– Boksingen var med på å bygge gode verdier som jeg tok med meg videre i livet, sier Morka til VG.

VG+ Sport: Se lørdagens boksestevne fra kl. 18.30

I 2003 tok Morka bronse i junior-EM, og året etter ble han seniornorgesmester i 81-kilosklassen.

– Det er bronsemedaljen i EM jeg setter høyest. Det er ikke mange fra Norge som har klart det, men det var også en stor opplevelse å bli norsk mester som senior og nordisk mester to ganger, sier Nils Arne Morka.

Han svarer på VGs spørsmål via en øyestyrt talemaskin. I august 2020 fikk han nemlig diagnosen ALS, og Morkas sterke historie er detaljert skildret i Aftenposten med blant annet dokumentarfilmen «Kunsten å dø».

Morka ble sett på som en ekstremt treningsdisiplinert utøver, og etter at han fikk diagnosen har Morka vært veldig opptatt av å oppdatere seg på hjelpemidler, forskning og ikke minst mer åpenhet rundt ALS.

38-åringen har brukt sin egen situasjon til nettopp det, og gjennom sin Instagram-konto viser han hvordan hverdagslivet arter seg.

– Kampsport har en stor plass i hjerte mitt. Jeg lever stort sett gjennom øynene, så det å se boksing liv gir økt livsglede for meg, forklarer Morka.

Les også: NHL-stjernen som fikk ALS: Historien om Börje Salming

Han gleder seg enormt til å være til stede på et boksestevne igjen. Hans tidligere trener i Gran bokseklubb, Kjell Sørum, er nå trener for Bernard Torres – som skal i aksjon lørdag kveld.

– Jeg reiser sammen med broren min, som også er veldig glad i boksing. Vi bokset mye sammen, og reiste på mange stevner før jeg ble syk. Jeg skal også ha med meg venner, og samboeren min, sier tobarnsfaren.

Samler inn penger

Det er Max Mankowitz og Norway Box Promotion som arrangerer stevnet i Chateau Neuf, og da Mankowitz fikk vite at Morka hadde skaffet seg billetter til stevnet ville han markere det med en innsamling.

GUARDEN OPPE: Nils Arne Morka kjemper en daglig kamp mot ALS. Minnene fra boksekarrieren har en egen plass hjemme i huset. Foto: PRIVAT

Det er nå opprettet en Spleis, som Morka har bestemt at skal gå til ALS Norge.

– Det er veldig hyggelig at boksemiljøet viser støtte, selv om det er mange år siden jeg var aktiv. Jeg ønsker at pengene som samles inn skal gå til å gi en person som har fått diagnosen ALS ekstra gode minner og opplevelser før sykdommen er kommet for langt, sier Morka.

ELEVEN OG LÆREREN: Nils Arne Morka avbildet sammen med trener Kjell Særum tidlig på 2000-tallet. Foto: PRIVAT

I november 2020, tre måneder etter at han hadde fått diagnosen, dro Morka tilbake til lokalene hos trener Sørum.

Da ville han gjennomføre en siste bokseøkt med gamletreneren, selv om sykdommen allerede hadde satt sitt preg på den frem til da topptrente mannen.

– Kjell har betydd veldig mye og lært meg alt innenfor boksingen. Som ung og vilter ungdom kan jeg nok takke boksingen for at det gikk riktig veien for meg, sier Morka.

Se video fra treningsøkten på Morkas Instagram-konto:

– Som bokser på et lokalt sted, blir man fort testet ut på lokale puber og slike ting. Jeg husker veldig godt da Kjell måtte stenge meg ut av klubben fordi jeg hadde brukt idretten utenfor ringen. Det fikk harde konsekvenser, og jeg gikk glipp av et NM på grunn av det.

–Det var en god lærepenge som fikk meg ekstra motivert, sier Morka i dag.

– Lærte du noe i boksingen som du nå kan dra nytte av i sykdomssituasjonen din?

– Viljen til å ikke gi seg, vil jeg trekke frem. Samtidig må du være smart og tilpasse deg nye endringer hele tiden. Det å ha ALS på mitt stadium er jobb 24/7. I ringen handler det om å overleve, og nå er jeg «i ringen» hver eneste dag.

NY ELEV: Trener Kjell Sørum og Bernard Angelo Torres avbildet i 2018. Foto: Per Opsahl / VG

Sørum har de siste årene vært trener for Torres, som er en av Norges aller mest spennende proffboksere. Da Morka hadde lagt opp sin egen karriere drev han flere sportsbutikker og sponset Torres med utstyr.

Etter at han fikk ALS-diagnosen kom det mange støtteerklæringer, men en av de mest spesielle var da Torres etter en seier i Spania markerte oppe i ringen med en plakat der det sto «Keep fightin Nils Arne. #fightALS».

– Det var en veldig fin opplevelse å se det. Uten støtte er det veldig vanskelig å stå i kampen mot ALS, sier Morka som nå altså får følge Torres og de andre norske bokseprofilene live lørdag kveld.

VG+ Sport: Se lørdagens boksestevne fra kl. 18.30