Guri Knotten Hetland tror ansiennitet var avgjørende for at Planica fikk VM foran Trondheim. Guri Knotten Hetland tror ansiennitet var avgjørende for at Planica fikk VM foran Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN

Mener dopingsakene var uheldig for Trondheims VM-søknad

Guri Knotten Hetland peker på dopingsakene som én av fire svakheter ved Trondheims VM-søknad.

Prosjektleder Guri Knotten Hetland peker i sin rapport på fire svakheter hos Trondheim som kandidat.

En av svakhetene som nevnes angående Trondheims kandidatur er at Norges Skiforbund har hatt to krevende dopingsaker som har skapt mye oppmerksomhet de siste to årene. Både dopingsaken til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har vært mye omtalt.

– Jeg peker på det som en faktor fordi det ikke er tvil om at det er en sak som har preget norsk skiidrett. Det har også preget forholdet mellom Norge og FIS. Det er så store saker som har fått mye oppmerksomhet, at det er naturlig å nevne dem i en rapport. Om det har hatt konsekvenser for vår VM-søknad, vet vi ikke, sier Hetland.

Sverre Seeberg. Foto: Rune Petter Ness

– Ikke avgjørende

Tidligere FIS-topp Sverre Seeberg tror ikke dopingsakene i seg selv har vært avgjørende for resultatet av VM-avstemmingen.

– Jeg tror heller ikke sakene er avgjørende for Norges forhold til FIS, men det er klart at enkeltpersoners vurderinger av FIS bidrar ikke til å styrke Norges anseelse i FIS, heller det motsatte. Men det var ikke avgjørende for resultatet av VM-søknaden, sier Seeberg.

Planica fikk tildelt VM på ski foran Trondheim 17. mai i år. Det var andre gang Trondheim søkte, men fjerde gang den slovenske byen forsøkte å få arrangere mesterskapet. I sin egen rapport antyder Hetland at FIS kan ha følt seg trygg på at Norge kom til å søke en tredje gang, og at de dermed er sikret en søker til VM i 2025.

– Planica har oppfylt kravene og det går an å tenke at de hadde gitt opp hvis de ikke hadde fått VM denne gangen. Kanskje vurderte de at Norge og Trondheim vil søke en tredje gang, men var mer usikker på Slovenia, sier hun.

Hetland peker også på Trondheims manglende ansiennitet som søker og Planicas ferdige, moderne anlegg som to av svakhetene ved Trondheims kandidatur.

Seeberg mener at Planica fikk VM fordi de flertallet mente det ver det beste for skisporten.

– Slovenia er en skinasjon som er med i mange grener. De har bygget ferdig anleggene og de har ikke arrangert VM tidligere. Hva skulle argumentene mot være når de søkte for fjerde gang? Når de er skikket, så teller ansiennitet mye, sier han.

Har tro på Trondheim

Hetland mener at det er bra at et eksternt firma også har evaluert Trondheims søknadsprosess, og er glad for at de kom frem til at arbeidet med søknaden har vært godt. Hun mener det er bra at rapporten peker på forbedringspunkter til en eventuell ny søknadsrunde.

– BDO peker på at forventningene til prosjektet kan avklares bedre. Det er jeg enig i. Det er et prosjekt som i omfang er ganske lite, men som engasjerer bredt. Det er mange som har forventninger. Man bør være mer tydelig på hva som er målsettingen, og det er å få VM til Trondheim. Også er det lettere å skape entusiasme og involvere bredt etter at man har fått mesterskapet, sier Hetland.

Seeberg mener at Trondheim kan være soleklar favoritt hvis de søker på nytt.

– Jeg mener det er viktig å ta avgjørelsen om man ønsker å søke så snart som mulig, sier den tidligere FIS-toppen.

Hetland er fortsatt usikker på om hun ønsker å fortsette som VM-sjef.

– Jeg avventer bystyrets beslutning om det blir en ny VM-søknad eller ikke. Så er det opp til eierne å finne ut hvordan en ny prosess skal være, sier Hetland.