Med 1–1 i eliteseriekampen på Consto Arena søndag kveld må Brann fortsette den mange årtier lange forsøket på å drive brunkledde spøkelseskladder ut av fotballstatistikkene.

– Det føles ubeskrivelig deilig. Det er lange sekunder fra jeg treffer ballen til den går i mål der. Jeg tok bare inn situasjonen og støtten fra hele Consto, sier Mjøndalens «matchvinner» Lars Olden Larsen til VG.

Hans følsomme lobb over Brann-keeper Lennart Grill – på halvdistanse etter egen utboksing – betyr fortsatt at bergensklubben ikke har vunnet i Mjøndalen siden 22. mai 1975. Mot Mjøndalen, uansett Bergen eller Buskerud, har ikke skjedd siden 1992.

Det er knapt til å tro at statistikken overlevde oktober 2021. Mjøndalens Albin Sporrong ble utvist rett før pause, Brann var én over både i mannskap og scoringer og hadde ikke sluppet til målsjanser imot.

Helt til Joackim Olsen Solberg banket frem en langpasning fra midtbanen, Lennart Grill meldte seg på i duellen mellom egen midtstopper Japhet Sery Larsen og Mjøndalen-angriper Fredrik Brustad og bokset ballen rett ned i føttene på Lars Olden Larsen.

– Vi skal håndtere det på en bedre måte. Vi skal ha bedre press i ballfører, så vi ikke får den duellen, vi blir for passive over hele banen. Mjøndalen får slå lange baller på oss, så er vi ikke gode nok til å håndtere det, sier Brann-stopper Fredrik Pallesen Knudsen til VG.

– Bør han heller la forsvareren ta duellen?

– Ja, egentlig så burde han gjort det. «Shit happens». Han bokser langt, men den faller rett i fanget på ham. Det er lykketreff oppe i krysset, mener Pallesen Knudsen.

NOK EN GANG! Isaac Twum tar tak i Mjøndalens målscorer Lars Olden Larsen. Til venstre Fredrik Brustad. Foto: Terje Bendiksby

Grill sto i pressesonen og forklarte at han var uheldig.

– Han er en offensiv keeper, noen feil må vi tåle. Han er i fin utvikling og har gjort det bra for oss, fastslår Brann-trener Eirik Horneland.

– Vanskelig å si. Skal han ut, må han enten holde eller bokse den høyere og lengre vekk. Men jeg liker at keeperne går ut og håper han fortsetter med det, sier Sivert Heltne Nilsen til VG.

Med glimt i øyet håper midtbanedynamoen at klubben heller ikke slår sin Mjøndalen neste år – i håp om at Branns fotballnemesis er i en annen divisjon. Men Mjøndalen-trener Vegard Hansen fikk tent håpet om å klare plassen for tredje sesong på rad etter 1–1 søndag kveld.

– Seks poeng opp til Brann hadde vært mye. Ikke umulig, men vanskelig. Nå er vi med.

– Tror du at dere hadde rykket ned om dere hadde tapt her?

– Nei, jeg vil ikke si det. Vi hadde ikke gitt opp. Vi synes vi har vært i nærheten i alle kampene utenom mot Molde, hvor vi ble utspilt, svarer Hansen.

Riktignok hang de heller ikke helt med i 1. omgang mot Brann. Gjestene tok ledelsen da spissfunnet Aune Heggebø snappet opp ballen på midtbanen, krummet han nakken på Braut-vis og satte fart.

Istedetfor å gå selv denne gangen, slik han gjorde på Åråsen for noen runder siden, spilte han tversover til Robert Taylor. Finnen plasserte ledelsen mellom bena på midtstopper Daniel Janevski, og selv om Brann ikke skapte så mange sjanser før eller etter goalen, fremsto de klart farligst på Consto Arena lenge.

Det gjorde de også fra 1–1 og ut. Foran tallrike bortefans fra Bataljonen, som fylte hele tribunen i røde ponchos i regnværet, kom et desperat stormløp for å vinne «sekspoengkampen» ingen kunne tape – og samtidig gjøre kål på Mjøndalen-statistikken.

Først var Monga Simba mutters alene med Sousha Makani etter å ha snappet ballen fra Olsen Solberg, men plasserte avslutningen på feil side av stolpen.

I tillegg nektet Makani både Robert Taylor i å sette sitt andre, deretter innbytter Mathias Rasmussen da Brann-spilleren stupheadet et innlegg på sprellemannen i Mjøndalen-målet. Til slutt hadde han også god hjelp av tverrliggeren da Simba forsøkte seg på overtid.

– Det er litt vanskelig å ta innover seg at vi bare får ett poeng. Det var ikke helt «meant to be» i dag, sier Eirik Horneland.