Norge i blått i klynge (scrum) i kamp for få uker siden. Her er det restart med åtte spillere fra hvert lag som pusher mot hverandre for å vinne ballen. Ofte er det 850–900 kg vekt på hvert lag. Norge i blått i klynge (scrum) i kamp for få uker siden. Her er det restart med åtte spillere fra hvert lag som pusher mot hverandre for å vinne ballen. Ofte er det 850–900 kg vekt på hvert lag. Foto: Privat

Utenlandske statsborgere får spille på det norske landslaget

Spillere fra syv forskjellige nasjoner representerer Norge i en av verdens mest populære idretter. Snart kan det komme en regelendring.

For når Norge løper inn på Bislett lørdag, for å spille kvalifiseringskamp i VM mot Estland, er det et rugbylandslag som ikke er helt som andre landslag.

I 23-mannstroppen er det aktive fra syv nasjoner, som fordeler seg slik: 13 fra Norge, Storbritannia (2), Frankrike (2), Spania (1) Tyskland (1), Australia (2), Sverige (2).

Flertallet bor i Norge, men har opprinnelse fra et annet land. De internasjonale reglene tillater nemlig at spillere fra andre nasjoner, som har bodd i landet i mer enn tre år, kan ikle seg rødt, hvitt og blått.

Dette med spillere fra andre land gjelder i hele rugbyverdenen, også for nasjoner på det øverste nivået.

Vis fakta ↓
Landslagets kaptein Fredrik Skovly i aksjon med ballen i kamp mot Ungarn. Landslagets kaptein Fredrik Skovly i aksjon med ballen i kamp mot Ungarn. Foto: Privat

– Denne regelen blir trolig forandret på en kongress 10. mai i London. Da skal botiden eventuelt utvides til fem år, men det får ikke tilbakevirkende kraft, sier Per Thorkildsen, president i Norges Rugbyforbund.

Han forteller at andelen nordmenn kontra utlendinger er 60–40. Målet er høyere norsk deltagelse og 70 prosent nordmenn fra neste år.

– Samtidig er det en balansegang mellom den erfaringen mange fra andre nasjoner har, og at det tar tid å utvikle spillere her hjemme, sier presidenten.

Han legger til at spillerne synes det er en ære å representere Norge.

– Innsatsviljen på trening og kamp er fenomenal.

Ikke som alle andre

Det er mye ved rugbygjengen som er utenom det vanlige:

Presidenten selv bor i England, og har gjort det i 23 år, men han pendler ofte til Norge.

Spillerne betaler 100 prosent av utgiftene når de er på samling og kamper her i landet.

Tre av spillerne bor i utlandet, men har norsk pass.

Forbundet satser hardt på rekrutteringen, og håper å ha tilsammen åtte landslag junior- og senior, om få år (mot seks i dag).

Dette satsingsprosjektet heter Rugby 2020.

I dag er det kvinne- og herrelandslaget i Rugby 7`s som er OL-gren, i stilarten Union.

Laget som skal spille på Bislett består av 23 i stallen, 15 på banen til enhver tid.

– Dette er siste runde i kvalifisering til VM i Japan i 2019. For vår del er kampen først og fremst læring og utvikling. Vi har satt oss et mål om tredjeplass i gruppen, sier presidenten, som legger til at VM er lysår unna.

Ungdommen kommer

Norge har et ungt og spennende lag med nye landslagstrenere. Tre meget lovende 19- og 20-åringer har gjort det bra: Tobias Carcary Nygaard (20), som studere i Trondheim på NTNU, Aleksander Næss Clarke (20), som akkurat er ferdig med universitetet i Swansea og Lars Thorkildsen (19), sønn av presidenten, som studerer opera og trombone ved et universitet nær Southampton. Han har dessuten rugbystipend for å spille for universitetslaget.

 Norges Tobias Carcary Nygaard med ball, blir angrepet av ungarere. T.v. bak er Lars Thorkildsen og Andrew F. Smith fra Norge. Norges Tobias Carcary Nygaard med ball, blir angrepet av ungarere. T.v. bak er Lars Thorkildsen og Andrew F. Smith fra Norge. Foto: Privat

Flere kamper blir det allerede til høsten, men forbundet ønsker å bygge nedenfra.

– Vi har tatt beslutning om å endre fokusområde. Vi satser på ungdom fra 13 til 18 år, styrke klubbene og bli et bedre særforbund. For å få til dette har vi kuttet ut mye av det økonomiske tilskuddet til seniorlandslagene, sier Thorkildsen.

Det betyr at de aktive må betale veldig høye egenandeler selv.

– Vi har fire landskamper og like mange samlinger i året. Til bortekamper får vi støtte av rugby Europa, men ikke til hjemmekamper.

Forbundet har dessuten valgt å bruke penger på profesjonelle trenere, rett og slett for å gjøre sporten her hjemme mer proff. Ben Scully og David Cook er nye landslagstrenere.

 Norges nye landslagstrenere i rugby. F.v. David Cook og hovedtrener Ben Scully. Norges nye landslagstrenere i rugby. F.v. David Cook og hovedtrener Ben Scully. Foto: Privat

De har bred erfaring fra England. Scully har jobbet med det engelske landslaget, assistenten har vært klubbtreneren til Lars Thorkildsen i mange år.

Norges Rugbyforbund er på offensiven, og da teller det med at forbundet har fått en hovedsponsor fra det private næringsliv.

– Vi mener jo selv at vi har en flott idrett, som ligner mye på håndball. Håndball er også en kontaktidrett. Forskjellen er at rugbyspillere får lov til å fullføre en takling. Begge er veldig fysiske sporter.

Norge-Estland Bislett kl. 15.00 lørdag.