Nordmannen er anklaget for korrupsjon og for å hjelpe Russland med å skjule doping.

Kommisjonen mener mye tyder på at Besseberg ble «kjøpt» av russiske ledere.

– Vi har funnet bevis for at Besseberg har fått verdifulle gaver i form av klokker, jaktturer og tjenester fra sexarbeidere, sier kommisjonslederen Jonathan Taylor på en pressekonferanse torsdag.

Østerrikske myndigheter ba våren 2020 norske Økokrim om å ta over etterforskningen av Besseberg. Saken er fortsatt på Økokrims bord.

Torsdag kom den interne granskningsrapporten som IBU-styret har bedt om.

– Etter kommisjonens syn har Anders Besseberg konsekvent foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort, heter det i rapporten.

– Bessebergs støtte til russiske interesser går langt ut over generell bekymring, heter det videre i rapporten.

VG har ikke fått kontakt med Bessebergs advokat Norbert Wess, men til NRK sier han:

– Jeg vil understreke at politietterforskningen fortsatt pågår, at ingen tiltaler er fremsatt og at Besseberg nekter for alle anklager som er kommet fra myndighetene og IBU-kommisjonen, sier Wess.

– Besseberg har aldri spurt om eller akseptert penger, gaver eller fått andre ytelser, verken fra russiske tjenestemenn eller noen andre, skriver Wess til statskanalen.

Anders Besseberg har ikke besvart VGs henvendelse torsdag morgen. Til NRK har han henvist til advokaten.

– Jeg er sjokkert over de avsløringer som kommer fram i rapporten, sier nåværende IBU-president Olle Dahlin på pressekonferansen torsdag.

I april 2018 avviste Besseberg på det sterkeste at han har mottatt penger for å manipulere og skjule dopingprøver.

Aldri betalt

– Nei, jeg er ikke korrupt. At jeg skal ha fått betalt av russerne for å skjule dopingprøver, det kan jeg si et klart og tydelig nei til. Jeg har gitt samme svar til etterforskerne. Jeg har aldri mottatt en krone, euro, dollar eller rubel for den saks skyld. Jeg har ikke prøvd å lure unna russiske prøver, uttalte Besseberg til VG.

– Vi er først og fremst rystet over innholdet som fremkommer i rapporten. Her nevnes blant annet overdekking av systematisk russisk doping og omfattende uetisk opptreden fra IBUs ledelse. Dette tar vi naturligvis sterk avstand fra, sier Arne Horten, president i Norges Skiskytterforbund, i en uttalelse.

Besseberg her under verdenscupen i Østersund i 2015. Foto: Jostein Magnussen, VG

Den uavhengige kommisjonen har hatt i oppdrag å assistere WADA og nasjonale myndigheter i etterforskningsarbeidet, i tillegg til å sikre at det internasjonale skiskytterforbundet iverksetter tilstrekkelig med tiltak for å rydde i eget reir, samt avdekke om det har forekommet brudd på IBUs regelverk.

Innrømmer

– Deres konklusjon er ikke til å misforstå. Vi er imponerte over det omfattende arbeidet som er lagt ned i denne saken, og håper dette vil kunne bidra til mer åpenhet og et enda strengere regime innenfor antidopingarbeid innenfor idretten, sier Horten.

Presidenten i Norges Skiskytterforbund mener den nye ledelsen i IBU har tatt viktige og riktige grep.

Det heter i rapporten at Anders Besseberg selv i politiavhør har innrømmet at han har fått «tjenester fra sexarbeidere i forbindelse med russiske ledere» og var klar over at de ble hentet inn av hans verter. «Det kan meget vel ha skjedd. Jeg gikk aldri ut på gaten, for å si det sånn», blir Besseberg sitert på fra avhør hos politiet.

Rapporten handler ellers blant annet om jaktturer til Sibir og luksusklokker. Politiet har beslaglagt 13 klokker hjemme hos Besseberg, blant en klokke verdt rundt 200.000 kroner, som han skal ha fått til sin 65-årsdag, ifølge rapporten.

I rapporten uttrykkes det også at det var merkelig at Anders Besseberg bagatelliserte avsløringene om russisk doping i etterkant av OL i 2014. De mener han «undergravde innsatsen» til dem som prøvde å få frem sannheten.

Økokrim etterforsker

Økokrim bekrefter torsdag at de har mottatt en kopi av den 220 sider lange granskningsrapporten. Våren 2020 ble Økokrim bedt om å ta over politietterforskningen av Besseberg av østerriksk politi.

«Norsk politi har bare etterforsket den delen som handler om korrupsjon av Besseberg mens han var president i IBU. Økokrim har ikke tatt over det som relaterer seg til doping og svindel», skriver Økokrim i en pressemelding. Der heter det også at rapporten som ble kjent torsdag, blir en del av den videre etterforskningen av Besseberg.

Russiske Aleksandr Tikhonov, tidligere visepresident under Besseberg i IBU, blir nevnt i flere forbindelser i rapporten. Heller ikke han har besvart VGs henvendelse torsdag formiddag.

– Jeg har aldri bestukket noen, sier Tikhonov ifølge Tass. Men kommisjonen skriver i rapporten at de ikke anser Tikhonov som noen pålitelig kilde.

Beskyldninger i rapporten handler dels om Besseberg, dels om den tidligere generalsekretæren Nicole Resch.

Uten kontroll

Kommisjonslederen Jonathan Taylor slakter hvordan IBU ble styrt den gang:

– Dette er et skoleeksempel på hva som skjer når det er dårlig styresett i en idrettsorganisasjon, sier Taylor på pressekonferansen torsdag.

I en pressemelding sier han:

– Den fullstendige mangelen på grunnleggende sikkerhetsforanstaltninger for styringen av IBU, betydde at den tidligere IBU-ledelsen var i stand til å operere uten kontroll, uten åpenhet og uten ansvar.