Hverken Ezienne Okparaebo eller Henrik Ingebrigtsen har klart OL-kravet. Hverken Ezienne Okparaebo eller Henrik Ingebrigtsen har klart OL-kravet. Foto: NTB Scanpix

Russlands utestengelse kan gi flere norske OL-utøvere

Ezinne Okparaebo og Henrik Ingebrigtsen kan bli OL-klare uten å ha klart det norske kravet.

Fredag ble det klart at den russiske friidrettstroppen mest sannsynlig ikke får delta i Rio-OL, etter avsløringene om at det har foregått systematisk doping i russisk friidrett.

Andre uttak søndag

Tore Øvrebø, Norges toppidrettssjef, bekrefter til VGlørdag at utestengelsen av russiske friidrettsutøvere kan gi flere nordmenn OL-ja.

– Det hadde jeg tenkt å si noe om på pressekonferansen søndag, sier han til VG.

Søndag blir Olympiatoppens andre uttak til OL i Rio offentliggjort. Norges friidrettsforbund krever at utøverne må sannsynliggjøre at de har en sjanse til å bli blant de tolv beste i OL før de blir tatt ut.

Norske krav strengere

Men med Russlands store friidrettstropp ute av bildet vil det være et behov for å fylle opp startfeltene med utøvere som ikke har klart kravene.

– I kastøvelsene er det for eksempel satt et nivå som ikke vil innfris, og de har en plikt til å fylle opp klassene, sier Tore Øvrebø til VG.

Kravene for norske friidrettsutøvere er ofte strengere enn de internasjonale. Ezinne Okparaebo og Henrik Ingebrigtsen har begge klart det internasjonale kravet, men ligger så langt bak det norske kravet. Ingen av dem var med da det første OL-uttaket ble offentliggjort 30. mai.

Russland ble nest beste friidrettsnasjon i London-OL med totalt 16 medaljer.