Borodavko, som er trener for stjernen Aleksandr Bolsjunov, bekreftet dette tirsdag formiddag under en treningsøkt i Holmenkollen.

Da VG møtte russiske utøvere tidligere tirsdag formiddag svarte de «nei» på spørsmål om de kom til å konkurrere i Norge.

Aleksandr Bolsjunov forble på sin side taus da VG forsøkte å stille ham samme spørsmål idet russerne pakket sammen sakene og forlot Holmenkollen:

I timene før var det store spørsmålet om russerne fikk lov til å delta på norsk jord eller ikke – på grunn av krigen av Ukraina.

Norges Skiforbund meldte tidligere på dagen at de kom til å arrangere renn i Drammen og Holmenkollen uten russere og hviterussere på startstreken:

«Norges Skiforbund har i dag meddelt det internasjonale skiforbundet (FIS) at de kommende arrangementene i Norge vil gjennomføres uten russisk og hviterussisk deltagelse, uavhengig av hvilken konklusjon FIS skulle komme til», skrev Skiforbundet i en pressemelding.

Så slo Det internasjonale skiforbundet (FIS) tilbake kort tid etter.

– Norges Skiforbund kan gi uttrykk for at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltagelse, men de kan ikke nekte dem å delta. Det er i strid med FIS-reglementet, sier generalsekretær i FIS, Michel Vion, til NRK.

Vion sier til VG at det vil komme en ny uttalelse senere tirsdag.

Allerede lørdag kom meldingen om at Norges Skiforbund ikke ønsket russisk deltagelse på Drammen og i Holmenkollen. Siden lørdag har Skiforbundet jobbet aktivt for at FIS skulle komme til samme standpunkt.

– Vi hadde håpet at FIS skulle komme til den avgjørelsen på vegne av hele skisporten, men nå kan ikke Skiforbundet vente lenger. Skistyret har derfor i dag tidlig besluttet å meddele FIS at russiske og hviterussiske utøvere ikke får starte i konkurranser i Norge, sier skipresident Erik Røste.

Russiske løpere er stadig i Oslo. Mandag var Aleksandr Bolsjunov lite snakkesalig:

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet Espen Graff sa tidligere tirsdag at de håper FIS kommer til en beslutning som støtter deres syn.

– Når FIS ikke har kommet til en beslutning som støtter vårt syn, kunne vi ikke vente lenger. Vi kommer uansett til å gjennomføre vårt syn, uavhengig av hva FIS konkluderer med, sier Graff til VG.

– Hva synes Skiforbundet om at FIS ikke har maktet å fatte en beslutning?

– Det synes vi er svært beklagelig, noe vi har meddelt tidligere. Vi registrerer, som selvfølgelig også FIS gjør, at resten av verden støtter vår beslutning. Vi skulle ønsket at FIS ga oss sin hele og fulle støtte. Vi beklager det, sier Graff.

VIL IKKE SE DETTE: Arrangøren ønsker ikke å se en duell mellom russiske Aleksandr Bolsjunov (t.h.) og Johannes Høsflot Klæbo i gatene i Drammen sentrum på torsdag. Her fra rennet i 2018. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Langrennsløper Pål Golberg støtter Skiforbundet fullstendig.

– Jeg er veldig overrasket over at FIS, som omtrent det eneste særforbundet, ikke har tatt noe standpunkt ennå. Det er rart og uheldig. Det ville vært mye enklere for oss utøvere om de på et tidlig tidspunkt kom med en ytring, sier Golberg.

Emil Iversen, verdensmester på femmila, er rystet over Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Det er nesten litt uvirkelig å sitte og se på at dem ikke gjør noen ting. Flau av å være en del av FIS i dag dessverre, men stolt av å se presset arrangørene legger på FIS nå, skriver Emil Iversen i en SMS til VG.