TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener at WADA bør styres av andre enn idretten selv. TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener at WADA bør styres av andre enn idretten selv. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kaggestad er lei rolleblanding og interessekonflikter. Nå vil han ha endring i WADA.

– Man kan ikke være kontrollerende organ for et produkt man vil øke markedsverdien på, sier eksperten.

Som et ledd i idrettens kamp mot doping, mener TV 2-ekspert Mads Kaggestad at Verdens antidopingorganisasjon (WADA)må omstruktureres.

– Jeg mener at WADA burde være helt uavhengig. Halve styret kan ikke være IOC-medlemmer, sier han.

Kontrollen bør gå til noen andre, mener Kaggestad bestemt.

– Myndighetene i landene som er i WADA i dag, og andre land som har anledning til å være med på finansieringen, burde styre et slikt organ. Idretten kan og bør være med på å finansiere dette også, men ikke styre det. Da blir det interessekonflikter, slår han fast.

Mads Kaggestad er misfornøyd med måten dagens WADA er bygget opp på. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Idretten har ikke nulltoleranse for doping

Kaggestad mener at interessekonflikten mellom WADA og IOCs kommersielle ønsker blir prioritert over ønsket om en dopfri idrettsverden.

– Vi snakker om at idretten har nulltoleranse for doping, men slik er det egentlig ikke, fordi markedsverdien på produktet er viktigere, sier han.

Han hevder også at dagens WADA-sammensetning har skadet antidopingarbeidet.

– Man kan ikke være kontrollerende organ for et produkt man vil øke markedsverdien på. At dette har skjedd har ført til situasjoner der antidopingarbeidet har mistet sin troverdighet, sier han.

– Sterke krefter støtter Russland

Utspillet kommer i kjølvannet av at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) har suspendert flere idrettsutøvere for brudd på dopingreglementet den siste tiden.

TV 2-eksperten er ikke overbevist om at den hyppige russiske domfellingen er ensbetydende med bedring for situasjonen i Russland.

– Sterke krefter ønsker at Russland skal være tilbake på banen, også som WADA-medlem. IOC har sterk politisk interesse av dette, mener han.

Han vil likevel ikke svartmale situasjonen fullstendig, og tror at de positive dopingtestene kan være et tegn på at russerne begynner å ta saken alvorlig.

– Vi har ennå ikke fått noe svar på om antidopingarbeidet i Russland er kvalitetssikret. Likevel kan det være at Russland er renere enn noen gang, og jeg tror i allefall at temaet er på agendaen mer enn før, sier han.

WADA-sjef Craig Reedie. Foto: Denis Balibouse / Reuters

– Bør frigi all informasjon

Anders Solheim er leder i Antidoping Norge. Han mener Russland har en jobb å gjøre etter dopingskandalene som har blitt avslørt de siste årene.

– For at idrettsverdenen skal få tillit til russisk antidopingarbeid, er det viktig at de oppfyller kravene som sto i WADAs opprinnelige «Roadmap to compliance». sier han og kommrt med en klar oppfordring:

– De bør frigi all informasjon og gi full tilgang til Moskva-laboratoriet, slik at vi en gang for alle kan komme til bunns i de alvorlige forholdene som fremkommer i McLaren-rapporten.

Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Antidoping Norge

Han mener det fremdeles finnes mange ubesvarte spørsmål rundt doping i russisk idrett.

– Vi har ment, og mener fortsatt, at det er viktig at denne informasjonen gjøres kjent, slik at vi får klarhet i hva som har skjedd, sier han.