Henny Reistad banket inn seiersmålet tre sekunder før slutt. Kaptein Stine Bredal Oftedal regisserte angrepet og Thale Rushfeldt Deila spilte opp Reistad. Hun ble nimålsscorer med å kline inn ballen fra distanse.

– Vi fikk satt opp angrepet perfekt, sier Henny Reistad til TV 2.

– Sånne seire føles best, følger Stine Bredal Oftedal opp i Stavanger.

– Det er alltid godt å slå danskene. Litt ekstra viktig, sier Vilde Ingstad som i likhet med Reistad har Danmark-trener Jesper Jensen som sjef i Team Esbjerg. Ingstad markerte at EM-formen er god med åtte mål på åtte skudd.

Danmark har ikke slått de norske håndballjentene siden 2014. Under EM i november møtes de i mellomrunden.

Norge lå på det meste under med seks mål, men klarte som for en måned siden å snu motgangen til en ny seier mot erkerivalen fra sør i en fullsatt DNB Arena.

FØRTE AN: Vilde Ingstad gikk foran da Danmark ble slått igjen. Her sammen med Henny Reistad. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge gikk på en skikkelig karamell torsdag. Håndballjentene har ikke blitt knust med flere mål siden Jugoslavia vant 23–12 på Støren i 1989.

– Jeg tar det for gitt at vi er revansjesugne, sa Thorir Hergeirsson til TV 2 før kampen.

– Det er ikke slik vi har lyst til å prestere to ganger, sa Henny Reistad.

Men Norge hang ikke med danskene mer enn til 3–3 før pause. Etter 20 minutter ledet gjestene 6–12 etter klare norske problemer både i forsvar og angrep.

Strekspiller Kathrine Heindahl og Danmark kom til den ene store sjansen etter den andre mot et norsk forsvar uten Maren Aardahl (skade i lår/lyske). De fleste ballene satt inn bak Katrine Lunde.

Nora Mørk ble også spart og Hergeirsson valgte å kjøre Stine Bredal Oftedal på høyresiden fra start i angrep. Det fungerte ikke. Norge fikk ikke opp farten før Henny Reistad overtok posisjonen.

Inn mot pause ble den danske ledelsen redusert til to mål: 12–14.

– Det er viktig å prøve ut ting før EM, sier trener Tonje Larsen.

STERK AVSLUTNING: Thale Rushfeldt Deila er i ferd med å etabelere seg på landslaget. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Den positive trenden fortsatte etter pause. Etter 36 minutter utlignet Norge til 15–15 etter å ha ligget under i en halvtime av kampen.

Henny Reistad, Vilde Ingstad og Stine Bredal Oftedal løftet nivået flere hakk. Et kvarter før slutt sendte Amalie Næs Andersen – spilt opp av Reistad – Norge endelig i ledelsen med en nydelig lobb.

Så kom den tette og dramatiske avslutningen hvor også Thale Rushfeldt Deila markerte seg i sin syvende landskamp.

Landslagssjefen er opptatt å bygge opp EM-laget stein for stein.

– Det er viktig å ha is i magen, sier den rutinerte Thorir Hergeirsson før mandagens avreise til EM med syv mesterskapsdebutanter i troppen.

Men det er mindre enn en uke til EM på Balkan.

Norge fortsetter EM-forberedelsene med generalprøve mot Brasil søndag. Mesterskapet åpner mot Kroatia i Ljubljana 4. november. De neste dagene er Sveits og Ungarn motstandere i gruppespillet.