Edvard Sandvik, David Thorvik og Håvard Moseby fulgte nemlig opp kvinnenes suksess fra tidligere i dag med enda et gull. Dermed er Kjelsås IL norgesmester i både kvinne- og herreklassen.

– Det er utrolig kult, vi gjør noe riktig på Kjelsås, sier herrelagets ankermann Håvard Moseby til VG.

Oslo-klubben sto fra før av med 13 gull i stafetten på kvinnesiden, men ingen på herresiden. IL Heming tok sølv, mens Mjøsski sikret bronse.

Edvard Sandvik og David Thorvik la et strålende grunnlag og Moseby økte ledelsen inn til gull.

– Jeg kunne bare gå og gå uten å bli sliten. Det var helt rått, sier Thorvik til NRK.

– Edvard og David gikk meget bra. Det er de som gjør jobben egentlig, sier Moseby, som debuterte i Tour de Ski nylig.

Det tok ikke lang tid før det ble dramatikk i stafetten. Magnus Nikolai Sedeniussen, hos regjerende mester Lyn, brakk staven tidlig på den første etappen og trøblet med å få en ny én.

– Dette har utviklet seg til å bli et mareritt for Lyn, sa NRK-kommentator Jann Post.

Ved første veksling var Lyn over to minutter bak leder Mikael Gunnulfsen (IF Ørn).

BLYTUNG DAG: Lyn hadde vunnet gull på stafetten i tre år på rad, men i 2023 var de ikke i nærheten. Her er Hans Christer Holund på andre etappe. Foto: Heiko Junge / NTB

Hans Christer Holund fikk jobben med å ta inn tiden, men det ble raskt klart at den oppgaven var for stor selv for den tredoble verdensmesteren.

Dermed skulle man omsider få en ny vinner på herrenes stafett. Lyn, som manglet Simen Hegstad Krüger. hadde vunnet tre år på rad før søndagens mesterskap. Søndag ble det til slutt en niendeplass.

Det var kun tre av 13 landslagsutøvere på start: Holund for Lyn, Harald Østberg Amundsen for Asker og Sjur Røthe for Voss.

– Det er litt kjedelig å vinne når man føler at ikke alle de best er med på start. Man vet at det er mange klubber som har gode løpere som ikke stilte. Det hadde vært morsommere å vine med alle de beste på start, sier Moseby.

– Byåsen har jo et utrolig sterkt lag om Didrik Tønseth og Johannes Høsflot Klæbo går. Det samme med Lillehammer som har Martin Løwstrøm Nyenget og Håvard Solås Taugbøl.

I Livigno ble det fiasko for de norske herrene: