– Det er slag drømmedag for meg i dag. Å gå inn til pallplass her i dag med bare verdens beste skiløpere foran meg, det er kult, sier Dønnestad til VG.

Klæbo var tvilsom før vinterstarten på grunn av lårskaden som har sittet i siden juli – men kom til Beitostølen og har vunnet 10-kilometerne i begge stilarter med full kontroll.

– Nå gjelder det å bruke de neste to dagene godt med tanke på det som skal skje nesten helg, sier Klæbo til VG.

Han varsler en avgjørelse tirsdag angående verdenscupåpningen i finske Ruka neste helg. Klæbo var den eneste av profilene fra elitelandslagene i toppen.

Klæbo er eneste herreløper på landslag som har satset på høydetrening og sendte et lite stikk i retning resten da VG spurte han om resultatene til landslagskollegaene.

– Jeg vet da søren. Jeg vet ikke om de hadde en tyngre dag. Jeg berger meg nok på høyden, sier Klæbo med et lurt smil.

BEITO-KONGE: Johannes Høsflot Klæbo på søndagens 10 km fristil på Beitostølen. Han vant også lørdag og hadde god kontroll. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nest best fra landslag ble Hans Christer Holund på 9. plass.

– Det var fryktelig dårlig av begge lag egentlig, både sprint og distanse. Jeg har ikke noe god forklaring, sier Holund og legger til at det var flere fra landslagene i toppen lørdag.

Resten fra elitelandslagene plasserte seg slik søndag: 11. Pål Golberg, 12. Didrik Tønseth (falt og brakk staven), 14. Emil Iversen, 20. Sjur Røthe, 22. Håvard S. Taugbøl, 30. Martin Løwstrøm Nyenget, 43. Simen Hegstad Krüger, 82. Even Northug

– Fortsetter vi sånn, vil verdenscuplagene se annerledes ut fremover, sier Holund.

Emil Iversen sier det var «en svart dag» for elitelandslagene.

– Det er nok den dårligste dagen distanselaget har hatt de siste hundre årene. Lagmessig var det krise, sier Iversen.

– Det er litt surrealistisk egentlig, å plutselig slå de aller fleste i et såpass viktig renn, sier Dønnestad til VG.

Distansetrener Eirik Myhr Nossum er klar på at flere fra elitelandslagene burde vært i toppen.

– Sterkt løp av Johannes. Ellers blandet drops, og jeg sliter med forklaringen. Det spørs om julebordet i går kostet, sier trener Nossum på fleip.

Ni av 12 mann er tatt ut til verdenscupstarten i Ruka (se faktaboks). Det står igjen én plass på distanse og to på sprint. Med topplasseringer lørdag og søndag har både Håvard Moseby (4 og 5) og Henrik Dønnestad (8 og 2) lagt inn gode søknader for distanse.

– Nå skal vi diskutere på kammerset, så forholder vi oss godt til sesonginformasjon, sier Nossum.

Sesonginformasjonen sier at løpere fra elitelandslagene prioriteres i Ruka.

Til verdenscuphelgene deretter på Lillehammer og Beitostølen har Norge flere plasser på grunn av nasjonal kvote, og sjansen for at Dønnestad og Moseby får sjansen der er enda større.

– Jeg tror det må forfall til hvis jeg skal til Finland, sier Moseby til VG.

Erik Valnes sto over Beitostølen fordi kroppen ikke responderte på trening en liten periode. Han gjør det klart overfor VG at han skal til Ruka og hvert fall gå sprinten fredag.