Røthe klinket til med tredjeplass på 15 kilometer fellesstart i skøyting i Oberstdorf fredag. Amundsen havnet over minuttet bak. Det ble brukbar trøst med en 9. plass på sprinten for 23-åringen.

– Det var en god opplevelse etter en skikkelig mørk dag på nyttårsaften, sier Amundsen til VG.

Mandag er det 15 kilometer klassisk fellesstart i italienske Val di Fiemme, og tirsdag avsluttes Tour de Ski opp «Monsterbakken» samme sted.

– Hva skjedde nyttårsaften?

– Alt gikk helt feil egentlig. Feil skivalg, dårlig kropp og lite på hugget. Det stoppet bare opp. Jeg var skikkelig skuffet.

Han har levert solide resultater under press nærmest hver eneste gang, men mener smellen «måtte komme før eller siden».

– Jeg har en tvillingsøster (Hedda, på rekruttlandslaget) som har hatt flere nedturer enn meg. Hun sa «det var nesten på tide, Harald, at du også fikk en dårlig dag». «Shit happens». Jeg må bare snu skuta, sier Amundsen.

TVILLINGER: Harald og Hedda Østberg Amundsen. Han er på allroundlandslaget, mens hun er på rekruttlandslaget. Her på Beitostølen før sesongstart. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Men kom det på feil dag med tanke på OL-uttaket?

– Det kom på fryktelig feil dag. Jeg var langt nede, men må kjempe videre i touren og ta de sjansene jeg får.

Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl og Hans Christer Holund er tatt ut til OL alt. To plasser er igjen. Den ene går etter alle solemerker til Pål Golberg.

Dermed er det trolig Røthe og Amundsen som kjemper om den siste.

– Hva tenker du om OL-mulighetene nå?

– Sjur gjorde en god figur, men samtidig har jeg slått ham på de andre skøyterennene denne sesongen. Jeg vet ikke hvordan de vektlegger.

– Kan redningen din være Emil Iversens formsvikt?

– Jeg vet ikke hvordan det er. Han har ikke vært i form på en stund, men han kommer sikkert tilbake, svarer Amundsen.

Iversen reiste hjem fra Tour de Ski etter tunge dager for å finne ut av nedturen. Han uttalte at han ikke reiser til OL om han ikke får bedre svar enn han gjorde i Lenzerheide.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum svarer dette på spørsmål om Iversens nedtur kan åpne mulighetene til både Røthe og Amundsen – eller Martin Løwstrøm Nyenget.

– Så langt har vi ikke tenkt. Vi har tatt ut Emil til OL fordi vi vet hva han kan når han er i vater, sier Nossum.

Sjur Røthe var forkjølet før jul, og derfor meget glad for oppturen på nyttårsaften som styrket hans OL-kandidatur.

– Jeg har vært usikker og spent den siste tiden, så veldig godt å få til et så bra skirenn, sier Røthe.

Pål Golberg er nysgjerrig på hvordan OL-troppen endelig blir.

– Hvis Emil ikke føler at han har noe i OL å gjøre, vil han ikke reise. Han har gode resultater historisk, så blir det en samtale mellom ham og trenerne. Det Sjur viser med den oppladningen, er veldig imponerende. Det viser litt om hodet hans, sier Golberg.

Røthe får også ros av sjefen.

– Strålende fornøyd med Sjurs løp. Jeg var usikker på ham inn i touren, og veldig glad for at han fikk til det løpet, sier Nossum.

10. januar skal flere tas ut til OL. Tour de Ski avsluttes med 15 kilometer fellesstart og «Monsterbakken» i Val di Fiemme mandag og tirsdag.