Røthe ble norgesmester etter sekundstrid mot Simen Hegstad Krüger. Men rett bak de rutinerte landslagsløperne gikk Østberg Amundsen nok et impoenrende renn.

– Han har en råskap i seg som jeg syns er kul. Han er veldig uforutsigbar å gå mot, for du vet aldri helt hvor du har ham og hva slags dag han har, sier Røthe til VG.

Østberg Amundsen var 11 sekunder bak Røthe i mål i Granåsen. Og selv om ikke landslagstrener Eirik Myhr Nossum vil si det, så begynner det å bli ganske klart at Amundsen skal til VM.

– Jeg er ganske lett å lese og hvordan min plan er på en 15 kilometer. Harald prøver litt forskjellige løpsopplegg. Måten han fremstår både i og utenfor løypa syns jeg er veldig spennende, sier Røthe.

REKRUTTLANDSLAGET: Harald Østberg Amundsen utfordrer de rutinerte landslagsløperne, tirsdag tok han NM-bronse på 15 kilometer friteknikk. Her fra den nasjonale langrennsåpningen i Beitostølen i november. Foto: Terje Pedersen

– Hvis det er unge løpere som slår gjennom så er det ofte på sprint, så det er veldig kult at man kan få til det på distanse, sier Østberg Amundsen til VG.

Fire sterke løp

Han har lært mye av de eldre landslagsløperne.

– De er veldig gode til å koble av og ikke alltid tenke på ski og å prestere. Jeg prøver å koble av litt jeg og, da sparer man energi, sier Østberg Amunden.

Tidligere har Østberg Amundsen imponert på øvelsen med 2. plass på Beitostølen, seier på Lillehammer og 4. plass på Lygna. Han skal gå verdenscup i Falun om halvannen uke.

Løpsopplegget til Røthe er som vanlig: Jevne runder, så øke på slutten. Slik ble det tirsdag også.

Etter 10 kilometer var Krüger 11,2 sekunder foran Røthe, men to kilometer senere hadde Røthe tatt inn ti sekunder. Og i mål var Røthe 3,5 sekunder foran Krüger.

– Det er irriterende at Røthe skal ha sånne avslutninger gang på gang. Jeg fryktet det. Det er klart jeg må lære meg å stå løpet helt ut, skal det bli det store når vi møter Aleksandr Bolsjunov, sier Krüger til NRK.

IRRITERT: Simen Hegstad Krüger var ikke fornøyd med å bli tatt igjen av Sjur Røthe. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Kanoner sto over

Sterke løpere som Pål Golberg, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Martin Løwstrøm Nyenget sto over tirsdagens renn.

Martin Johnsrud Sundby, som har friplass på øvelsen etter VM-gullet i Seefeld for to år siden, var på startlistene, men veteranen gikk ikke.

Til helgen er det 15 kilometer med skibytte og stafett i verdenscupen i Lahti. Der går Golberg, Holund, Iversen, Krüger, Løwstrøm Nyenget og Røthe.

I går vant Erik Valnes 10 kilometer i NM: