Foto: Klaudius

«Om TIL rykker ned, er det helt fortjent»

KOMMENTAR: OBOS-marerittet er bare potensielt 90 minutter unna for «Gutan». Dette er likevel bare toppen av TILs problemer inn mot 2020 – uansett divisjonsstatus.

Klokka var passert 11.00 på formiddagen, en dag i februar, og TIL var akkurat i gang med en av mange treningsøkter i spanske Marbella. Ute på den grønne gressmatta dirigerte Simo Valakari troppene sine. Det langsiktige målet var å være best mulig rustet til 2019-sesongen.

Men TIL var ikke alene på anlegget. På nabobanen trente nyopprykkede Viking foran comebacket i Eliteserien.

– De ser ikke like bra ut som oss, sa en TIL-representant til meg etter å ha gløttet på rogalendingenes økt i noen minutter. For selv ikke de som fulgte Viking tettest trodde på noe annet enn nedrykksstrid i 2019.

Ni måneder seinere seiler Viking inn mot en topp seks-plassering, og er klar for cupfinalen. TIL, på sin side, spiller om eliteeksistensen i siste serierunde.

Dette var året da TIL skulle ta et steg opp fra tiendeplassen i 2018, og legge grunnlaget for å kjempe opp mot medaljer i klubbens jubileumssesong. I stedet må alle som følger «Gutan» sitte med en tabellkalkulator for å spekulere i hva som skal til for å spille på toppnivå også neste år.

Inn mot den avgjørende kampen mot Stabæk er det lett å komme med floskler som at «TIL må gå for seier», «Spissene må score», eller klassikeren «Gutan må ha innsats». Spesielt det siste håper jeg vi slipper å høre mer, da jeg tar det for gitt at spillerne gir alt hver gang de spiller med TIL-logoen på brystet.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen Foto: iTromsø

For sjette gang på sju sesonger er Tromsøs stolthet involvert i kampen for å unngå nedrykk. Jeg har tidligere omtalt i denne spalten hvor vante vi nå er blitt til akkurat det. Dermed er det få – om noen – som roper på at Simo Valakari må gå med en runde igjen. I motsetning til på Lillestrøm, der styret tidligere denne uka vurderte å sparke hovedtreneren.

En ting er diskusjonen rundt Simo Valakaris kontroversielle plan og tanker for hvordan TIL skal framstå. Ta også med en rekke skadeutfordringer på sentrale spillere, samt svake involveringer i avgjørende øyeblikk – både defensivt og offensivt. Når du i tillegg slipper inn mest mål, og taper flest kamper i Eliteserien, hjelper det heller ikke på. Alt dette er en kortfattet versjon av hvorfor «Gutan» igjen må krige om å unngå nedrykk – igjen.

TILs problemer går langt dypere enn dette. Som mye annet i fotballverdenen, handler mye om klubbens økonomiske utfordringer. Dersom klubben hadde truffet på noen flere av signeringene de har gjort for Trond Mohns mange gaver, ville det selvsagt sørget for et bedre resultat. Og her er det sportssjef Svein-Morten Johansen som sitter med ansvaret. Mulighetene til å lykkes har i hvert fall vært der.

Når heller ikke akademiet leverer spillere som selges for nok penger til å finansiere driften, blir det også vanskelig å forsvare driften av denne på sikt. Jeg tror TIL kan måtte komme til å kutte i akademiet uansett om de klarer seg i Eliteserien.

TILs framtidige tomtesalg av deler av Alfheim er også utsatt på ubestemt tid, trolig minst ett år. Det stopper både nedbetaling av gjelden som ligger i tomteselskapet Alfheim stadion II AS, samt de midlene som ville kommet inn på plussiden.

At Tromsø Idrettslag fikk alle aksjene i Sparebanken og Troms Krafts aksjer i TIL Holding AS i april 2018, betyr at klubben eier seg selv. Men det betyr også at klubben fikk en gjeldsbyrde på rundt 10 millioner kroner med på kjøpet fra banken og kraftselskapet. Om banken ettergir millionene vil det åpenbart lette stoda, men det har foreløpig ikke skjedd. Banken har dessuten tatt ned det rene sponsoratet sitt til i underkant av tre millioner årlig. Tidligere har summen vært langt høyere.

Totalt sett forteller dette om en situasjon som allerede nå på lang vei er uholdbar for TIL. Samtidig som klubben «eier» seg selv, finnes det ikke noe fornuftig økonomisk fundament å utvikle klubben på, og likviditeten er dårlig.

Slik har en serie dårlige avgjørelser sendt TIL på kanten av stupet. TIL trenger hjelp – uansett om de berger plassen eller ikke.

Og det fra noen som kjenner sin besøkelsestid gjennom å ta eierskap til klubben slik at den igjen kan styres skikkelig fra toppen av. For dem som sitter i ledelsen per nå har nok med å berge klubben fra dag til dag.

TILs eliteliv virker til å være på lånt tid, og verken resultatene eller tilskuertallene lyver. Det vil være vanskelig å snakke seg bort fra at det er fortjent at laget må ned en divisjon, om resultatene går mot «Gutan».

Rykker ikke TIL ned allerede på søndag, kan det fort skje til neste år om ikke noe drastisk skjer. TIL er hele byens ansvar. Og det starter med ansvarlige eiere på toppen.