NEDTUR: Simen Wangberg og TIL har slitt de siste månedene. NEDTUR: Simen Wangberg og TIL har slitt de siste månedene. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

«TIL er igjen blitt et taperlag»

KOMMENTAR: Denne gangen er det ikke bare treneren som må stilles til ansvar.

Nedtur avløser nedtur for Tromsø Idrettslag og hovedtrener Simo Valakari denne høsten. Med kun et par hederlige unntak har perioden siden starten av juli vært en eneste stor fiasko poengmessig sett.

I villfarelsen etter en sterk høst i fjor, og god vår i år, var det mange som var glade da TIL snakket høyt om å kjempe i medaljestriden. Folk begynte å strømme til stadion. Man likte det man så på gresset. Så feil skulle vi ta.

Åtte tap på elleve kamper siden 7. juli har sendt TIL ned i ingenmannsland. Langt nærmere nedrykksstriden enn noe edelt metall. TIL har totalt sett tapt 13 av 26 kamper, mest i Eliteserien sammen med Start og Sandefjord.

  Nå vet vi enda ikke hvordan sesongen ender. TIL kan i teorien vinne sine fire siste kamper, og på den måten få en opptur. Per i dag fremstår det lite trolig. 1-2-tapet mot Start ga ingen annen gevinst enn at det sendte Bodø/Glimt nærmere nedrykk.

  I Tromsø har Idrettslaget de fem siste årene sparket tre trenere når motgangen har kommet. Ingenting tilsier per i dag at Simo Valakari heller sitter utrygt. Men i alle de nylige nedturene i TIL er det viktig å ha med seg at da klubbledelsen hentet Valakari sommeren 2017, tok de et forpliktende valg.

  Ledelsen ønsket en klar spillestil som appellerte til både spillere, sponsorer og ikke minst publikum. De første 12 månedene med treneren ved roret tilfredsstilte stort sett alle disse viktige kategoriene, samt ga resultater. Jeg er også kjent med at spillerstallen stort sett fortsatt står last og brast med sin ambisiøse trener.

   Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen. Foto: iTromsø

   Det sistnevnte er det ingen automatikk i. Måten «Gutan» spiller på er krevende. Når den fungerer, kan ingen lag i Norge stå imot. Når den ikke fungerer, fremstår den naiv og usikker. Det krever mot, selvtillit og ikke minst ferdigheter å spille på små marginer når motstanderen presser høyt.

   Høsten har, om ikke annet, vist at en del spillere verken tåler det trykket som medaljesnakk innebærer, eller spillestilen det legges opp til.

   TIL kan ikke være bekjent av å være en trenersparkende klubb, så derfor handler klubbens nære fremtid vel så mye om å sette et kritisk søkelys på andre toppledere i organisasjonen. En rekke spørsmål melder seg i så måte.

   Får Valakari tilgang på de spillerne som gjør at han kan lykkes?

   Er sportssjef Svein-Morten Johansen rett mann til å lede den sportslige avdelingen etter en rekke feilkjøp siden han overtok i november 2012?

   Har det sportslige utvalget den rette kompetansen til å ta tøffe valg både når det gjelder kjøp og salg?

   Kan nyansatte TIL-direktør Kristian Høydal ta de rette grepene som legger grunnlaget for en sunn drift på Alfheim?

    I tillegg er det en kjent sak at økonomien er skral i klubben om dagen. Et nytt stort underskudd vil trolig bli offentliggjort i løpet av kort tid. Signering av nye spillerkontrakter er lagt på is.

    TILs redningsplan er inntil videre å håpe på at tomtesalget på Alfheim betaler gjelden, samt at «gode venner» av klubben skal gi nok penger i kassa.

    Den svake TIL-perioden har selvsagt hevet kritiske røster både internt i klubben, og ute blant folk. Noe annet ville betydd likegyldighet, en fotballklubbs verste fiende.

    Men skulle ikke denne trenden snu, og TIL ryke på ytterligere tap, er det ikke treneren som må bli skyteskiven. Svein-Morten Johansen har overlevd tre hovedtrenere som sportssjef. Han må ansvarliggjøres av sin ledelse for valgene han har tatt.

    Med så mye makt som Johansen har skaffet seg de siste årene tar jeg for gitt at også han må sees i kortene. Kanskje er det på tide å sette krav om for eksempel spillersalg for x antall millioner kroner hvert år slik at klubben faktisk kan være selvdrevet?

    Her skal det selvsagt tillegges at en sportssjef i TIL har en utakknemlig oppgave. Hverdagen består av å kjøpe spillere i siste liten uten egne midler. Eller som sist uke, ikke kunne tilby nye kontrakter til egne spillere.

    Toppsjefene, med daglig leder Kristian Høydal og styreleder Stig Bjørklund i spissen, bør uansett vurdere om de også denne vinteren kan stole på at den øverste sportslige lederen gjør jobben slik at TIL kommer tilbake dit de vil.

    I toppen av norsk fotball.