WADA-president Craig Reedie erkjenner at russerne er i gang med oppryddingen, men at mye gjenstår før de kan tre inn i WADA igjen. Samtidig utelukker han ikke at det kan komme til å skje før 2017 er over. WADA-president Craig Reedie erkjenner at russerne er i gang med oppryddingen, men at mye gjenstår før de kan tre inn i WADA igjen. Samtidig utelukker han ikke at det kan komme til å skje før 2017 er over. Foto: DENIS BALIBOUSE, Reuters/NTB scanpix

Russisk doping: - Det er mye som gjenstår før de er inne igjen

Russland rydder opp i dopingkaoset. Men det er neppe tidsnok til å få være med i VM i friidrett

- Det er mye arbeid som gjenstår, sa WADA-president Craig Reedie på en kongress i regi av Det internasjonale antidopingbyrået i Lausanne mandag.

Han siktet til muligheten for at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) får komme inn i varmen igjen hos WADA.

Flere avsløringer av russisk organisert doping har ført til at RUSADA mistet sitt medlemsskap i WADA. Russiske friidrettsutøvere ble utstengt fra OL i Rio, og Russland ble nektet deltagelse i Paralympics i samme by. Flere russiske langrennsløpere ble nektet deltagelse i VM på ski i Lahti.

Neppe klare til VM i London

Fortsatt mener russiske idrettspolitikere at det ikke var riktig å utstenge russiske utøvere som ikke hadde vært involvert i dopingsaker. Men fortsatt er russiske friidrettsutøvere utstengt fra internasjonale konkurranser. Det er store muligheter for at VM i friidrett i London i august vil gå uten russiske utøvere.

– Jeg håper på at det er en mulighet for at russerne kan komme tilbake sent i 2017, har Sebastian Coe, president i Det internasjoanle friidrettsforbundet (IIAF), sagt. Han mener at den tøffe beslutningen om å stenge russiske utøvere ute fra OL i Rio, ser ut til å ha hatt effekt.

Før det kommer en full åpning for russiske utøvere, må landet kunne overbevise WADAs øverste om at de har et fungerende RUSADA som arbeider uavhengig av alle andre myndigheter. McLaren-rapportene har vist at nettopp uavhengighet har vært russernes sterke side.

- RUSADA må vise at deres arbeid er uavhengig og upåvirkelig sa Reedie.

Russerne har troen

Russerne tror de er tilbake i WADA-varmen snart. Landet har fått ny idrettsminister etter Valerij Mutko som ga styringen over til Pavel Kolobkov. Kolobkov var til stede på samlingen i Lausanne og bedyret at de er i ferd med å få orden på i kaoset.

Den nye russiske sportsministeren Pavel Kolobkov sier Russland er klare til inspeksjoner utenfra når som helst. Foto: DENIS BALIBOUSE, Reuters/NTB scanpix

- Vi er åpne for alle eksterne inspeksjoner, slo Kolobkov fast i sin tale til kongressen i Lausanne mandag.

Russiske medier melder optimistisk at RUSADA kan tre inn i folden igjen i novemeber i år. Som sannhetsvitne har de Craig Reedie. Han sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at november er mulig.

RUSADA må vise at deres arbeid er uavhengig og upåvirkelig.

Det vil i så fall bety at de fleste hindringer for ikke-dopingtatte russiske idrettsutøvere kan oppheves.

En viktig betingelse for at RUSADA kan tre inn i det gode selskap igjen er at de erkjenner og godtar funnene som ble gjort i McLaren-rapporten. Den avdekket statlig styrte dopingprogrammer og at det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) var involvert i gjennomføringen av dopingprogrammene.