SENTRAL: Gjermund Åsen (til høyre) i duell med Rosenborgs Vegar Eggen Hedenstad i oppgjøret på Alfheim i juni som TIL gikk seirende ut av. SENTRAL: Gjermund Åsen (til høyre) i duell med Rosenborgs Vegar Eggen Hedenstad i oppgjøret på Alfheim i juni som TIL gikk seirende ut av. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Hva er Gjermund Åsen verdt for TIL?

KOMMENTAR: Konkurrentene melder seg for å hente Tromsøs største stjerne. Da blir det spennende å se om klubben hopper på salgsmuligheten som ligger på bordet, eller gambler på en budkrig.

Sist helg la Molde inn et bud på rundt to millioner kroner for Gjermund Åsen, noe som kom ut mandag. Nyheten er ikke overraskende. Den 27 år gamle trønderen er midt i sine beste fotballår, og hadde denne sesongen flest målgivende pasninger av alle i hele Eliteserien.

Det skjedde på tross av at han bare spilte to tredjedeler av sesongen grunnet en lei strekkskade, og viste et toppnivå få andre – uansett lag – har vist. Slike spillere vokser ikke på trær, og kan gå inn på hvilket som helst lag i Eliteserien.

Spørsmålet de fleste stiller seg i etterkant av Moldes bud er hva prisen på Gjermund Åsen bør være. I sosiale medier og diskusjonsforum snakkes det om alt fra to, tre eller fem millioner kroner for lysluggen som har ett år igjen av kontrakten sin i Tromsø.

Å sette en prislapp på en fotballspiller i 2018 er egentlig en håpløs jobb. Årsaken er enkel. Hva markedet vil betale er det som bestemmer den endelige summen. Generelt har jeg et inntrykk av at norske klubber har for høye forventninger til hva en spiller er verdt.

På samme måte som ved et hussalg kan man sette en prisantydning på et spillersalg. Likevel er det ofte slik at prisen blir lavere eller høyere avhengig av interessen.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Derfor må TIL bestemme seg for hvor langt de vil tøye strikken. Blir prislappen for høy, og alle aktuelle kandidater forsvinner, beholder de spilleren, men går glipp av sårt tiltrengte millioner i en klubbkasse som ikke bare er bunnskrapt. Den er i akutt behov for påfyll, vel vitende om 10-millionersunderskuddet i 2018.

Som alle andre klubber i en salgssituasjon vil TIL ha mest mulig for en av sine største stjerner. Derfor håper de at andre klubber nå kommer på banen og legger inn bud etter at Moldes konkrete interesse er blitt kjent. En god, gammeldags budkrig.

Kanskje vil Molde-sjef Ole-Gunnar Solskjær øke budet litt for å bli enig med TIL før andre klubber melder seg. Eller kanskje ikke. Spillet om TILs trønderprofil er uansett i gang, og inntil en løsning er på plass vil spekulasjonene fortsette.

Klubbledelsen på Alfheim har dessuten uttalt at de står ved et veiskille med Gjermund Åsen. Enten forlenger han avtalen, eller så blir han solgt i vinter når klubben enda kan få litt penger.

Da jeg møtte Åsen i pressesonen etter bortekampen mot gammelklubben Ranheim i november, fortalte han om et ønske. Han vil ikke gå gratis fra TIL, men gi igjen noe til klubben som utviklet han til å bli en av Eliteseriens største profiler.

Her skal vi ikke glemme at det til syvende og sist er opp til Åsen om han vil gå til Molde eller andre aktuelle klubber. For selv om TIL og Molde blir enige, må også Åsen ønske å dra dit.

Jeg tror TIL føler et såpass stort press med tanke på økonomien at de på ett eller annet punkt i vinter kommer til å bli enig med en annen klubb om en overgangssum. Og det er ikke sikkert at TIL får oppfylt ønsket sitt om at det skal bli en utenlandsk klubb, men derimot en konkurrent i Eliteserien.

Hva TIL velger å bruke millionene fra et salg til er også et interessant spørsmål. I situasjonen klubben er nå taler det meste for at alt kommer til å gå til nedbetaling av gjeld. Selv om det er fristende å ta noe til bruk på spillerkjøp handler dette om signaleffekten til både sponsorer og byen for øvrig. Her handler det om å trå rett og vise ansvarlighet. Samtidig forventes det at klubben skal ha ambisjoner om å prestere godt i Eliteserien, noe som på papiret er vanskeligere med mindre penger tilgjengelig.

Jeg har tidligere omtalt viktigheten av Gjermund Åsen både på og utenfor banen. Av spillere TIL har hentet sørfra står han uansett igjen som et prakteksempel på hvordan man utvikler seg. Hvor sentral akkurat denne spilleren er, er godt etablert. Derfor skulle TIL sikkert ønske seg at avtalen med Åsen ble forlenget.

Uansett har TIL fått veldig mye igjen for investeringen de gjorde foran 2015-sesongen da Gjermund Åsen ble hentet for småpenger fra 1.-divisjonsklubben Ranheim.

Én sak er salgssummen man til slutt faktisk ender opp på. Men der mange spillere som er hentet nordover har dratt igjen uten å ha satt nevneverdige spor kan ikke det samme sies om TILs nummer 23. Hans prestasjoner har vært av en verdi som ikke kan måles i kroner og øre.

I fotballverdenen går det ofte fort i svingene. Også i dette tilfellet hadde det beste vært en rask avklaring for alle parter i Åsen-sagaen.