Sundby skulle vise seg frem foran verdenscupåpningen i Ruka neste helg.

– Dette var katastrofe, sa NRK-kommentator Jann Post da Sundby gikk mot mål på 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

Rennet ble sterkt preget av voldsom vind, snøføyke og varierende vær. Det var fire landslagsløpere blant de syv beste.

Slik så det ut da sensajonen Gunnulfsen vant:

Det var ingen som så snurten av Sundby med det karakteristiske skjegget etter målgang. Han forsvant rett fra målområdet og forlot stadion uten å forklare nedturen. Det har han også gjort før når skuffelsen har blitt for stor.

– Han var sikkert skuffet. Han ville sikkert opp og ha en evaluering med de rundt seg først tenker jeg, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG etter rennet.

36-åringen valgte også ikke å snakke med NRK i minuttene før start.

Dyrhaug nummer 41

Røa-løperen ble vraket fra landslaget etter forrige sesong, og har startet sitt eget lag sammen med Niklas Dyrhaug.

TUNGT: Planen til Niklas Dyrhaug var å gå fryktelig fort, det gikk ikke helt som planlagt. Godt over to minutter vinner Mikael Gunnulfsen. Foto: Terje Pedersen

Dyrhaug gikk inn på plassen bak Sundby, og ble nummer 41, to tiendeler bak lagkameraten. Trønderen sa heller ikke noe til pressen.

– Jeg må bare skifte klær, så kan jeg komme tilbake, sa Dyrhaug da han gikk gjennom pressesonen etter rennet.

Han kom ikke tilbake.

Da rennet gikk mot slutten var været plutselig bra igjen. Løperne lo av de varierende forholdene. Nossum konkluderte med at Sundby ikke så ut til å trives i snøføyka.

Slik så det ut da vinden bestemte seg for å ta over showet:

– På samme måte jeg veldig sjelden konkluderer etter et skirenn lar jeg tvilen komme Martin til gode. Vi skal gå flere skirenn. Han har gjort en solid jobb og kommer sikkert til å gå bedre enn dette, sier Nossum.

Det er 15 kilometer friteknikk søndag.

Det er to ledige plasser igjen å dele ut til verdenscupstarten og løpere utenfor landslaget har omtrent en umulig vei inn i troppen til verdenscupåpningen der løpere på landslaget prioriteres. Landslagstreneren er klar på at det er landslagsløpere som skal til Finland.

Ryggtrøbbel

Sundby slet med ryggen forrige sesong og har forklart at det problemet ikke har blitt løst inn mot den nye sesongen. Han har friplass i VM på 15-kilometeren som regjerende mester.

Mikael Gunnulfsen fra Team Telemark, som sensasjonelt vant rennet lørdag, har forståelse for reaksjonen til Sundby.

– Vi har mye følelser i oss. Vi legger så mye i det. Jeg har sett selv Martin trene knallhardt og være i kjempeform: Når det ikke funker så skjønner jeg godt frustrasjonen og at de løper uteno prate. Jeg har full forståelse selv om de lever av det, sier Gunnulfsen.

PS! Emil Iversen forsvant etter sin 51. plass som fulgte opp diskingen fra sprinten fredag. Han skal til Ruka og verdenscupåpningen kommende helg.