«I hvert hjørne av salen finnes et bord fullt med vin- og ølflasker», forteller Expressen-kommentator Tomas Pettersson om FIS-kongressen. «I hvert hjørne av salen finnes et bord fullt med vin- og ølflasker», forteller Expressen-kommentator Tomas Pettersson om FIS-kongressen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Kommentator dro på skitoppenes konferanse. Reagerer på alkoholrutinene.

«Det er bare vin og øl», svarer FIS-leder. Norges Skiforbund måtte ta en del av regningen.

I mai ble Trondheim vraket som VM-arrangør til fordel for Planica. Avstemningen ble gjennomført under FIS-kongressen i Costa Navarino, Hellas.

Nå kaster den svenske avisen Expressen et kritisk søkelys på FIS-kongressen. «Alkoholen flyter», skriver journalisten Tomas Pettersson i reportasjen.

– Hva har tilsynelatende ubegrensede mengder med alkohol med ski å gjøre? spør Pettersson.

  Adresseavisen-kommentator: – Merkelig

  Kongressens hovedfunksjon er å velge vertskap for de kommende verdensmesterskapene i FIS-regi.

  På kongressen tilbød søkerbyene, deriblant Trondheim, gratis mat og drikke i sine båser. Her var alkohol også fritt tilgjengelig fra morgen til kveld.

  Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli var også til stede på FIS-kongressen. Han mener Expressen gjengir et presist bilde.

  – Det jeg reagerer mest på, er sammensetningen av FIS-styret (én kvinne og 18 menn, journ.anm.) og hvordan konkurransen rundt tildelingen av mesterskap foregår, deriblant all alkoholserveringen. At det er alkoholservering blant annet under prisutdeling på kveldstid, må være greit. Men at det er fri flyt hele dagen på søkerbyenes båser, det synes jeg er merkelig, sier Løfaldli.

  – Når man også tar i betraktning sammensetningen i FIS-styret, fremstår hele kongressen veldig gammeldags i sum. Det hører ikke hjemme i 2018. Det gjelder hele pakken.

  – Det er bare vin og øl

  Torsdag 17. mai ble arrangøren for Ski-VM 2023 annonsert. Expressen beskriver tilgjengeligheten av alkohol på denne kvelden slik:

  «I hvert hjørne av salen finnes et bord fullt med vin- og ølflasker. Samtidig går servitører rundt i lokalet og effektivt fyller tomme glass blant de hundretalls, festkledde deltagerne».

  – Det er jo ikke sprit. Det er bare vin og øl, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis til Expressen denne kvelden.

  – Folk må jo ikke drikke hvis de ikke vil, la hun til.

  På spørsmål om hvem som betaler for drikken, svarte hun «søkerbyene».

   Generalsekretær Sarah Lewis forsvarer alkoholserveringen på FIS-kongressen. Foto: NTB SCANPIX

   Norge tok en del av regningen

   Det var imidlertid bare byene som ble tildelt VM som måtte betale. Dermed slapp Trondheim å ta en del av regningen.

   Det er nemlig tradisjon fra tidligere FIS-kongresser at byene som blir tildelt VM dekker disse kostnadene. Følgende fordelingsnøkkel ble brukt i år:

   • 50 prosent betales av arrangørbyen for Alpin-VM Courchevel
   • 30 prosent betales av arrangørbyen for VM i nordiske grener Planica (også kalt Ski-VM i Norge)
   • 20 prosent deles av arrangørbyene for snowboard/freestyle-VM og skiflyvnings-VM Bakuriani/Gudauri og Vikersund

   I praksis innebærer det at regningen på mat og drikke ble dekket av forbundene til Frankrike, Slovenia, Georgia og Norge.

   Norge måtte ta en del av regningen fordi Vikersund søkte, og ble tildelt, Skiflyvnings-VM i 2022.

   – Det var ikke noe fyll

   Expressen skriver i sin artikkel at det «vrimlet av skålende mennesker» på arrangementet. Ifølge president i Norges Skiforbund Erik Røste, var imidlertid ikke FIS-kongressen noe fyllefest.

   – Det er tradisjon å servere god mat og drikke på standene (søkerbyenes båser, journ.anm.) og det er sikkert ulike meninger om at det er slik. Vår opplevelse er at dette foregikk i sømmelige former og vi har ikke opplevd noen negative episoder, skriver Røste i en tekstmelding.

   Erik Røste forteller at han ikke opplevde noen negative episoder knyttet til alkohol på FIS-kongressen. Her er han sammen med visepresident Eva Tine Riis-Johannessen og assisterende generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Foto: Claes-Tommy Herland

   Adresseavisen-kommentator Løfaldli så heller ikke tydelig fulle mennesker på FIS-kongressen. Han stiller imidlertid spørsmålstegn ved tilgjengeligheten på alkohol.

   – Det var ikke noe fyll. Det er fri tilgang, men det fører ikke til noe fylleslag. Det hadde naturligvis vært enda verre. Spørsmålet er hvorfor det er nødt til å være slik. Som jeg har skrevet i en kommentar tidligere, synes jeg det er helt bak mål at Trondheim skal ha med seg masse alkohol til Hellas for å prøve å få et Ski-VM. Det er merkelig. Og jeg er usikker på om det er noen stor vilje i FIS til å endre på opplegget.