Dahl Johansson hadde 1.44,81 som sin beste tid på en lavlandsbane tidligere på 1500 meter, men regelrett knuste den tiden da distansen ble gått under EM i Heerenveen søndag.

Med tiden 1.44,16 gikk han inn til en soleklar ledelse før de siste to parene. I det første av de to siste parene gikk verdensrekordholder Kjeld Nuis, og den regjerende olympiske mesteren gikk inn til ny bestetid da han klokket inn på 1.43,60.

I det siste paret gikk Thomas Krol inn til annenplass og sikret dobbelt nederlandsk på øvelsen, mens bronsen gikk til Allan Dahl Johansson.

– Det var et bra løp. Jeg vil jo helst slå de andre guttene, men jeg får gjøre det i februar, sier Dahl Johansson til Viaplay, med henvisning til OL i Beijing den neste måneden.

GULL: Kjeld Nuis har verdensrekord, to VM-gull og OL-gull på 1500 meter. Nå har han også EM-gull på 1500 meter. Foto: Peter Dejong / AP

Det er Dahl Johanssons første individuelle mesterskapsmedalje som senior. Tidligere står han med fire gull i junior-VM fra 2017 og 2018.

Bronsen er også den første norske EM-medaljen på 1500 meter. EM ble frem til og med 2016 gått som et allroundmesterskap. Siden har det vært annethvert år som allround- og sprintmesterskap og mesterskap i enkeltdistanser.

– Det kommer mange inn i OL som ikke er europeere, men Krol og Nuis er gullfavoritter og medaljekandidater. Man ser nå at Allan ikke er langt bak, sier Hege Bøkko i Viaplay-studioet etter øvelsen.

Peder Kongshaug (1.45,89) ble nummer syv, mens Kristian Ulekleiv (1.46,54) ble nummer elleve.

SØLVJENTER: Fra venstre: Marit Fjellanger Bøhm, Ragne Wiklund og Sofie Karoline Haugen. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Tidligere søndag gikk det norske lagtempolaget med Ragne Wiklund, Marit Fjellanger Bøhm og Sofie Karoline Haugen gikk inn til Norges sølv på kvinnenes lagtempo.

I det andre av tre par gikk den norske trioen mot Polen, og gikk inn til en soleklar ledelse med tiden 2.58,54. Dermed var medaljen sikret før det siste paret, hvor Nederland gikk til gull med tiden 2.54,12, mens Russland la seg bak Norge og endte på tredjeplass.

Medaljen er Wiklunds første i EM, etter at hun overrasket og vant VM-gull på 1500 meter i fjor. Tidligere i EM har det blitt en fjerde- og en femteplass på 3000 og 1500 meter.

– Det er kjempedeilig, og det byr på masse motivasjon for min del, sier Wiklund til Viaplay om sølvet.

Det er kun den tredje norske medaljen på kvinnesiden i EM gjennom historien. Alle de tre medaljene (lagsprint i 2018 og 2022 og årets lagtempo) har kommet i lagøvelser.

Tidligere i mesterskapet har Norge tatt sølv i lagsprint og lagtempo for herrer, og bronse i lagsprint for kvinner. Individuelt tok Hallgeir Engebråten bronse på 5000 meter lørdag, mens Allan Dahl Johansson altså gikk inn til bronse på 1500 meter.

På kvinnenes 1000 meter ble Martine Ripsrud (1.18,27) beste norske på en ellevteplass. Nederlandske Jutta Leerdam gikk inn til et overlegent gull med tiden 1.13,60.

Herrenes 500 meter så ut til å ende med et nytt nederlandsk gull, men i siste par kom polske Piotr Michalski og knep seieren ett hundredel foran Merijn Scheperkamp med tiden 34,60. Bjørn Magnussen ble beste nordmann på en sjetteplass, 25 hundredeler bak. Håvard Holmefjord Lorentzen fikk en dårlig generalprøve før OL etter at han ble diskvalifisert for en tjuvstart.

– Det er noe av det merkeligste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg skulle vært den første til å innrømme det hadde det vært en tjuvstart. Det var det ikke, så det er veldig irriterende, sier Lorentzen til Viaplay.

På fellesstartene ble det gull til Irene Schouten og Bart Swings. Sofie Karoline Haugen ble beste norske kvinne på 12. plass, mens Kristian Ulekleiv var 16 hundredeler unna en bronseplass da han gikk inn til fjerdeplass.