Mjøndalen klatret dermed forbi Brann og Stabæk som før søndagens kamper ligger på de to nederste plassene, som gir direkte nedrykk.

Marienlyst og Mjøndalen ligger på samme side av Drammenselva, men splittelse er likevel et av nøkkelordene når Strømsgodset og Mjøndalen møtes til «Ælv Clasico».

På tribunene kjempet hjemme- og bortefansen i en herlig lydduell, mens lagene tok seg av fordelingen av poengene i et intenst oppgjør. Der var det Mjøndalen som gikk seirende ut.

– Det er vidunderlig deilig. Poengene i seg selv var det aller viktigste i dag, at vi slår Godset på Marienlyst er en bonus. Nå er vi oppe på kvalik og legger press på de som spiller i morgen, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til VG og viser Brann og Stabæks kamper, som begge ligger under streken nå

Syver Skaar Eriksen og Fredrik Brustad tok seg av Mjøndalens scoringer, mens Markus Nakkim tok ansvar bakover.

– Det blir et stort trykk mot oss, men vi står veldig bra i det. Det er en enormt bra defensiv kamp av oss, og vi jobber knallhardt som lag. Vi skulle gjerne hatt mer ball, men står bra i krigen og det er veldig verdt det når vi kommer fra det med tre poeng, sier midtstopperen.

For Christian Gauseth, som bor i Drammen, smakte det ekstra godt.

– Jeg har kommet til denne byen for å bli her. Da er det viktig å sette et stempel og vise hvem som bestemmer. Nok en gang drar jeg herfra med tre poeng. Det er akkurat sånn det skal være.

Gustav Valsvik og Morten Sætra klønet det til i eget forsvar. Forsvarsspilleren så ikke at Syver Skaar Eriksen kom jagende, mens keeper havnet på mellomdistanse. Mjøndalen-spilleren rundet enkelt Sætra og trillet ballen i det åpne målet.

Ære og stolthet står på spill hver gang lagene spiller mot hverandre, men for Mjøndalen er overlevelse i høyeste grad også en bekymring i sluttspurten av Eliteserien.

Med seier kunne Vegard Hansens menn klatre opp fra nedrykksplassene – altså med én kamp mer spilt enn sine nærmeste konkurrenter – og hvert poeng i sesongavslutningen er livsviktig.

INTENST: Stemningen var alt annet enn god mellom rivalene langs Drammenselva. Denne gangen gikk Mjøndalen seirende ut. Foto: Fredrik Hagen

Godset har sikret plassen i divisjonen, men styrte det meste av spillet. Det gikk imidlertid langt mellom de store sjansene, og Mjøndalen, ledet av Markus Nakkim, forsvarte seg mesterlig. Stemningen var tidvis amper, hvor motspillerne dyttet og knuffet på hverandre ofte.

Godset er Eliteseriens fjerde beste hjemmelag, men gjestene fra Mjøndalen var dødelig effektive og doblet ledelsen. Nok en gang takket være håpløst forsvarsspill.

I en presset situasjon stusset Ari Leifsson Fredrik Brustad alene gjennom mot keeper. Den utfordringen løste han med en elegant lobb.

En annen innbytter, Kristoffer Tokstad, banket inn en sen redusering og det ble en hektisk avslutning på kampen. Men det var gjestene som stakk av med tre poeng fra Marienlyst.

Mjøndalen har igjen tre kamper i Eliteserien, hvor Sarpsborg, Vålerenga og Bodø/Glimt venter. Der trenger de nye poeng for å overleve i divisjonen.