Foto: Klaudius

«Hvordan skal TIL lykkes med å kjøpe sin nye målscorer?»

KOMMENTAR: For hvert mål Fitim Azemi scorer i høst, gjør han det vanskeligere for TIL å beholde ham.

– Hei Fitim, jeg sa akkurat til dem at du er en god spiss.

Simo Valakari har akkurat gjort ferdig et halvt dusin intervjuer i pressesonen på Alfheim, i det Azemi, et av få lyspunkter, kommer nydusjet ut av garderoben.

Den engelsktalende treneren med finsk aksent får alle til å stoppe opp når han på denne måten, med et lurt smil om munnen, ønsker TIL-spissen «velkommen» ut av garderoben.

Et «takk, sjef» kommer til slutt fra Gutans nye og tilsynelatende beskjedne «storscorer».

SMILTE GODT: Simo Valakari har akkurat skrytt av Fitim Azemi (i bakgrunnen), og ga sistnevnte beskjed om akkurat det. En av få grunner til å smile akkurat denne søndagen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

TIL-treneren har brukt minuttene før på nok en gang å måtte svare på hvorfor laget hans ikke vinner på hjemmebane. 2–2 mot Haugesund var en nedtur - både for han, spillerne og ikke minst alle på tribunen. Noe som preger Valakari en drøy halvtime etter kampslutt.

Det er kult å vinne i Bergen, som «Gutan» gjorde for en drøy uke siden, men når det gang etter gang ikke tas tre poeng hjemme er det forståelig at humøret ikke er helt på topp. For TILs del handlet kampen mot Haugesund ikke bare om en tilsynelatende 2-0-ledelse som glapp.

Like irriterende var de to tapte poengene som virkelig kunne sendt TIL på vei inn i et midtsjikt på tabellen som ingen akkurat nå klarer å spå utfallet av. I stedet er det bare tre poeng ned til kvalifisering og seks til direkte nedrykk.

Norske eliteklubber hadde sin siste kveld til å hente forsterkninger lørdag. Da var TIL allerede «ferdighandlet». I sommer har klubben hentet tre spillere – alle på lån ut sesongen. Man trenger ikke å stikke under en stol at disse overgangene skjer fordi klubben ikke har råd til å hente spillere på permanent basis. Samtidig blir det stadig mer vanlig med slike avtaler.

For TILs del handlet det også om at troppen var ganske så syltynn grunnet skader for noen uker siden – og ledelsen ble tvunget til å ta grep. Som igjen indirekte forteller to ting. At de unge spillerne enda ikke er helt modne for å ta steget opp, samt at man ikke helt har lyktes med alle spillerne som ble hentet i vinter.

Sommerlånene Fitim Azemi (Vålerenga), Aidan Barlow (Manchester United) og Eric Smith (Gent) spilte alle tre fra start mot Haugesund. De to førstnevnte havnet på scoringslista, og sistnevnte gjorde et solid inntrykk i sin debut.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen. Foto: iTromsø

Verken Barlow eller Smith har realistisk sett noen fremtid i Tromsø. Noe som handler om forhold helt utenfor TILs kontroll.

Azemi havner derimot i en helt annen kategori. Han er en spiller som er innenfor TILs rekkevidde, selv om kontrakten hans ikke går ut før sommeren 2021. Et punkt TIL ikke fikk gjennomslag for i forhandlingene med VIF kunne sikret dette allerede i juli.

– Vi hadde veldig god dialog med Vålerenga hele veien. Men vi ønsket en opsjonsavtale med tanke på kjøp etter sesongen. Det klarte vi ikke å få til. Tanken bak det var at dersom han slo til her, hadde vi en plan på lengre sikt, sa TILs sportssjef Svein-Morten Johansen til iTromsø 31. juli.

Den gangen var markedsverdien på Azemi, med all respekt, ikke spesielt høy. En måned med god og målrettet jobb fra han selv og klubben har gitt selvtillit og skapt resultater.

Etter å ha gått målløs på elitenivå siden høsten 2016 var det ingen automatikk i akkurat det. Men fem kamper fra start har gitt tre nettkjenninger (noe som betyr at om han fortsetter på samme vis vil han stå med ni mål når sesongen er over), isolert sett et snitt langt over godkjent, uansett nivå.

Selv om det selvsagt er tidlig viser både prestasjonene hans, og måten målene kommer på, at dette er en spiller TIL åpenbart bør forsøke å hente.

Og da oppstår problemet. Når TIL mangler en kjøpsopsjon, blir det opp til Vålerenga å bestemme prisen – hvis Azemi selv også ønsker en overgang.

Hørt en slik historie på Alfheim før?

I 2011 kom 22 år gamle Mustafa Abdellaoue til Tromsø på lån fra nettopp Vålerenga. Han hadde ikke lyktes tilstrekkelig i Oslo, og ble sendt på lån hele sesongen til nord. Et halvt år seinere var han sølvvinner i Eliteserien og toppscorer i hele ligaen. Den gangen klarte ikke TIL å kjøpe «Mos» fri fra Enga, men måtte heller se at VIF solgte han til København.

For at prisen ikke skal øke for mye kan det være greit å bli enig med agent og spiller før en prat tas med klubben etter sesongen. Selv om det vil være fristende å gå i dialog med VIF-ledelsen om bare noen uker hvis Azemi fortsetter å score, vil det bare øke overgangssummen.

For jeg tror egentlig at Azemi er ferdig i VIF uansett hva som skjer i Tromsø i høst. Nå handler det bare om hvordan TIL kan være smarte nok slik at klubbene blir enige.

Gjør Azemi jobben sin på samme måte som han har begynt, er det uansett ingen tvil om at både Trond Mohn og andre må på banen for at Azemi skal sikres videre i TIL.

Spissduoen Fitim Azemi/Runar Espejord er det vel antakelig langt flere enn bare meg som vil se.