Endelig skal VM-motstanderen kåres: Her er Carlsens favoritt

Hvis alt går etter planen, blir det i løpet av april bestemt hvem som blir Magnus Carlsens VM-motstander i november.

BUDDIES: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij fotografert under VM i fischersjakk på Høvikodden i 2019. BUDDIES: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij fotografert under VM i fischersjakk på Høvikodden i 2019. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Da den såkalte kandidatturneringen - skal vi heller kalle det VM-kvalifiseringen? - ble spilt i mars 2020, måtte FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) gi opp halvveis. Coronaen var i ferd med å kvele verden.

Nå skal de fortsette å spille fra den 19. april 2021, altså fra mandag.

Syv av de 14 rundene ble spilt i Jekaterinburg sist. Nå prøver de altså igjen, fortsatt i byen ved Ural-fjellene.

– Vi er klare, fastslår Arkadij Dvorkovitsj, president i det internasjonale sjakkforbundet.

Franske Maxime Vachier-Lagrave og russiske Jan Nepomnjasjtsjij leder kandidatturneringen med et helt poeng ned til fire spillere på 3. plass: Fabiano Caruana, Aleksandr Grisjtsjuk, Anish Giri og Wang Hao.

Magnus Carlsen følger selvfølgelig nøye med. Til VG sier han:

– Den beste spilleren av disse åtte er Caruana, men han ligger et helt poeng bak. Så kanskje Nepomnjasjtsjij er min favoritt akkurat nå - i og med at Vachier-Lagrave har to tøffe svart-partier foran seg mot Caruana og Ding, sier Carlsen - og viser at han, som alltid, er godt oppdatert.

– Hvis Vachier-Lagrave skulle «overleve» disse to partiene, er han favoritt. Men akkurat nå vil jeg helle til Nepomnjasjtsjij, sier Carlsen.

Vis fakta ↓
Stillingen etter 7 av 14 partier i kandidatturneringen:

Russeren er en av hans beste kompiser blant toppspillerne. Nepomnjasjtsjij er bare et par måneder eldre enn Carlsen, og de to har alltid hatt et godt forhold.

– Er du glad for at Wesley So og Daniil Dubov ikke kom til kandidatturneringen - og dermed ikke er aktuelle VM-motstandere for deg?

– Med de resultatene som So har hatt, er det absolutt greit at han ikke er med. Dubov har en del å gå på før han kan bli relevant, selv om han kan være en veldig vanskelig motstander i hurtigsjakk, men ikke nødvendigvis i en langsjakkmatch, sier Carlsen om Dubov - som var i hans støtteapparat til VM-matchen i 2018.

Så sier han det like godt selv:

– Jeg tror det er veldig få som virkelig kan gi meg motstand i det formatet der.

«Det formatet der» er altså en såkalt VM-match, som etter de nye reglene skal gå over 14 partier (12 til nå i alle Carlsens VM-matcher). Endringen kom etter at samtlige 12 partier i 2018 endte med remis.

Vis fakta ↓
Magnus Carlsens VM-matcher

Dette betyr at førstemann til 7,5 poeng har vunnet. VM-matchen skal etter planen gå i Dubai i november-desember 2021.

Hvem kan by Magnus Carlsen på sterkest motstand? Vi spør NRK-ekspert Torstein Bae:

– Erfaringen er at dette blir en tøff duell uansett hvem Magnus møter.

– Begge de to siste VM-matchene har gått til omspill, blant dem Karjakin, som ikke var topp 10 i verden. Matchspill med massive forberedelser og gjentatte partier mot én motstander er og blir noe annet enn turneringsspill.

– Fabiano Caruana må regnes som den aller vanskeligste på papiret, men også Nepomnjasjtsjij vil sikkert bli vanskelig - jamfør det som skjedde i «Magnus Carlsen Invitational», sier Bae.

Der tapte nemlig Carlsen i semifinalen mot Nepomnjasjtsjij. Russeren vant første dag, deretter var Norges verdensmester på vei til å snu det andre dag - men så glapp det med hvite brikker i omspill med lynsjakk.

– Uansett blir dette ikke enkelt i november, også Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave vil ha ekstrem motivasjon og gi alt for å være på topp i en VM-kamp, mener Torstein Bae.