Foto: Klaudius

Fire utfordringer Helstrup må håndtere i TIL-jobben

KOMMENTAR: Gaute Ugelstad Helstrup (44 år fredag) får verken tid eller særlig mye penger.

I skrivende stund forhandler Gaute Helstrup med HamKam om hvordan overgangen til Tromsø skal løses. Ingen skal likevel være i tvil. Helstrup blir TIL-trener, om ikke de nærmeste dagene, så senest 1. juli.

Tromsøværingens kontrakt med HamKam inneholder en oppsigelsestid på en måned, i tillegg til en klausul som TIL kan måtte løse ut dersom han skal komme før den utløper. Det er selvsagt ingen klubbledelse som vil ha en trener som har hodet sitt et annet sted.

Derimot er det ingen tvil om at Helstrup ikke får noen åtte til fire-jobb når han skal starte på jobben med å gjenreise byens stolthet. Jeg har sett på fire punkter som vil møte Helstrup fra dag én.

1) Spillerstallen

TIL er per i dag ikke et åpenbart opprykkslag. Offensivt er det opplagt at laget trenger en spiss som kan score bortimot 20 mål for at laget skal lykkes. For Helstrup vil det være viktig å få sette sitt preg på laget, selv om seriestarten er allerede 7. juli.

For at det skal skje vil han trolig hente inn tre spillere der mye av nøkkelen ligger i tempo og løpskraft – spesielt for å lykkes bedre nært motstandernes mål. TIL hadde før koronaepidemien i hvert fall litt midler til å hente nye ansikter. Hva status er nå vet klubben knapt selv.

Jeg tror Helstrup vil foretrekke å hente en kombinasjonsspiss som ligner på Mohammed Ahamed og Vegard Lysvoll hvis han skal videreføre noe av det han drev med i TUIL. Samtidig vil det nok være ønsket å ha en stor og sterk spiss i stallen, så her gjenstår det å se om Helstrup og TIL klarer å lande begge deler, eller må velge.

2) Den knappe tiden

Kravet fra TIL-ledelsen har vært ufravikelig helt siden timene etter nedrykket fra Eliteserien 1. desember i fjor. Returen til toppdivisjonen skal skje på første forsøk.

Koronakaoset har forskjøvet og påvirket både samfunnet og fotballen. Det siste som er kjent er at TILs seriestart er planlagt rundt 7. juli. Det vil i praksis bety at 30 seriekamper skal spilles på fem måneder hvis siste kamp spilles i starten av desember.

De siste åtte sesongene er kravet i snitt 58 poeng for å rykke opp, noe som for TILs del tilsvarer seier i to av tre kamper gjennom høsten. Mange feilskjær eller dårlige perioder vil ikke være akseptabelt.

Ser vi på Helstrups to klubber, brukte han tid på å for alvor sette sitt preg. To ganger rykket TUIL ned fra 1.-divisjon (2012 og 2014) før laget etablerte seg med et smell i 2017 og 2018. Gjennom å ha en fast stamme på 10-12 spillere gjennom mange av disse årene, kunne Helstrup bygge opp et lag som presterte meget godt med små ressurser.

I HamKam ble det med det ene året. Der var vårsesongen kranglete, og klubben klarte aldri å kvitte seg helt med nedrykksstriden. Høsten ble litt bedre, blant annet på grunn av tromsøværingen Jo Nymo Matlands inntreden.

Med de nåværende forventningene er derimot tid det Gaute Helstrup har minst av. Alt annet enn opprykk vi bli oppfattet som fiasko.

3) Bruken av unge spillere

Fra tiden i TUIL satte Helstrup sammen det som ble TUILs beste lag noensinne. Bare målforskjellen skilte klubben fra å spille om opprykk til Eliteserien i 2018. Det var ikke godt nok for mange internt i TUIL. De siste årene vokste det en misnøye med Helstrup blant sentrale aktører i klubben, på tross av ekstremt gode resultater.

Årsaken lå mye på at lokale Tromsdalen-gutter ikke fikk nok sjanser. At spillere fra Lofoten, Ballangen, Harstad, Nordreisa og Tromsøya satt et nordnorsk preg på laget var ikke godt nok.

Dermed har det hos noen festet seg et bilde av at Helstrup ikke er særlig god på å satse og utvikle unge spillere. I TIL vil han få rikelig med sjanser til å motbevise det, da klubben er ekstremt opptatt av at spillere fra eget akademi ikke bare skal opp på A-laget, men også prestere der.

I HamKam brukte Helstrup jevnlig flere unge spillere fast i elleveren. Blant disse Ståle Solbakkens sønn, Markus (19) og stortalentet Simen Bolkan Nordli (20) som i vinter ble solgt til Aalesund.

4) Selge budskapet

Så godt som alle i TIL-stallen vet hvem Helstrup er, men bare et fåtall er egentlig kjent med hva slags fotball han står for. Det blir åpenbart avgjørende at de sentrale spillerne kjøper prosjektet han skal gjennomføre.

Ingen skal betvile Helstrups kompetanse som fotballtrener. Men det er viktig å kunne kommunisere ut, både til sponsorer, supportere og media, hva du egentlig vil oppnå på en forståelig måte.

I TUIL var presset og oppmerksomheten relativt begrenset. Over brua blir hverdagen helt annerledes. Slik sett har Helstrup hatt en god skole i Hamar. Der har han blitt brukt mye både ut mot investorer og fans.

Helstrup må leve med nærmest daglige spørsmål, både etter trening fra journalister, og på butikken og i gata fra nysgjerrige tromsøværinger. I medgang er dette noe de fleste fint klarer. Når motgangen kommer, krever det sin mann.