Det var den siste junidagen i 2010. Folk i Oslo var klare for sommerferie. Men i et rom på Ullevaal stadion virket en avslappende ferie som en fjern drøm.

Lyn var på vei inn i den mørkeste epoken av sin 100 år lange historie. Som første og eneste fotballklubb i Norge var de konkurs. Tiden på Ullevaal var over. En ny start i bunnen av det norske seriesystemet sto for tur.

Dette er historien om den lange og kronglete veien tilbake.

Store forventninger

I 12 år har Lyn hatt ett langsiktig mål. En vakker dag skal de leke med de beste fotballagene i igjen. Men de som var igjen etter den skjebnesvangre dagen i 2010, hadde tøffe år i vente.

De første sesongene var preget av håpet om å avansere raskt i divisjonssystemet. Etter entusiasme og et par opprykk har det stagnert. De er blitt liggende på tredje og fjerde nivå.

Men denne sesongen er håpet forsterket. Klubben har hentet inn nye muskler som vet hva som skal til:

  • Jan Halvor Halvorsen kommer inn som ny hovedtrener på fulltid.

  • Tor Ole Skullerud er ansatt som sportssjef på deltid.

Det er ikke uten grunn at de har ansatt Halvorsen. Han har nemlig hele seks opprykk å vise til på CV-en og er med det én av trenerne med flest opprykk å vise til i norsk sammenheng.

Discoverys fotballekspert, Petter Bø Tosterud, mener Lyn har gjort et smart valg. I Lyn-miljøet er Tosterud først og fremst kjent som mannen som i 2010 kjøpte overgangskontraktene til 12 tidligere Lyn-spillere fra klubbens konkursbo. Det ga ham rettighetene til prosenter av gevinsten ved førstegangs videresalg og eventuelt andre bonuser.

– Halvorsen var et stort navn å få til Lyn. Han har fersk erfaring med å rykke opp med Bryne og stabilisere dem.

Med signeringen av to store navn i norsk fotball samt en ny eierskapsmodell mener Tosterud at et opprykk er helt essensielt for Lyn.

– Rykker man ikke opp denne sesongen, vil mer luft sive ut av ballongen. Den blir slappere og slappere for hvert år, frykter han.

Lyn gikk konkurs i 2010 og sendte dem til bunns i norsk seriesystem. Deres nye trener Jan Halvor Halvorsen har god erfaring med å hjelpe lag med opprykk. Foto: Jan T. Espedal

Unik supporterstøtte

12 år har gått, men fortsatt lever entusiasmen blant supporterne. Christian Falkenberg er styreleder i supporterklubben Bastionen. Han bekrefter at motgangen har gjort dem til hardføre fans, som definitivt ikke kan kalles for medgangssupportere.

– De fleste er «Lyn-supportere til vi dør». Konkursen var så klart en forferdelig situasjon å havne i. Vi var i toppen av norsk fotball, for så å havne i 6. divisjon et par år senere. Det gikk nok en liten f ... i mange av oss rundt klubben, og det skapte en unik supporterkultur, mener Falkenberg.

Han tror ikke klubben hadde vært den samme uten interessen rundt. De tøffeste tidene for Falkenberg etter konkursen har vært nesten-opprykkene. For ikke å glemme året de faktisk vant sin avdeling og skulle rykket opp.

I 2016 bestemte nemlig Norges Fotballforbund å forandre på seriesystemet, slik at Lyn ikke rykket opp likevel.

– Snakk om stang ut, sier Falkenberg.

– Har vært verdens mest tålmodige

Den nye treneren mener supporterne fortjener sin dose med ros.

– Supporterne har vært verdens mest tålmodige. De har aldri gitt opp drømmen om å se Lyn tilbake der de var, sier Halvorsen.

Sportssjefen i klubben, Tor Ole Skullerud, liker supporternes engasjement. Selv tror den tidligere Molde-treneren at erfaringen det nye trenerteamet kommer inn med, kan hjelpe dem å ta steget videre. Men støtten fra Lyn-supporterne i Bastionen må ikke tas for gitt.

Siden han kom til Lyn for litt under et år siden, har han lagt merke til hvor mye de betyr for klubben.

– For spillere på det nivået vi er på nå, er støtten fra Bastionen enormt viktig. Det setter rammer på kampene som er ganske sjelden i 3. divisjon.

Skullerud håper det kan gi laget den gløden de trenger på banen for å lykkes. Hovedfokuset i årets Lyn-stall har vært å tilføre enda mer rutine og en større prestasjonskultur.

– Alt handler om hvor sterkt du ønsker ting. Vi må ha en garderobe, helhet og kultur med et ønske om å trene mye og prestere bedre, understreker sportssjefen.

Styreleder av Bastionen, Christian Falkenberg, mener konkursen skapte en unik supporterkultur og begrepet «Ekte fotball – ekte fans» blant supporterne til Lyn. Foto: Leander Falkenberg, Bastionen

Skiller seg ut i Norge

I 2021 gjorde Lyn et oppsiktsvekkende valg. Da ble en ny økonomisk modell lagt frem. Det vanligste i norsk klubbfotball når det gjelder eierskap, er at de drives etter dualmodellen.

I en slik modell er det ingen grenser for hvor stor aksjeandel av klubben en kan kjøpe. Man kan da ende opp med at noen sitter med majoriteten av eierskapet.

I Lyn kan både små og store aksjonærer kjøpe aksjer, men ingen skal kunne eie mer en 49 prosent. Lyn er derfor en unik klubb i norsk forstand. Man unngår at rike eiere tar full kontroll over klubben, slik tidligere klubbeier Atle Brynestad gjorde.

– På generelt grunnlag kan man si at det med å knytte seg til klubben sin på den måten, er en positiv greie for hele systemet, sier Skullerud.

Med den nye eierskapsmodellen har supporterne en større stemme i valgene klubben gjør, da de kan kjøpe egne andeler i klubben. Fotballekspert Tosterud tror at dette bidrar til å holde engasjementet blant supporterne oppe.

– Når man ser innsatsen supporterne legger ned i hver eneste kamp og hver serierunde, må det kunne føles verdt det for dem som bidrar litt ekstra. De må føle at Lyn kan klare å komme seg oppover i systemet. Men kommer de ikke opp i år, vil det bli tøft å lage en ny plan, mener fotballeksperten.

– Ingen quick fix

Den relativt ferske Lyn-treneren mener at det ikke finnes noen snarveier oppover i det norske seriesystemet.

– Jeg vet jo hva som kreves. Men det jeg tror alle må forstå, er at det tar tid å bygge opp noe igjen. Det er veldig sjelden at man får en «quick fix» i fotballen, forteller Halvorsen.

Han sier at både han og Skullerud er en del av Lyns langsiktige plan, og han innrømmer at det er helt naturlig at forventningene derfor kan være større i år.

– Det må lages en god grunnmur over tid. Vi må få til en forbedring i alle ledd. Det holder ikke bare med det sportslige. Tilskuere og hele klubben må gå hånd i hånd, sier Halvorsen.

Årets sesong har startet godt. Etter seks serierunder ligger de på annenplass med 17 poeng, like mange som Skeid 2 på førsteplass.

På hjemmekampene på Bislett stadion er det fortsatt trøkk.

– Målsettingen er klar. Vi vil være med å kjempe i toppen i år. Det er jo kun ett lag som rykker opp, men vi skal være med helt inn. Vi tar ingenting for gitt, fastslår Halvorsen.

Falkenberg mener Lyns finansielle modell er en genistrek og roser samtidig signeringene av Halvorsen og Skullerud.

– Vi skal skynde oss langsomt, men også ha klare mål om fremgang og stake ut noen hårete mål. Vi må tenke og drømme stort for å nå målene.

Falkenberg sparer ikke på kruttet. Hans spådom er som følger:

– Obos-ligaen innen 2024, Eliteserien 2026 og Champions League i 2028!

PS: Lyn slo lørdag Stabæk 2 hele 6–1. Det betyr tabelltopp i 3. divisjon.

Tabellen i 3. divisjon avdeling 1: