Klubbsekretær i Molde Golfklubb, Svein-Tore Fossum, ved et av Eikrems hull. Nå er det imidlertid ikke lenger mulig å golfballen nedi hullet, slik man vanligvis gjør. Nå blir ballene i stedet liggende inntil flagget, som man kan se på bildet. Klubbsekretær i Molde Golfklubb, Svein-Tore Fossum, ved et av Eikrems hull. Nå er det imidlertid ikke lenger mulig å golfballen nedi hullet, slik man vanligvis gjør. Nå blir ballene i stedet liggende inntil flagget, som man kan se på bildet. Foto: Martin Brøste

Golfsesongen er i gang i Molde - men ser du hva som er annerledes?

I helga åpnet golfbanen på Eikrem. Men spillerne må følge klubbens koronarestriksjoner.

Fredag åpnet Molde Golfklubb nihullsbanen på Eikrem for spill for 2020-sesongen. Mange av klubbens 412 medlemmer har vært innom i løpet av helga for å teste ut årets golfform. Klubbens nybegynnerkurs, «veien til golf», var også fylt opp i helga - og utover våren og sommeren arrangeres slike kurs jevnlig.

Men golfklubben har selvsagt skrevet ned en del restriksjoner som spillerne må følge grunnet smittefare for koronaviruset. I likhet med de andre særforbundene i Norges idrettsforbund, har golfforbundet kommet med sine koronavettregler. Antibac er plassert rundt på anlegget og man er nødt til å holde en viss avstand til hverandre. Klubbens golfsimulator kan heller ikke brukes for øyeblikket.

I tillegg er «hullkoppen» hevet, så man slår ikke lenger ballen ned i et hull - slik man vanligvis gjør i golf. Nå blir ballen i stedet liggende inntil flagget.

– Det er fordi vi skal hindre golferne fra potensielt smittsomme kontaktflater. I tillegg til å ha hevet hullkoppen, har vi fjernet raker fra bunkere, fjernet utstyr til utleie, og det er heller ikke tillatt å berøre hullflaggene, sier klubbsekretær Svein-Tore Fossum.

Drammenseren er fortsatt fersk i jobben etter at han startet å jobbe for Molde Golfklubb i fjor høst. Han har bachelor i Sports Management fra Høgskolen i Molde, og er i dag bosatt på Midsund.

Det var gråvær og nedbør for spillerne i helga, men det var likevel mange som tok seg noen timer på golfbanen på Eikrem i helga. Foto: Martin Brøste

– Utfordrende tider

Golf er blant idrettene man nå kan utøve uten særlig store problemer. Man har enkelt tilstrekkelig avstand mellom menneskene, er utendørs og man stiller i tillegg med eget utstyr. Dermed trenger det ikke være noe særlig smittefare for spillerne. Flere golfklubber i Norge har hatt en økning i medlemsmassen den siste tida.

Mange andre idretter har vært nødt til å gjøre store tilpasninger og endringer for å kunne ha treninger. Noen idretter er det fortsatt ikke mulig å drive med på grunn av den pågående pandemien.

– Vi golfere er heldige som har muligheten til å utøve idretten vår mens andre idretter er satt på vent. I helgen har vi hatt om lag 180 registrerte starttider på banen. Det må sies å være veldig bra, været tatt i betraktning. Nå håper vi værgudene er på vårt lag framover, slik at banen på Eikrem kan vise seg fra sin beste side og forhåpentligvis ta imot nye golfere, sier Fossum.

– Har pandemien gitt dere noen økonomiske utfordringer?

– Det er selvsagt utfordrende tider. Det er i utgangspunktet relativt kostbart å drive en golfbane. Bane krever mye arbeid, omsorg og kjærlighet. Det er langt fra gratis å vedlikeholde rundt 230 dekar, i tillegg til maskinparken. Utenfor sesong er spill på våre golfsimulatorer en kjærkommen inntekt som holder hjulene i gang fram til vi får åpne ute, men disse var vi nødt til å stenge ned 12. mars. Når næringslivet lider og må permittere ansatte, er det klart at vi som et idrettslag også taper potensielle sponsorinntekter, sier han.

Greenkeeper Astor Vevang er blant dem som har bidratt med å ordne golfbanen på Eikrem. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Eirik Heen

5000 dugnadstimer

Klubbsekretæren forteller om et stort dugnadsteam som har stått på for å gjøre banen klar til våren. Fossum anslår at det er brukt over 5000 dugnadstimer det siste året, med greenkeeper Astor Vevang i spissen.

– Dugnadsånden i klubben var det første jeg bet meg merke i etter at jeg startet i jobben. Det er enkeltpersoner som legger ned mellom 500 til 700 dugnadstimer i året. Innsatsen er overveldende. Uten denne ville vi ikke kunne tilbudt den kvaliteten på anlegget vi har. Jeg blir nesten litt målløs, det er mange som fortjener en oppmerksomhet, roser Fossum.