NEDTUR: Det er ikke bare på fotballbanen Tromsø Idrettslag og Simen Wangberg opplever en kjedelig høst. NEDTUR: Det er ikke bare på fotballbanen Tromsø Idrettslag og Simen Wangberg opplever en kjedelig høst. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

«Hva har egentlig TIL fått for over 10 millioner?»

KOMMENTAR: Onsdag ettermiddag kommer TIL-ledelsen til å fortelle om et underskudd i mangemillionersklassen i 2018. Da er det viktig å legge fram en troverdig kriseplan for det som skal skje videre.

Illevarslende nyheter har kommet fra Alfheim de siste ukene. Og da tenker jeg ikke på alle de sportslige nedturene. 10 tap på de 13 siste kampene har sendt TIL ned fra mulig medaljekamp til rett over bunnstriden.

Mange trakk nok et lettelsens sukk – både i og utenfor klubben – da LSK spilte 1–1 mot Bodø/Glimt mandag kveld. Det betyr at TIL ikke verken kan rykke direkte ned, eller havne på kvalifiseringsplass når to runder gjenstår.

Ingen ønsket åpenbart at TIL skulle måtte vente helt til i november for fjerde året på rad før plassen var berget. Særlig ikke med tanke på hvor solide laget virket i vårsesongen.

Kanskje passet beskjeden om at elitekontrakten var sikret ekstra godt for en presset TIL-ledelse akkurat denne mandagen. For de får ikke nyte statusen som elitelag i 2019 særlig lenge.

Rune Robertsen kommenterer.

Allerede onsdag venter et felles styremøte mellom de to selskapene som styrer klubben. Der skal det redegjøres for underskuddet som klubben kommer til å ryke på i 2018. iTromsø er kjent med at tallet som presenteres høyst trolig kommer til å bli minst 10 millioner kroner i minus. Kanskje mer.

Selv om det ikke er fare for konkurs eller lisenstap er dette åpenbart dramatisk. En overdragelse av aksjer i Alfheim stadion II AS fra Troms Kraft til Tromsø Idrettslag verdt 15 millioner tidligere i år gjør at klubben på papiret kommer ut med pluss. Selve driften går likevel med et underskudd så det suser.

I 2018 har TIL hatt et budsjett på nærmere 60 millioner. En sprekk på over 10 millioner i gal retning gir mildt sagt et forklaringsproblem for dem som har styrt TIL-skuta. Og det åttpåtil i et år der TIL ikke har sparket en trener med alle kostnadene det medfører.

TIL kommer til å måtte kutte i totalbudsjettet, og det med flere millioner kroner. Allerede er det varslet kutt i budsjettet for spillerlønn. Fra å være over 20 millioner i 2018 kan det fort komme til å kuttes med 20 til 25 prosent inn mot neste år. Men også andre deler av klubben står i fare for å måtte kutte i sine avdelinger. Ledelsen har ikke noe valg. Det kan ikke drives toppklubb på andres regning.

Nytilsatte daglig leder Kristian Høydal har den siste drøye måneden jobbet med å få oversikt over hvor ille det egentlig står til. Han har tidligere uttalt til iTromsø at han var forbauset over det han fikk innsikt i.

Klubben skal i flere uker ha hatt en viss idé om hvor ille det faktisk står til, men har brukt tiden på å dobbeltsjekke tallene de har fått. Noen kan tro at de har forsøkt å sminke tallene gjennom å hente inn midler fra «gode venner». Det har ikke skjedd her.

At TIL velger den åpne linja er bra for alle de involverte. Klubben kunne i teorien valgt å vente til årsmøtet i mars.

Jeg pekte i forrige uke på styreleder Per Aronsen i TIL Holding AS som den hovedansvarlige for klubbens nåværende økonomiske status. I etterkant av møtet tar jeg for gitt at både han og de andre i ledelsen har en plan for hvordan TIL skal komme seg ut av den økonomiske krisen.

Og det er da dette begynner å bli ekstra interessant. En sak er at noen vil mene at underskuddet skal få konsekvenser. At «noen» må gå av eller trekke seg.

I det store bildet er jeg akkurat nå bare mest opptatt av at TIL klarer å lage en troverdig løsning for hvordan dette er tenkt løst. Så får heller Tromsø Idrettslag, som akkurat nå eier seg selv, de neste månedene finne ut om Per Aronsen er rett mann til å fortsette som øverste ansvarlig i TILs aksjeselskap.

Det er viktig å ha med seg at klubben i utgangspunktet ikke går under selv med gigantunderskuddet som nå presenteres. Konsekvensene er foreløpig bare at satsingen på A-laget blir tatt litt ned inntil videre.

Egentlig er det ingen krise å bruke for eksempel 15 millioner på spillerlønninger gjennom ett år i stedet for 20. Se bare på hva Ranheim har fått til i år for bare de fire millionene de har hatt tilgjengelig.

Da må TIL bare være enda litt smartere, og ikke kaste bort penger på importspillere som reiser hjem uten mål, men med lommene fulle av penger.