Amalie Sæten smadret persen sin med 48 sekunder da hun løp 5 km gateløp i ei kontrollmålt løype på Jessheim lørdag. Andreas Roth (t.h.), klubbkamerat i Ull/Kisa, fulgte Sæten fra sykkelsetet. Amalie Sæten smadret persen sin med 48 sekunder da hun løp 5 km gateløp i ei kontrollmålt løype på Jessheim lørdag. Andreas Roth (t.h.), klubbkamerat i Ull/Kisa, fulgte Sæten fra sykkelsetet. Foto: Hans Jørgen Borgen

NRK-profil lot seg imponere av Kristiansand-jenta: – Hun viste meget spennende takter

Amalie Sæten (22) har langsiktige mål om å løpe både VM og OL. Lørdag barberte hun persen sin på 5000 meter med 48 sekunder med NRK-profil Jann Post som tilskuer.

– Det var veldig oppmuntrende å få heiarop fra filmteamet med Jann Post og co. i bagasjerommet på bilen foran, sier Amalie Sæten fra Gimlevang i Kristiansand.

Hun var sulteforet på å kunne konkurrere igjen, og lørdag stilte hun i et uoffisielt løp på Jessheim, men i ei kontrollmålt løype på nøyaktig 5000 meter. Andreas Roth, lagkamerat i Ull/Kisa, samt det nevnte filmteamet, fulgte løpets eneste deltaker fra start til mål i den flate løypa.

Overrasket treneren

Og Sæten skuffet ikke. Mellomdistanseløperen, med sølv og bronse fra NM i fjor, fosset inn til tiden 16,03. Det er ny pers med 48 sekunder – og en tid som ville holdt til den nest beste tiden i Norge i fjor. Bare Karoline Bjerkeli Grøvdal, som er i europatoppen, løp fortere i 2019 med 14.51.

Karoline Bjerkeli Grøvdal (midt i feltet) er Norges beste langdistanseløper, og hadde 14.51,66 på 5000 meter i fjor. Karoline Bjerkeli Grøvdal (midt i feltet) er Norges beste langdistanseløper, og hadde 14.51,66 på 5000 meter i fjor. Foto: Lise Åserud

– Det var veldig godt å få den bekreftelsen, sier Sæten – som bare var 13 sekunder bak EM-kravet på 5000 meter (Paris-EM er avlyst).

På 1500 meter hadde hun årsbeste i Norge i fjor med 4.16,43. Hittil har det hørt med til sjeldenhetene at hun har løpt så langt som på Jessheim lørdag.

– Hun har vist veldig framgang på trening, men jeg hadde ikke trodd at hun skulle løpe så fort her, sier Knut Jæger Hansen, som er trener både for Sæten og for nevnte Bjerkeli Grøvdal.

Den erfarne treneren forteller at han ikke har sett noen begrensninger, verken når det gjelder fysikk, det mentale eller resultatene hittil i karrieren, med tanke på hvor god hun kan bli.

Nummer seks i Norge

– Hun er veldig god til å være så ung. Men om hun blir like god som Karoline eller enda bedre er umulig å si nå. Men at hun er et stort talent er det ingen tvil om. Husk at det bare er fem norske kvinner gjennom alle tider som har løpt fortere på et fem kilometer langt gateløp enn dette, sier Jæger Hansen.

NRK-profil Jann Post satt i baksetet i denne bilen, og fulgte Amalie Sæten gjennom samtlige 5000 meter. NRK-profil Jann Post satt i baksetet i denne bilen, og fulgte Amalie Sæten gjennom samtlige 5000 meter. Foto: Hans Jørgen Borgen

Jann Post, som er langrenns- og friidrettskommentator i NRK, fulgte løpet for å lage et innslag til sin NRK-podkast, «I det lange løp». Han lot seg imponere av den tidligere KIF-løperen.

– Hvor god hun kan bli er umulig å si, men at hun har et steg og et talent for å løpe fort er det ingen tvil om. Så må hun være villig til å satse det som trengs over tid uten å skade seg. Hun har en trener som har fått fram løpere på høyt internasjonalt nivå før, og en del av et miljø hvor det ligger til rette for å ta steget videre. Hun viser meget spennende takter, sier Post.

Sæten løp jevnt på de fire første tusenmeterne (3.12 – 3.15 – 3.15 – 3.15) før hun avsluttet på 3,04 minutter.

NRKs langrenns-og friidrettskommentator, Jann Post. NRKs langrenns-og friidrettskommentator, Jann Post. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Måten hun gjorde løpet på indikerer at hun har mer inne. Fortsatt er det klar avstand opp til de beste i Europa, men når hun flytter persen sin med nesten 50 sekunder her, så tyder det på at hun har mer inne. Vi må heller ikke glemme at hun løp helt alene på sykkelstier, og at det er noe annet å kunne få drahjelp i et internasjonalt felt, sier Post.

Løper inntil 120 km i uka

Men enn så lenge har ikke Sæten planer om å gjøre 5000 meterløper av seg.

– Ikke i det hele tatt. Det blir i så fall bare som god trening, eventuelt dersom det blir siste mulighet til å kvalifisere seg for et internasjonalt mesterskap, sier Sæten.

Amalie Sæten kunne puste lettet ut etter et veldisponert løp der hun avsluttet siste 1000 meter meget sterkt. Amalie Sæten kunne puste lettet ut etter et veldisponert løp der hun avsluttet siste 1000 meter meget sterkt. Foto: Hans Jørgen Borgen

Hun løper inntil 120 kilometer i uka fordelt på seks treningsdager, og har et mål om å se 4.11-tallet på 1500 meter i løpet av sesongen. På lengre sikt har hun større ambisjoner.

– Jeg løper for å være med i de store mesterskapene, EM, VM og OL. Det er et stort steg, men så lenge jeg får kontinuitet i treningen min ser jeg at det ikke er umulig, sier sykepleierstudenten.

PS! I koronastevnet på Kristiansand stadion lørdag kastet Myron Weinberg fra KIF spydet 65,54 meter (69,77 er persen hans) mens Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb løp den ukurante øvelsen 300 meter på tiden 36,1.

– Jeg er fornøyd. Med tanke på at jeg fortsatt er i en mengdetreningsperiode så tror jeg at jeg har en del å gå på, sier Tveit.