Fredag landet SAS-maskinen SK 7049 fra Oslo med utøvere og mediefolk fra Norge, Sverige og Danmark på Beijing Capital Airport – og i dagene fremover kommer det flere for å delta i den 24. utgaven av de olympiske vinterlekene. 4. februar er det klart for åpningsseremoni, og lekene varer frem til og med 20. februar.

Da vi rullet inn til gaten fredag, kom bakkemannskap i fullt smittevernutstyr til syne.

Det skal konkurreres om 109 gull i 15 forskjellige idretter, og landsbyen som skal ta imot utøverne, støtteapparat, pressen og alt rundt OL begynner nå å ta form.

I Kina gjøres det nå klart i hovedstaden Beijing og på arenaene utenfor byen. Under OL skal det blant annet testes ut flere robotkelnere for å forsyne de enorme menneskemassene:

Rundt tre timers kjøring fra Beijing ligger byen Zhangjiakou. Her holder blant annet langrenn, hopp og skiskyting til. Under dagens frokost foretok personalet overflateprøver i jakten på viruset som har herjet verden i to år. Bak høye pleksiglass sto en kokk i en «romdrakt» og laget omeletter med munnbind og visir foran ansiktet.

Denne roboten skal servere mat i Kina:

Det er strenge regler for hvem som får lov til å komme inn som tilskuer under OL, men er det noe som må være på plass, så er det «pins».

De små suvenirene har blitt svært populære samleobjekter for folk over hele verden, og i Beijing er det hengt opp regler for bytting av pins.

Heller ikke noe OL uten OL-maskoter. I år er det Bing Dwen Dwen og Shuey Rhon Rhon – som henholdsvis etterligner en panda og en kinesisk lanterne – som skal skape glede blant publikum.

Også OL-arenaene står nå klare. Vinterlekene er beregnet å koste om lag 35 milliarder kroner, og anleggene er naturligvis noe av det kineserne har investert tungt i.

I Zhangjiakou skal det konkurreres i langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, freeski og snowboard. Arenaene kan bli åsted for mye norsk jubel – eller skuffelse.

Alpinløypene i Yanqing har fått oppmerksomhet lenge før OL starter. Området er kun ti kilometer unna Gobi-ørkenen, hvor sandstormer truer med å blåse inn i løypene. Sand og dyre ski er en dårlig kombinasjon for Aleksander Aamodt Kilde og co.

I Yanqing skal det også konkurreres i bob, skeleton og aking.

Beijing står som vert av mesterskapet, og hovedstaden skal naturligvis avholde noen av øvelsene.

Byen blir hovedkvarter for is-sporter, som ishockey, kunstløp og skøyter. Big Air-konkurransen i snowboard skal også arrangeres her.

Smittevern er nøkkelordet for mye av gjennomføringen av OL. Coronapandemien har ennå ikke sluppet taket – heller ikke i Kina.

Smittetrenden i landet er synkende, men Kina – hvor pandemien hadde sitt utspring – tar ikke lett på regler og restriksjoner.

I forkant av mesterskapet har det blitt protestert mot Kinas menneskerettighetsbrudd. Innblandingen i demokratiet i Hongkong, okkupasjonen av Tibet, samt behandlingen av folkeslaget uigurene har blitt fordømt i store deler av verden.