Den russiske bamsen har stort sett nektet å gi intervjuer gjennom hele høsten og vinteren, men etter 2. plassen på 15 km i Tour de Ski onsdag uttalte han seg endelig til rettighetshaveren MatchTV:

– Når løpet ikke går bra, gir jeg ikke intervjuer – jeg vil ikke kaste bort følelser som kommer fram. Når jeg er i humør til det, kan jeg rolig komme opp og gi et intervju – når jeg virkelig har noe å snakke om. Når det ikke er det, er det lettere for meg å holde meg for seg selv, sier Bolsjunov.

Tour de Ski har nå forflyttet seg til Oberstdorf. Der er det nyttårsaften fellesstart fristil for begge kjønn. Kvinnene går 10 kilometer, mennene 15 kilometer.

– Hovedproblemet er at mye jobb gikk tapt i sommer. Jeg må lete etter formen, men nå går det ikke så bra. Nå må jeg finne ut hvordan jeg skal trene for å komme ut av denne situasjonen. Tannkjøttet er helt fint – det plager meg ikke lenger.

Bolsjunov ble operert to ganger i overkjeven i løpet av en måned i september-oktober.

Trener Jurij Borodavko innrømmet den gang til MatchTV at disse operasjonene kom på verst mulig tidspunkt, fordi det var perioder da det var planlagt store treningsmengder.

En velt på sykkel og akillestrøbbel hører også med.

– Det er ikke sikkert at jeg fullfører Touren, sier han etter onsdagens sterke 15 kilometer. Jeg må lete etter formen.

Trener Jurij Borodavko understreker likevel at planen er å fullføre Touren, melder R-sport.

Aleksandr Bolsjunov var sist vinter den beste distanseløperen i verden, men russiske mediene setter nå store spørsmålstegn ved hva han kan klare denne OL-vinteren.

– Sasja er ikke i superform ennå, men vi håper han kan bli så god at han kan slå Iivo Niskanen i OL, sier Sergej Krjanin, styremedlem i det russiske skiforbundet, til nyhetsbyrået R-sport.

I FARTA IGJEN: Alexandr Bolsjunov. Foto: Peter Schneider / AP

Det var Iivo Niskanen som vant onsdagens 15 km i Tour de Ski. For en drøy måned siden uttalte Bolsjunov til championat.ru:

– Dette har vært min aller vanskeligste sesong. Det har aldri vært så mange problemer i oppkjøringen som nå. Hver gang jeg skulle ha tøffe treningsperioder, oppsto det problemer. Bokstavelig talt hver måned. Først veltet jeg på sykkel, så kom det akillesproblemer, så mer trøbbel med akillesen, og så tennene. Dette har ført til at jeg har trent lite i år, og jeg vet ikke hva jeg kan forvente.

Bolsjunov leverte en svak sprint på Tour de Skis første dag, men så slo han altså til på onsdagens distanserenn.

– Bolsjunov viser igjen at han er noenlunde tilbake, og er bra. Iivo Niskanen er også pigg. Jeg føler nivået er høyt, og det er brutalt å gå til topps, sier Tour de Ski-leder Johannes Høsflot Klæbo til VG i Oberstdorf, hvor det nyttårsaften er fellesstart for herrene kl. 12:55 og 15.25 for kvinnene.

Rennene sendes på TV 3.

PS! Simen Hegstad Krüger avsluttet sin deltagelse i Tour de Ski med 18. plass i Lenzerheide onsdag. Han har reist hjem til Norge.