke trodd at erkjennelsen skulle komme fra en sentral aktør i TIL, forutsatt at han er riktig sitert. Det er én sak faktisk å mene at det er greit at Bodø/Glimt eller andre henter 14-åringer fra Hamna. En annen å si det utad, som om dette ikke bare er uproblematisk, men attpåtil litt stas.

Jeg har sansen for folk som tør å si hva de mener offentlig. Stadig færre tør å si hva de egentlig mener i frykt for reaksjoner i sosiale medier eller folk som undertegnende. Men her er konsekvensen av akademisjefens uttalelser potensielt dramatiske.

Signaleffekten til unge, gode, lokale spillere og deres foreldre er at om at akkurat du drar til Bodø, så er det helt greit. For de mange med hjertet i TIL, gamle profiler og andre sentrale aktører, vil akkurat dette falle dem tungt for brystet.

En 14-åring med ambisjoner fra Hamna, Stakkevollan eller Håpet skal i utgangspunktet ikke tenke på å dra til en annen klubb enn TIL. På samme måte som at Bodø/Glimt selvsagt ønsker at gutter på samme alder fra Rønvika eller Mørkved velger dem. Og da gjelder det å være kompetente og attraktive.

Du tuller ikke med lokal forankring, og tar, i hvert fall ikke utad, lett på at Bodø/Glimt nå fortsetter inntoget i kjernen av Tromsø. Dette skjer noen få måneder etter at Glimt hentet duoen Sebastian Tounekti og Kent-Malec Swaleh fra Tromsdalen.

Gjennom å ha ansatt gamle og omgjengelige profiler som Ørjan Berg, Runar Berg og Stig Johansen i klubben sin har Bodø/Glimt sørget for å skaffe seg et godt rykte i sitt omland gjennom jevnlige besøk og høy tilstedeværelse i de aldersbestemte årsklassene.

Når Glimt hver høst har en helgesamling for rundt 50 av de største lokale talentene, er det Ørjan Berg som sover på flatseng sammen med ungdommene i VIP-losjen på Aspmyra. Slikt skaper relasjoner og et godt rykte. Et rykte vi må være så ærlige å si er langt bedre enn hva TIL har hos en del av klubbene rundt seg.

De har også sørget for at tidligere spillere med kunnskap om Glimt-fotball trener de yngste lagene i akademiet. Thomas Jakobsen og Thiago Martins er to av dem. Det gir troverdighet.

Gjennom å hente Finnsnes-gutten Runar Norheim for noen uker siden har TIL vist evne til å plukke opp spillere i nærområdet. Så kanskje er det bedring å spore?

Inntil videre framstår det stadig enklere for tromsøgutter å dra til Bodø når de skal bli gode fotballspillere. Og med det talenter som kunne gitt oss her både opplevelser og TIL penger i kassa for å drive sunt.