ENGASJERT: Gjermund Åsen i et frustrert øyeblikk på Alfheim denne sesongen. ENGASJERT: Gjermund Åsen i et frustrert øyeblikk på Alfheim denne sesongen. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

«TIL bør ligge i nedrykksstriden hvert år»

På veien mot noe stort blir TIL-høsten fort behagelig kjedelig.

TIL ligger trygt til midt på tabellen. Det engasjerer mindre enn når laget kjemper for tilværelsen.

Alle husker TILs sportslige toppår under Per-Mathias Høgmo og Steinar Nilsen. I perioden 2007 til 2012 var «Gutan» blant Norges seks beste lag hvert eneste år.

Økonomisk bakrus og feilkjøp førte til at det utenkelige skjedde i 2013. Nedrykket til 1.-divisjon ble en realitetssjekk for en hel by og landsdel. Opprykket året etter var viktig, men siden har klubben befestet sin posisjon i nedrykksstriden.

Det er blitt hverdagskost at TIL skal være langt nede på den til tider utskjelte tabellen, til langt ut på høsten. Trenersparkingene har florert, og frustrasjonen har vært synlig hos spillere, ledere, sponsorer og supportere. Både høsten 2015, 2016 og 2017 har klubben fornyet eliteseriekontrakten helt på tampen av sesongen.

Kommentator i iTromsø, Rune Robertsen.

I lys av dette er det som skjer i høst uvant for oss som følger klubben. Uten at vi skal bli for statistikkbelærende ligger TIL per i dag på en åttendeplass med ni kamper igjen. Det er kortere vei opp til topp fire enn til nedrykksstriden. Selv de mest pessimistiske supporterne begynner å kjenne seg relativt trygge på ny kontrakt i Eliteserien.

TILs forhold til Tromsø by handler i mange tilfeller om følelser. Og lite utløser disse så mye som når klubben holder på å rykke ned i 1.-divisjon.

Da synses det rundt byens kafébord, og alle har en mening om hva som har gått galt. Men også hva som må gjøres for å rette opp et skip som er i ferd med å forlise ned i dypet – også kjent som 1.-divisjon. I tillegg til lokalpressen dukker også hovedstadsmedia opp for å skrive krisestoff med store bokstaver.

Mye er gjort rett i TIL siden Simo Valakari overtok for 14 måneder siden. Virkelighetssjekken som kom gjennom fem strake tap er trolig bare sunt for alle på Alfheim. Selv om det åpenbart ikke er ideelt forteller tapsrekka at ingen trær vokser inn i himmelen.

En liknende superhøst som for ett år siden vil sende «Gutan» opp noen plasser på tabellen. Men det er ikke å forvente, da laget har vist svakhet og stallen totalt sett ikke er god nok.

Å vente at TIL skal ta steget rett fra bunnstrid over mange år, til medaljestrid, er urimelig. Klubben må ta steget via en mellomsesong der de faktisk etablerer seg midt på tabellen. Og der er vi nå.

Paradokset er at det er vanskelig å selge billetter til en klubb som er midt på tabellen, selv om det er langt bedre for hjertet og den mentale helsa til supporterne. Å krige om en åttendeplass trigger ikke på samme måte. Selv for oss som jobber tett med TIL er det åpenbart mer spennende når klubben er enten er i nedrykksstriden eller i toppen.

Jeg skal ikke forskuttere hvor mange tilskuere TIL får i sine siste fem hjemmekamper, og de klarer forhåpentligvis sin egen målsetting på 3.800 solgte billetter per kamp. Forskjellen på hvor mange klubben fortjener å ha, og det som blir realiteten, blir fort en god del.

Ikke fordi laget spiller kjedelig fotball, men fordi engasjementet rundt klubben rett og slett blir mindre når laget er midt på tabellen. I oppgjøret mot Bodø/Glimt i slutten av august var det bare 4.745 solgte billetter.

I tilsvarende kamp i 2015 spilte «Gutan» for å overleve. I nest siste serierunde så et nyopprykket TIL-lag at en retur til 1.-divisjon var høyst reell. 5.862 mennesker tok turen til Alfheim, og hjalp «Gutan» til å ta en avgjørende 3-1-seier i motvind og regn. Jeg tror de fleste husker disse timene på Alfheim som deilig intense fordi de faktisk betydde noe vesentlig.

Satt litt på spissen burde TIL vært i nedrykksstriden, alternativt gullstriden, hvert eneste år for å få mest mulig engasjement og oppmerksomhet. Det siste er ikke realistisk. Det første ser vi ut til å slippe – i hvert fall denne høsten.

På veien mot noe større er det lurt å ta ett steg om gangen. En plass midt på tabellen i år er behagelig kjedelig. Får TIL det som de vil er belønningen medaljestrid i 2020 da klubben fyller 100 år.

Det bør engasjere mer med en av eliteseriens mest fargerike trenere.