– Det var grusomt, men litt gøy også, sier Weng om comebacket i det brutale motbakkeløpet Lysebotn opp.

Sophia Laukli (22 år fra USA) vant overraskende Lysebotn opp på rulleski foran Delphine Claudel (26 år fra Frankrike). Weng endte på tredjeplass, 50 sekunder bak.

– Det har vært syv tøffe måneder for hodet. I juli har jeg trent veldig bra, og jeg fikk begynt smått i juni. Men det har føltes ut som hodet skal sprenge. Det har vært helt forferdelig grusomt, sier Weng til VG.

Weng ble corona-smittet på siste samling i Italia før OL i Beijing og mistet mesterskapet. Mot slutten av vinteren pådro hun seg en hjernerystelse etter et fall på isen som gjorde at treningen måtte begrenses i flere måneder. Hun har også vært lite sosial utover å møte kjæresten og nærmeste familie én om gangen.

– Det har vært tungt å være mye alene. Det har vært en og en på besøk så det ikke blir mye prating i munn på hverandre, sier Weng.

TILBAKE: Heidi Weng på rulleski. Foto: MIKAL EMIL AASERUD

Hun gleder seg til å være mer på tur og trene med andre igjen.

– I det siste har jeg prøvd å være sosial for å kunne være på samling igjen. Det har vært forferdelig kjedelig og syv lange måneder. Og to lange år med corona.

Weng gjorde gode renn i Holmenkollen og Falun på tampen av sesongen etter coronasykdommen – før hjernerystelsen kom. Skistjernen tror hun gjorde «dumme ting» kort tid etter fallet.

– Jeg har bare ligget på sengen og tenkt «kan det vær så snill å slutte og verke?». Det har vært tøft, men det begynner å komme seg og det er verre ting som kan skje, sier Weng.

Hun tror det mangler litt på grunnformen og styrketrening, men er optimistisk.

– Nå føler jeg at det bare kan gå en vei. Jeg er veldig fornøyd i dag, og det var bare to som var bedre, sier Weng.

BLID: Sophia Laukli var i godt humør etter seieren i Lysebotn opp. Amerikaneren prater norsk og har familie i Norge. Hun gjør mye av sommertreningen på norsk jord. Foto: MIKAL EMIL AASERUD

Vinneren Laukli var forbauset over at hun gikk fra Weng.

– Det er sykt. Jeg hadde ikke trodd det, svarer collegeeleven fra Utah.

Laukli og Weng gikk en stund sammen i tet, men Weng fulgte ikke rykket til Laukli. Også den franske klatreeksperten Claudel tok igjen Weng.

– Jeg trodde hun skulle komme tilbake og slå meg, sier Laukli.

Lysebotn opp er et brutalt motbakkerenn på 7,5 kilometer innerst i Lysefjorden. Fra starten på fergekaia opp til målgang ved Øygardstøl er det 640 høydemeter og en rekke krappe svinger. Det tøffe rennet er en del av Blinkfestivalen.

Ragnhild Gløersen Haga prøvde å si til Weng at hun måtte ta det med ro.

– Det er gøy å se Heidi tilbake i form foran der. Hun har hatt det tøft lenge nå, sier Haga .

PS! Therese Johaug har løyperekorden i Lysebotn opp på 30:45. NRK sender rennet klokken 22.05.