Samboer Didrik Tønseth ladet opp til søndagens femmil da Kalvå tok sin første individuell VM-medalje, mens Bjørgen strålte i solskinnet på stadion og fulgte den dramatiske avslutningen. Den tunge OL-sesongen med coronasmitte like før lekene startet i 2022 er snudd til jubel i Slovenia for Kalvå.

Bjørgen mener forvandlingen fra i fjor vår til sesongstarten på Beitostølen i november er formidabel.

– Hun var langt nede. Det var en brutal vår, det ble ikke OL. Snuoperasjon sammen med Stig Rune (Kveen, landslagstrener) har vært vanvittig. Nå er hun sprudlende, blid og koser seg med det hun driver med, sier Bjørgen til VG.

KUSINER: Anne Kjersti Kalvå og Marit Bjørgen, for en god del år siden, mens Bjørgen hadde piercing i øyebrynet. Foto: Foto: PRIVAT

Mødrene til Bjørgen og Kalvå er søstre.

Bjørgen mener det er viktig for fremtiden at Kalvå har fått trygghet og selvtillit.

For karrieren til Bjørgen tok virkelig av etter at hun fylte 30 år. Hun tok ikke OL-gull før hun var 30 år, men endte opp som tidenes mestvinnende vinterolympier. Hun mener kusina kan glede seg til årene som ligger foran henne og VM på hjemmebane.

– Dette betyr så mye for det som skjer om to år. Det gir en boost, sier Bjørgen og sikter til VM i Trondheim.

– Ser du noen trekk fra felles gener?

– Den offensiviteten hun har vist utad har så mye å si, det er det lille ekstra som har så mye å si. Og selvtilliten og tryggheten på at dette går, det er det siste som skal til om du plukker medaljer eller ikke. Det er kanskje noe som ligger i familien, sier Bjørgen og smiler stort.

Samboeren Didrik Tønseth skal gå femmila i Planica søndag.

– Helt vanvittig! Har ikke ord, skriver Didrik Tønseth (31) i en tekstmelding til VG fra den norske VM-leiren.

Lørdag fikk han se kjæresten holde unna for blant andre Frida Karlsson og gå inn til sin første individuelle VM-medalje.

KJÆRESTER: Anne Kjersti Kalvå sammen med kjæresten Didrik Tønseth i Lenzerheide i 2017. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

– Den jobben hun, Kveen og Svarstad har gjort er utrolig! Aldri sett henne i dårligere forfatning hun var i mars. Og nå tar hun VM-sølv…, skriver Tønseth videre.

Kalvå forteller hvordan det var.

– Det var bare tungt å være skiløper og tungt å være menneske. Det var ikke så gode dager, men det har snudd seg. Det er en vanvittig bra dag her i dag, sier Kalvå til VG.

– Hun har imponert meg i mange år, men nå tar hun det til et nytt nivå, sier Tønseth stolt.

Ett år etter at hun gikk glipp av OL på grunn av coronasmitte, måtte hun i år stå av Tour de Ski etter å ha blitt smittet med samme virus igjen.

– Det siste året har vært helt spinnvilt. Det er nesten så jeg glad for det som skjedde, sier Kalvå til NRK og fortsetter:

– Denne dagen har vært målet mitt siden jeg fikk corona i Tour de Ski, sier hun.

Det var ingenting å gjøre med svenske Ebba Andersson som tidlig på tremila satte opp et forrykende tempo, smadret feltet og gikk inn til et knockout-gull på den siste distansen.

Men i gruppen bak bet Kalvå seg fast og på den siste halvdelen av den siste runden klinket hun til med et monsterrykk som konkurrentene ikke klarte å følge. Svenske Frida Karlsson som tok bronsen nærmet seg voldsomt mot slutten, men Kalvå holdt unna.