ÆRLIG: Her forteller Lars Espejord (til venstre) om hvor han mener TIL er i dag under pressekonferansen onsdag. Til høyre for han sitter styreleder Stig Bjørklund, nyansatt hovedtrener Gaute Helstrup og direktør Kristian Høydal. ÆRLIG: Her forteller Lars Espejord (til venstre) om hvor han mener TIL er i dag under pressekonferansen onsdag. Til høyre for han sitter styreleder Stig Bjørklund, nyansatt hovedtrener Gaute Helstrup og direktør Kristian Høydal. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

«Befriende fritt for snikksnakk»

KOMMENTAR: Gaute Helstrups første møte med offentligheten som TIL-trener havnet i skyggen av en gammel legendes rene ord for pengene.

At akkurat dette skjedde på Alfheim rett etter klokka 14.00 onsdag ettermiddag må ikke sees på som en kritikk mot Helstrup. Sistnevnte skilte seg ut blant de fire TIL-representantene som på rekke og rad satt foran kameraene. Med rød genser der de andre hadde grå, og det desidert største gliset, var Gaute Helstrup selvsagt hovedårsaken til at et stort antall pressefolk hadde tatt turen til Alfheim. Samt at tusenvis av TIL-interesserte gjennom lokalmedias direktesending kunne se den nye sjefen svare på spørsmål.

Det fikk de også. Den rundt 40 minutter lange seansen med Helstrup i hovedrollen bar preg av en offensiv trener, som tross et snev av nervøsitet i starten ble stadig varmere i trøya. Slike pressekonferanser kan ofte bære litt preg av floskler og selvfølgeligheter. Det er ikke så lett å komme under huden for å finne detaljer offentligheten gjerne vil høre. Svar på det selvsagte opprykkskravet var at «det vil vi gå for». Hva som skjer med nye spillere eller resten av trenerteamet fikk vi derimot ingen klare svar på.

Like fullt tror jeg denne pressekonferansen ga et troverdig inntrykk til dem som følger TIL. Ikke minst på grunn av det som skjedde i de få minuttene før Helstrup måtte svare på spørsmål.

  Gaute Helstrup fra tiden som TUIL-trener i 2017. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

  TILs styreleder Stig Bjørklund innledet, og det framsto klokt at han ikke brukte for mye tid, men heller ga ordet til styremedlem Lars Espejord, som hadde med seg et håndskrevet papir med notater på begge sidene. Espejord er ingen hvem som helst i TIL. Sønnen Runar ble nylig solgt til Heerenveen for fem millioner kroner, men når fortsatt ikke pappa Lars opp til knærne når det gjelder status i TIL.

  309 kamper gjennom 13 sesonger fra 1982 til 1994 inkludert mål i cupfinalen i 1986 gir Espejord en posisjon og tyngde til å snakke om TIL. I prosessen mot å finne en ny trener har han heller framstått som en lytter.

  Da Simo Valakari fikk sparken midt i april, var Espejord en av dem som ble utpekt til å lede jakten på en ny trener. Og da erkjente TIL ganske raskt at de var nødt til å ta et steg tilbake. På tross av at det ble gjort en evaluering i klubben så sent som etter nedrykket i desember, viste det åpenbart seg et behov for å snakke mer med folk. Situasjonen var tross alt annerledes. Omstridte Valakari var borte, en ikke ubetydelig endring.

  Gjennom de snaue fem minuttene Espejord snakket var det befriende fritt for snikksnakk. Han startet med status for en måned siden. Klubben hadde nylig rykket ned til nivå to, med fallende publikumsoppslutning. TIL hadde «ligget på renna på øverste nivå, og at det bikket feilveien måtte skje til slutt».

  Deretter kom han til noe som har vært både kontroversielt, og vakte oppsikt også utenfor både Tromsø og landsdelen.

  – Vi har opplevd at de største talentene her i byen ikke engang har skrevet kontrakt med TIL, og heller valgt klubber utenfor byen, sa Espejord.

   Det er ikke mange uker siden TUIL-gutten Sebastian Tounekti (17) på kontroversielt vis skrev under proffkontrakt med Bodø/Glimt, noe som sitter friskt i minnet. Han er bare den siste i rekka av talenter i nord som enten har valgt bort TIL – eller blitt valgt bort av TIL. Emil Ceide Konradsen (RBK) og Håkon Evjen (AZ Alkmaar) kunne begge vært TIL-spillere.

   – Det vi har konstatert er at dette er en situasjon vi verken er bekvem eller fornøyd med, fortsatte Espejord og kom dermed inn på hvordan TIL ønsket å finne sitt sportslige DNA, og ikke minst hva det betyr at TIL er en utviklingsklubb.

   – Vi vil være utviklingsorientert, og så ta de stegene for å etablere oss i Eliteserien, og forbli der. Vi ønsker å være en klubb som folk i byen bryr seg om og engasjerer seg i. TIL ønsker å være en attraktiv klubb for de største talentene i Nord-Norge, at de faktisk vil komme hit som sitt første steg av sin karriere, sa Espejord.

   For, som Espejord poengterte, er det essensielt at klubbens akademi, som koster mange millioner i året, kommer inn på A-laget før de deretter selges videre og erstattes av egne produkter. Slik kan TIL slippe å være avhengig av «gode venner» som Trond Mohn.

   Den nye hovedtreneren har åpenbart en sentral rolle her. Fotballfaglighet, ledelsesfilosofi, samt å forstå klubben, byen og rammene man jobber under, var de tre mest sentrale punktene Espejord pekte på når vedkommende skulle ansettes. Ifølge Espejord matchet Helstrup på alle disse kriteriene, før han avsluttet med å si at han håpte at «Helstrup blir værende i klubben i mange år.»

   For om noe skurret litt her, var det at Helstrup på tross av dette «bare» fikk et halvannet år lang kontrakt. Noe som handler like mye om forgjengeren hans, som noe annet. Det kostet TIL dyrt å ha en fireårskontrakt med Valakari, og klubbledelsen har på smertelig vis lært av det. Lengden på avtalen blir dog foreløpig ikke noe annet enn en interessant detalj.

   Espejords ærlige erkjennelse om hva som er gått galt i TIL, satte ord på det mange har tenkt, og er noe helt annet enn fantasier om Champions League.

   Utfordringene står i kø de neste ukene og månedene både på og utenfor banen for TIL. Kanskje kan dette være starten på en sårt etterlengtet opptur for en plaget klubb?