Ingen avtale: Johannes Høsflot Klæbo har i likhet med de øvrige landslagsløperne ikke signert noen landslagskontrakt. Før helga hadde de fortsatt ikke fått avtaleutkastene fra forbundet. Til høyre Therese Johaug. Ingen avtale: Johannes Høsflot Klæbo har i likhet med de øvrige landslagsløperne ikke signert noen landslagskontrakt. Før helga hadde de fortsatt ikke fått avtaleutkastene fra forbundet. Til høyre Therese Johaug. Foto: RUNE PETTER NESS

Dystre nyheter fra skileiren

KOMMENTAR: Det så bra ut da skiforbundet inviterte stjernemanagerne til dialog. Det som skjer nå, kan derimot lett tolkes som arroganse.

Bråket mellom Norges Skiforbund og landets aller fremste mannlige langrennsstjerner begynner å bli et årvisst sirkus. Først var det Petter Northug som i flere år nektet å signere landslagsavtalen. Han ventet i det lengste, men skrev alltid under kontrakten til slutt.

Det var han da også helt avhengig av for å kunne konkurrere i verdenscup, OL og VM.

Da Northug ga seg, overtok Johannes Høsflot Klæbo stafettpinnen. For to år siden tok hans advokat Pål Kleven et oppgjør med skiforbundet. Det handlet om forbundets tolkning av Norges Idrettsforbunds regelverk rundt eierskapet til utøvernes markedsrettigheter.

Striden mellom Klæbo og skiforbundet handler om hvilke rettigheter og forpliktelser landslagsløperne har. For eksempel når en utøver er privat og når en representer landslaget. Samt hvilke muligheter utøvernes klubber har til å bruke stjernene i sitt markedsarbeid.

Uavklarte spørsmål: Johannes Høsflot Klæbos far og manager Haakon Klæbo (t.h.) sammen med langrennssjef Espen Bjervig. Uavklarte spørsmål: Johannes Høsflot Klæbos far og manager Haakon Klæbo (t.h.) sammen med langrennssjef Espen Bjervig. Foto: RUNE PETTER NESS

I fjor valgte norsk langrenns gullgutt å ignorere langrennssjef Espen Bjervigs tidsfrist 10. juni. Flere uker på overtid valgte Klæbo å signere, til tross for at viktige spørsmål fortsatt sto uavklart.

Nå ser rabalderet ut til å starte igjen. Før helga fortalte nemlig Adresseavisen at verken Klæbo eller noen andre løpere har undertegnet utøveravtalen.

De har ikke engang mottatt avtalen, selv om landslagene ble presentert allerede i slutten av april.

Sett utenfra er det temmelig pussig. Det blir litt som om Rosenborg hadde presentert sin A-stall tidlig i januar, uten å ha kontrakt med en eneste av spillerne.

Forberedelser: Det er foreløpig uvisst hvordan den kommende langrennssesongen blir, men Johannes Høsflot Klæbo er allerede i gang med treningen. Her i Bymarka sammen med Niklas Dyrhaug. Forberedelser: Det er foreløpig uvisst hvordan den kommende langrennssesongen blir, men Johannes Høsflot Klæbo er allerede i gang med treningen. Her i Bymarka sammen med Niklas Dyrhaug. Foto: RICHARD SAGEN

Det er lett å tolke forbundets holdning som arrogant. Tar de stjernene for gitt og regner med at alt ordner seg, som tidligere år? Hvor interesserte er langrennsledelsen egentlig i å få avklart spørsmålene utøvere som Klæbo savner svar på?

I skiforbundet er det av ulike årsaker mulig å gjøre det på denne måten, blant annet fordi det ikke finnes et alternativ. Sier landslagsuttatte løpere nei til forbundets opplegg, vil de nemlig bli nektet deltagelse i verdenscup og mesterskap.

Det som har skjedd de siste årene, både med Northug og Klæbo, er at de største stjernene utfordrer landslagsmodellen. Modellen har bidratt til å finansiere den knallharde satsingen på norske langrennsløpere i en årrekke.

For at den skal fungere, er skiforbundet avhengig av å kunne bruke de største stjernene som trekkplastre.

Stjerner: Fra Johannes Høsflot Klæbo (til venstre), Sjur Røthe og Therese Johaug er blant de mest attraktive utøverne for sponsorer i norsk idrett. Stjerner: Fra Johannes Høsflot Klæbo (til venstre), Sjur Røthe og Therese Johaug er blant de mest attraktive utøverne for sponsorer i norsk idrett. Foto: NTB SCANPIX

Etter bråket med Klæbos advokat for to år siden, så skiforbundet ut til å være på riktig vei. Espen Bjervig var fersk langrennssjef og valgte å ta stjernene med på råd fremfor å instruere dem. Høsten 2018 møtte skiforbundet managerne til Klæbo, Northug og Therese Johaug. Også utøverrepresentanter og jurister var på plass.

Målet var å unngå flere konflikter og frustrasjon rundt markedsrettigheter.

– Vi har en landslagsmodell i dag som kanskje ikke er optimal ut ifra hvordan markedet fungerer, erkjente Bjervig.

Han fortalte at arbeidsgruppa var satt sammen for å lage en mulig fremtidig kommersiell plattform for langrenn.

Møtet viste endringsvilje fra skiforbundet. Men hva har skjedd etterpå?

Ble invitert: Are Sørum Langås (til venstre), her sammen med Petter Northug, deltok på møtet med langrennsledelsen høsten 2018. Ble invitert: Are Sørum Langås (til venstre), her sammen med Petter Northug, deltok på møtet med langrennsledelsen høsten 2018. Foto: MORTEN ANTONSEN

Siden bråket i fjor virker dialogen rundt temaet til å ha vært minimal. Hva skjedde egentlig med ressursgruppa som ble samlet i 2018? Hvilken strategi har langrennsledelsen for å unngå nye konfliktfylte runder med de største stjernene hvert eneste år?

Bjervig forteller at det i utgangspunktet er slik at dersom man takker ja til landslagsplass, så gjelder fjorårets avtale til en ny er signert. Hva gjelder da for utøvere som er ferske på landslaget? Betyr det at skiforbundet ikke behøver å komme til enighet med Klæbo, all den tid de har mulighet til å nekte ham start om han ikke godtar forbundets krav?

Det er fullt forståelig at skiledelsen har hatt andre ting å tenke på de siste par månedene, men det unnskylder ikke den mangelfulle dialogen om problemområdene.

Etter det som skjedde i fjor vil ikke Bjervig komme med noen tidsfrist til Klæbo i år.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Sammenlignet med den positive holdningen for to år tilbake, er det som nå siver ut dystre nyheter.

Frustrasjon, krangler og savn av helt nødvendige avklaringer vil nemlig forverre Klæbos forhold til skiforbundet. Det øker sjansen for at han gjør som Northug:

Gir blaffen i landslaget og satser på egen hånd, med de konsekvenser det har både for ham selv og for et økonomisk kriserammet forbund, som mer enn noen gang er avhengig av sine største stjerner.