Etter utklassingsseieren på skiskyttersprinten – tatt med tidenes seiersmargin på kvinnesiden i OL-sammenheng – snakket hun med ektemannen Sverre på ny. Ifølge gullvinneren ble hun møtt med tårer i andre enden.

– Jeg måtte ringe til Sverre med en gang jeg kom i mål. Det gjør jeg alltid. Han var litt rørt og gråt litt. Han var veldig fornøyd med at jeg hadde gjennomført mitt beste skirenn. Han vet hvor mye som ligger bak, beskriver OL-mesteren.

– Det var mye følelser. Mye nervøsitet. Helt rått, forteller Sverre Olsbu Røiseland til VG.

Han fulgte konas knockout-løp alene på hytta i Sirdal. Veien til hennes første individuelle OL-gull kjenner han godt til. De har vært sammen siden de gikk på skigymnaset i midten av tenårene og hadde Roger Grubben som lærer. Han satt i kommentatorbua til Discovery og fulgte eleven Marte Olsbu Røiseland til hennes aller største seier.

GULLPARET: Marte og Sverre Olsbu Røiseland under verdenscup i italienske Anterselva for tre år siden. Foto: Jostein Magnussen / VG

– Det er jobbet steinhardt siden hun begynte på videregående. Det var der hun lærte å bli en god seniorløper. Det handler om å sette seg mål og gjøre de rette prioriteringene i hverdagen. Aldri ta snarveier, for de finnes ikke. Det er derfor mange blir nest best, mener herr Olsbu Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland åpnet Beijing-lekene med gull på mix-stafetten. På den påfølgende normaldistansen ble det bronse. Gullet der forsvant i kruttrøyken på det aller siste skuddet på stående. Og det har plaget den norske gullvinneren helt frem til rennstart fredag.

– Jeg var veldig nervøs før løpet i dag. Jeg syns det var vanskelig å glemme den siste bommen på normalen. Den ergret meg veldig. Så handler det i skiskyting om å nullstille. Det har vi jobbet masse med å klare. Det følte jeg at jeg klarte i dag. Jeg gikk inn og angrep. Det var utrolig godt, forteller Marte Olsbu Røiseland.

– Jeg merket i går (torsdag) at hun var ekstra spent. Hun begynte å prate om andre ting enn sin egen jobb. Sporet litt av, snakket om forholdene og konkurrentene. Men det handler om hva hun skal gjøre, ikke konkurrentene. Så jeg prøvde så godt jeg kunne å snakke om det. Så har nok Britt (Tajet-Foxell) også sagt sine ting, sier Sverre Olsbu Røiseland.

Tajet-Foxell har hjulpet norske toppidrettsutøvere i årevis. Olympiatoppens mentaltrener var avgjørende da Marit Bjørgen restartet karrieren mot slutten av 20-årene og ble tidenes seiersmaskin i langrennsløypa.

VETERAN: Britt Tajet-Foxell, her på tribunen under OL-finalen i håndball i 2008. Sted? Beijing! Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vi begynte å samarbeide før sist OL. Dette er femte året jeg jobber med henne. Det er alltid litt ekstra behov i mesterskap, særlig i den situasjonen var i. Jeg hadde på en måte mye å forsvare, men ville gjerne gå inn i løpet som en «nøytral» deltaker, sier skiskytterstjernen.

Tajet-Foxell gir sjelden intervjuer om hvordan hun bygger opp de norske gullvinnerne. Etter fredagens OL-gull snakket Marte Olsbu Røiseland også litt i koder rundt hvordan hun og mentaltreneren hadde kommunisert.

– Det språket der er det ikke så mange som skjønner. Det er veldig enkelt, samtidig må du ha opplevd det for å skjønne det, mener Sverre Olsbu Røiseland.

OL fortsetter med jaktstart. Der starter Marte Olsbu Røiseland med 30 sekunders forsprang etter maktdemonstrasjonen på sprinten.