– Det var et drømmeresultat og en fantastisk kamp å starte turneringen med, sier midtbanespiller Kosovare Asllani til Aftonbladet.

Regjerende verdensmester USA er storfavoritt til å sikre OL-gullet i Tokyo-lekene, men Sverige sørget for at starten ble alt annet enn optimal. Svenskene styrtet ut av startblokkene og tok tidlig kommandoen i kampen i sine neongule drakter.

– Jeg har gåsehud etter de femten første minuttene, kommenterte Jens Fjellström hos Kanal 5.

To mål av Stina Blackstenius, på hver sin side av pausesignalet, sendte Sverige i føringen, før Lena Hurtig avsluttet et lynraskt angrep med et kontant hodestøt med et kvarter igjen å spille og sikret 3–0-seieren til Sverige – rangert som nummer fem i verden.

På den første scoringen styrte Blackstenius inn Sofia Jakobsson presise innlegg, mens hun på den andre scoringen pirket inn en retur fra lagvenninne Amanda Ilesteds stolpetreff.

Tapet er USAs første etter hele 44 kamper uten tap, 40 av dem vunnet, en rekke som strekker seg over to og et halvt år. En «jätteskrell» skriver Expressen i sin omtale av storseieren. «Sveriges beste innsats noensinne» skriver Aftonbladet-kommentator Frida Fagerlund.

Dette er bare den sjette gangen i det amerikanske kvinnelandslagets historie de taper med tre mål eller mer, skriver Sports Illustrated-journalist Grant Wahl på Twitter, og kaller det den «verst tenkelige OL-starten».

– Vi møter verdensmesteren, ett av verdens beste lag, så naturligvis er det kjempestort å slå dem, sier Caroline Seger til Aftonbladet.

YOINK: Hedvig Lindahl (rød drakt) snapper ballen foran beina på USA-stjerne Alex Morgan. Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Sverige-stjernen Magdalena Eriksson måtte stå over premieren med en skade, som Expressen melder hun pådro seg i generalprøven mot Australia i midten av juni. I forkant av kampen ble hennes fravær holdt skjult av landslagsledelsen.

Dette er ikke første gang Sverige har stikket kjepper i amerikanske OL-hjul. For fem år siden vant de på straffespark i kvartfinalen, hvorpå stjernekeeperen Hope Solo ble utestengt fra landslaget i et halvår etter sin tirade mot svenskene.

Revansjen for det tunge tapet i Rio må vente ytterligere på seg.

Hege Riise fikk også en drømmestart på sitt OL med sine engelske fotballkvinner. To scoringer av Ellen White, den siste en utsøkt volley, gjorde at den vikarierende landslagssjefen seiret med 2–0 over Chile.

Den brasilianske fotball-legende Marta var også på jobb: To scoringer mot Kina sørget for at de vant hele 5–0 i sin OL-åpning – med den svenske treneren Pia Sundhage på trenerbenken.