– Jeg er ikke overrasket. Dette var litt som forventet, sier Camilla Herrem til VG. Visekapteinen fikk beskjeden en halv time før pressemeldingen. Hun skjønte hvor det bar da statsminister Erna Solberg i slutten av forrige uke sa at det kan bli vanskelig å arrangere mesterskapet.

– I den tiden vi lever i utløste ikke avgjørelsen noe sjokk. Jeg har respekt for det valget som er gjort. Jeg vet at det er jobbet hardt for å få dette til, sier Herrem som er landslagets visekaptein.

– Avgjørelsen har modnet over tid og den endelige beslutningen ble tatt i helgen, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG og opplyser at håndballforbundet ikke har fått noe endelig svar på søknaden om unntak fra smittevernreglene.

– Men vi har forholdt oss til det som vi opplever er myndighetens råd. Det har vært rimelig klare meldinger. Da får vi ta hensyn til det og gjøre det vi må. Vi respekterer veldig det myndighetene mener er det beste pr. nå, mener han.

– Vi er takknemlig for samarbeidsånden og den felles forståelsen vi har møtt blant våre medarrangører fra EHF og DHF. Samtidig er det selvsagt med tungt hjerte at vi må erkjenne at det denne gangen ikke ble mulig å arrangere mesterskap på hjemmebane for Norges del. Vi hadde gledet oss veldig, sier president i Norges Håndballforbund, Lio i pressemeldingen og mener at NHF «har snudd hver stein i håp om å få til mesterskap» i Norge».

Vil hjelpe Danmark

Lio sier at NHF nå arbeider for å hjelpe Danmark som enearrangør av mesterskapet. Men det danske håndballforbundet kan i sin pressemelding ikke garantere at de kan arrangere det 16 nasjoner store mesterskapet.

– Det er en kjempeoppgave som ligger foran oss, sier Per Bertelsen - president i det danske forbundet, som lover å komme med mer informasjon tirsdag.

EM-arrangementet fra 3. til 20. desember har vært under press gjennom hele pandemien.

– Umulig å vite noe som helst, sa håndballpresident Kåre Geir Lio til VG allerede 25. mars.

EM skulle ha vært håndballjentenes første mulighet til å spille en finale på hjemmebane på 21 år. Norge arrangerte også i 2010 EM sammen med Danmark, men da gikk avslutningen av mesterskapet i Herning.

TØFF JOBB: Håndballpresident Kåre Geir Lio og resten av det norske forbundet har hatt mange vanskelige avgjørelser det siste året i forbindelse med mesterskapet som skulle vært arrangert på hjemmebane. Foto: Frode Hansen

En lang prosess

I slutten av august fikk Håndballforbundet ja til en økonomisk redningspakke for et mesterskap med begrenset publikum eller ingen tilskuere i et hele tatt. Man gikk så ned til en arrangørby og Trondheim ble valgt for gruppespill, hovedrunde, semifinale og finale.

En måned senere ble skyene mørkere over mesterskapet. Håndballpresident Kåre Geir Lio åpnet i VG for første gang for at det ikke ville være mulig å arrangere EM i Norge.

– Vi ser risikoen og det er ting vi må vurdere i forhold til gjennomføring. Enten ved å finne på nye kloke tiltak ved innfasing og skjerming eller ved å vurdere om det hele tatt er mulig å arrangere dette. Rett og slett, sa håndballpresident Kåre Geir Lio da.

Ville ikke ha ulike regler

De norske coronaforskriftenes paragraf 4 b sier at alle som har vært i nærkontakt med en smittet i 48 timer før en positiv test skal gå i 10 dager i karantene. hos den danske medarrangørene vil den smittede spilleren/lederen gå i isolasjon, mens eventuelle med- og motspillere vil kunne teste seg ut av situasjonen.

I Norge ville et lag med smitte – og en eventuell motstander – alle måtte gå i karantene og dermed være ute av mesterskapet. Håndballforbundet søkte om unntak fra coronaforskriften. Landslagstrener Thorir Hergeirsson mener at ulike regler i samme mesterskap ikke er til å leve med.

– Ut fra fair play-prinsippet så må det være likt. Vi er veldig opptatt av det. Uansett om det handler om spillereglene på banen eller rammene og reglene rundt mesterskapet, poengterer Hergeirsson.