Hva skjer egentlig?: Snart skal trener Trond Fredriksen legge fram sine gjenreisningsplaner for AaFK. Selv om han fortsatt er under evaluering av styre og «stell». Et merkelig grep, AaFK.

Hva skjer egentlig?: Snart skal trener Trond Fredriksen legge fram sine gjenreisningsplaner for AaFK. Selv om han fortsatt er under evaluering av styre og «stell». Et merkelig grep, AaFK. Foto: Staale Wattø

«Seigpining som kun rammer AaFK selv»

KOMMENTAR: Styreleder Jan Petter Hagen sier at trenerapparatet skal evalueres grundig etter AaFKs nedrykk. Men nøyaktig hvem som er med i den evalueringsprosessen vites ikke. Og hvor lang tid skal det egentlig gå før man trekker en konklusjon?

Dette er i realiteten seigpining, både for hovedtrener Trond Fredriksen og for klubbens supportere. Og for sponsorene, som selvsagt også ønsker å vite hva som skjer i det sportslige apparatet foran neste sesong.

Men AaFK har kalt inn til et åpent møte med klubbens samarbeidspartnere tirsdag 12. desember. Og der skal både Jan Petter Hagen, sportssjef Bjørn Erik Melland, daglig leder Geir Steinar Vik og hovedtrener Trond Fredriksen fortelle om veien videre. Betyr dette at Trond Fredriksen alt har fått mandat til å lede AaFK inn i 2018? For AaFK vil det jo være å miste fullstendig ansikt dersom Trond står foran forsamlingen og forteller hva hans AaFK-planer for neste år er, og så mister han jobben uka etter. DET går bare ikke an!

Ingen bombe

Nedrykket kan ikke ha kommet som en bombe for AaFK-styret. En evaluering av trenerkorpset burde ha vært satt i gang flere runder før slutt, selv om konklusjonene selvsagt måtte vente til dommens dag. Og den dommen var nådeløs – AaFK gikk rett ned.

Det er ikke mange klubber på norsk toppnivå som hadde latt hovedtreneren få sitte videre etter et slikt fall. Høsten ble et eneste stort mareritt, og ingen så ut til å kunne ta tak i problemet. Innsatsen var for dårlig, det virket som om laget også var dårlig organisert, og måten AaFK taklet Edwin Gyasi-episodene på var også merkelig.

Svekket lag

Nå blir trolig Gyasi solgt i løpet av kommende overgangsvindu. Helt sikkert bra for miljøet innad i spillergruppa, men AaFK mister sin klart beste offensive spiller. Hvem skal stå fram nå?

Da AaFK sist rykket ned i 1. divisjon, etter 2005-sesongen, ble Dedé hentet fra Brasil. For uhorvelig mange penger. Han leverte varene i 2006, og AaFK rykket opp. Nå varte ikke Dedé lengre enn den ene sesongen, han dro på en ferie som aldri tok slutt.

Men AaFK gjorde det viktige grepet å hente ham (pluss trener Per Joar Hansen) i depresjonens stund, noe som snudde supporternes fortvilelse over nedrykket til en forventning foran sesongen etter. Akkurat nå er det ikke mange som gleder seg til 2018-sesongen dersom de holder med AaFK.

 Etter nedrykket i 2005 tok AaFK grep, og hentet inn Dede Anderson som ny spiss. Han leverte varene dette ene året han var i AaFK, og klubben gikk rett opp igjen. Kan AaFK komme med et offensivt grep også denne vinteren?

Etter nedrykket i 2005 tok AaFK grep, og hentet inn Dede Anderson som ny spiss. Han leverte varene dette ene året han var i AaFK, og klubben gikk rett opp igjen. Kan AaFK komme med et offensivt grep også denne vinteren? Foto: Staale Wattø

«Skeiv» stall

Svaret fra ledelsen er at ting skal evalueres. Helt fram til jul! Trond Fredriksen skal evalueres. Spillerstallen skal sikkert evalueres, den også – det bør den. For den er ekstremt skeivt sammensatt nå, ikke minst når både Mos og Papazoglou nå forsvinner. Gode kantspillere er også en fullstendig mangelvare i klubben, når Gyasi drar.

Hva med Anton Joores rolle opp i dette? Nederlenderen fikk mye skryt, fortjent eller ikke, da han kom inn tidlig på høsten i 2016 og bidro til å snu skuta. I år har han vært utrolig usynlig på treningsfeltet. Han har stort sett gått rundt med hendene på ryggen uten å si et ord på treningene. Om det er Trond Fredriksen som ikke har ønsket å benytte seg av hans kunnskaper mer enn høyst nødvendig? Ikke vet jeg, men slik har det sett ut for oss som har fulgt treningene i sol og regn, storm og stille.

Uansett hva all denne evalueringen faller ned på – la alle som ønsker det beste for AaFK få beskjed raskest mulig. Slik seigpining skader kun klubben. For nå må snarest alle gode krefter settes inn på jobben med å skape et topplag i 1. divisjon. Det blir ingen «walk in the park» å rykke opp igjen, når både Sogndal og Viking fulgte AaFK ned. Jobben må starte raskere enn svint!