Disse fem egenskapene har tatt Ruud helt til semifinalen i storturneringen French Open:

1. Fysikken

Ruud har lenge vært kjent som en av de beste trente spillerne på verdenstouren. Han tåler mange løp frem og tilbake nede langs linjen. Det tar lang tid før han går tom. Flere av kampene hans har vart i godt over tre timer.

Men mens det har virket som om motstanderne går tomme, har han holdt nivået oppe nok til å seire i flere jevne og lange oppgjør.

Før French Open terpet Team Ruud også på hvordan han skal bevege seg og skli rundt på den røde grusen. Evnen hans til å være så mobil gjør det enklere for ham å styre poengene.

Casper Ruud er ikke mye fremme ved nettet, men beveger seg godt lenger bak på banen. Foto: Jean-Christophe Bott / AP

2. Serven

Det er ekstremt viktig at man ikke taper sine egne servegame. Herrene server knallhardt. Om man ryker på en smell på egen serve, blir det ofte vanskelig å komme tilbake i settet.

Serven var et annet område Ruud jobbet med før French Open. Mot Rune klarte han hele 13 ess, altså server som gir poeng umiddelbart. Det er hans høyeste antall i turneringen. Til sammenligning hadde dansken kun ett. Ruud har gjort dette til et nytt våpen de siste årene.

I tennis har man to forsøk på å serve. Om man ikke får til en vellykket serve på noen av de forsøkene, får motstanderen poenget. Det kan få store konsekvenser når små marginer avgjør kampene. Stort sett gjør Ruud færre såkalte dobbeltfeil enn motstanderne. De fire han gjorde mot Rune, er «verstenoteringen» hans i Paris. Dansken hadde like mange.

Man får det fort tøft uten en solid serve. Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

3. Mentaliteten

Da Ruud kom seg videre fra fjerde runde i turneringen, brøt han en av sine Grand Slam-barrierer. Han har åtte titler på ATP-touren, men alle disse er kommet på det laveste turneringsnivået.

Statistikken i de største turneringene har vært kritikernes ankepunkt. Nå kan de ikke si så mye lenger. I tillegg har han spilt flere semifinaler og én finale i Masters 1000-turneringene, der kun de aller beste hevder seg. Nivået er sammenlignbart med Grand Slam, selv om prestisjen ikke er like stor.

Tap for stjerner som Novak Djokovic, Daniil Medvedev og Roger Federer har lært ham mye. Og seiere over andre sterke spillere som Stefanos Tsitsipas og Alexander Zverev har gitt ham selvtillit.

Han vet at han kan følge med de beste.

– Jeg vet ikke hvorfor, men da jeg kom hit i år, føltes jeg mer erfaren og klar for å spille i fem sett. Jeg er vel blitt ett år eldre og mer erfaren, sa Ruud da han ble intervjuet på banen etter fjerde rundeseieren mot Hubert Hurkacz.

I motsetning til flere av motstanderne hisser Ruud seg sjelden opp. Kvartfinalemotstander Rune kom med flere følelsesutbrudd natt til torsdag.

Ruuds fokus er på neste poeng.

Casper Ruud er blitt vant til å vinne. Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

4. Backhanden

Hvis en høyrehendt spiller slår ballen på den venstre siden av seg, slår han et backhandslag. Det motsatte gjelder for venstrehendte.

Dette slaget ble lenge sett på som en akilleshæl hos Ruud. Det er vanskelig for tennisspillere å styre lengden på slagene. Ballen er nær racketen kun i tre tusendels sekund.

Ruuds backhand er blitt bedre over tid. For litt over et år siden justerte han vinkelen rackethodet har når han slår backhand. Det gjorde det enklere for ham å kontrollere slagenes lengde.

I kampen mot Rune tok han dansken på feil fot flere ganger med smarte og varierte backhandslag. Han bruker den ofte til å slice, som vil si at han reduserer farten på ballen for å komme seg i bedre posisjon før motstanderen returnerer.

Ruud har avlivet myten om sin dårlige backhand for lenge siden. Foto: Martial Trezzini / AP

5. Forehanden

Ruuds spesialslag og viktigste våpen. Han får ikke bare god fart på ballen, men også svært mye toppspinn.

Det passer bra på grus, der ballen gjerne spretter litt høyere. Motstanderne får store problemer med å svare. Flere av dem har rost dette Ruud-slaget.

– Forehanden hans er imponerende, sa en svett Novak Djokovic etter å ha slått Ruud for første gang.

Serberen er en av tidenes beste spillere.

Når Ruud får sjansen til å slå en forehandvinner ned langs linjen, er han som oftest nådeløs.

Hvis Marin Cilic skal stoppe Norges tennisstjerne, må han for all del unngå å la Ruud dominere med forehanden.

Semifinalen sees på Discovery+ og Max. Ruud og Cilic spiller etter den andre semifinalen, der Rafael Nadal og Alexander Zverev møtes. Kampstart for Ruud er tidligst 17.30.

Kampstart blir nok fort senere enn det. Regn førte til forsinket kampstart i Nadal-Zverev. Philippe-Chatrier-banen har tak, så kampene kommer i gang der, men treningsbanene har ikke det.

Det førte til at Ruud ikke fikk trene tidligere på dagen. TV 2 og NRK var til stede da et synlig irritert Team Ruud ønsket å trene i regnværet, men ble nektet av arrangør.

Forehanden til Ruud har ført til ros fra blant andre Novak Djokovic. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters