Ruud ble møtt med enorm applaus da han skulle serve for matchen etter nesten tre timer, og det gjorde han nådeløst. Matchballen satt med et serveess. Eventyret i Paris får ett siste kapittel. Det heter Grand Slam-finale. Ruud, som aldri har kommet videre fra tredje runde i French Open, er nå klar for en historisk finale i norsk idrettshistorie.

– Ja, det var en strålende kamp for meg. Marin var best i første sett, jeg var for defensiv. Men etter det spilte jeg noe av min beste tennis i år, så jeg er superhappy, sier Ruud til stadionspeaker.

Ruud hyller Nadal før finalen.

– Han er et perfekt eksempel på hvordan du skal oppføre deg ute på banen. Han har vært idolet mitt hele livet, sier Ruud i intervjuet på indre bane etter kampen.

Søndagens finale starter 15.00, og vises på MAX og Discovery+.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å vinne denne kampen og jeg har trent mot ham mange ganger før. Han kjenner meg og jeg kjenner ham. Jeg har sett ham på TV i hele mitt liv, og jeg vet hvor god han er i finaler. Hvis jeg skal ha noen som helst sjanse, så vet jeg at jeg må spille drømmetennis og den beste tennisen jeg har levert noen gang. Jeg skal legge meg i natt og i morgen og tro på det, drømme om gode slag og at det kan gå, sier Ruud til Discovery+.

Foto: Sofascore.com

Grafikk: Sofascore.com

Det hjalp ikke Cilic at han har mer erfaring med store semifinaler, at han er ti år eldre eller at han har vunnet en Grand Slam tidligere. Casper Ruud var best i tre av fire sett.

Casper Ruud var helt suveren i det tredje settet, både før og etter at en banestormer hadde demonstrert mot klimaforandringer, lenket seg til nettet og stoppet kampen.

For på stillingen 4–1 til Ruud i tredje sett kom det plutselig en ung dame inn på banen som satte seg fast i tennisnettet med en ståltråd rundt halsen. «Vi har bare 1028 dager igjen» sto det på T-skjorten hennes. Spillerne og dommeren forlot banen. Hun satt i flere minutter, før sikkerhetsfolk omsider fikk løsnet henne fra nettet.

Ruud har møtt to av de tre store i kamp tidligere, både Novak Djokovic og Roger Federer, men dette blir første gang han spiller mot barndomshelten Nadal. Og det skjer på grusen i Paris hvor Nadal allerede har 13 Grand Slam-triumfer.

– Nadal er den siste av «de tre store» som jeg ikke har spilt mot. Dette er perfekt timing og det var verdt å vente på. Å få spille mot ham i en finale i en Grand Slam-turnering vil bli et spesielt øyeblikk for meg, og forhåpentligvis litt for ham også. Han har jo spilt i så mange, men nå får han spille mot en elev fra akademiet sitt. Forhåpentligvis blir det moro, sier Ruud, som er en del av «Rafael Nadal Academy».

Cilic gjorde for mange enkle feil mot sin norske motstander. På stillingen 3–1 til Ruud i fjerde sett hadde kroaten allerede 50 upressede feil.

MOTSTANDER: Marin Cilic fra Kroatia på grusen mot Casper Ruud fredag. Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det første settet var kanskje preget av nerver for 23-åringen. 33-åringen fra Kroatia vet hvordan det er å stå i semifinaler – og finaler. Selv om Ruud tok et blankt første servegame, så tok Cilic over. For fra 3–3 og ut tilhørte settet 33-åringenpå 198 centimeter som tok første sett 6–3.

Ruud hadde et overtak i andre sett, og ledet både 3–1 og 5–3 i game. Og på stillingen 5–4 hadde Cilic 40–0, men Ruud tok seg sammen på egen serve, spilte en lang ball helt nede ved linjen, før han leverte et serveess. Deretter spilte nordmannen Cilic helt ut av stilen og utlignet til 40–40. Deretter leverte Ruud nok et serveess. Før han leverte enda en nydelig ball ned langs linjen. Cilic sto bare å så på. Dermed var det 1–1 i sett.

Ruud hadde møtt Cilic to ganger før fredagens semifinale, fredag plusset 23-åringen fra Snarøya på til tre seire på tre kamper.

Seieren gjør at Ruud nå vil gå opp til sjetteplass på verdensrankingen etter French Open. Han vil ikke avansere ytterligere om han skulle vinne finalen.

Ruud er også sikret 11,11 millioner norske kroner i premiepenger for finaleplassen.

Det ble dramatisk i den andre semifinalen mellom Rafael Nadal og Alexander Zverev tidligere fredag. Zverev tråkket veldig stygt over mot slutten av det andre settet etter tre timers spill. Tyskeren forlot banen i tårer og rullestol, kom inn igjen på krykker og takket for seg. Etter kampen fikk Nadal spørsmål om Ruud fra VG:

Det var ikke helt fullt på hovedarenaen court Philippe-Chatrier. Det er plass til 15.000 tilskuere. Rundt 13.000 så Ruud mot Cilic.

Både Cilic og Ruud spilte karrierens første semifinale i Paris fredag kveld. Den langt mer erfarne kroaten har tidligere spilt to kvartfinaler i French Open. Der ble det tap mot Stan Wawrinka i 2017 og mot Juan Martín del Potro året etter, viser fakta fra Opta.

PAPPA: Trenerfar Christian Ruud fulgte spent med fra tribunen. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Ruud spilte for sin niende finale på grus de tre siste sesongene. Han er den spilleren med flest finaleseire på grus de siste årene, med en mer enn Novak Djokovic og Stefanos Tsitsipas. Ruud hadde før semifinalen vunnet 65 gruskamper siden 2020, det er 14 mer enn noen andre, Stefanos Tsitsipas har 51, viser tall fra Opta.