Ebba Andersson vant klart i verdenscup-comebacket etter coronasykdom. Det franske hjemmepublikummet jublet ekstatisk for Delphine Claudels andreplass nedenfor Jura-fjellene foran Jessie Diggins.

Ingvild Flugstad Østberg ble beste norske på fjerdeplass og tok et langt steg mot å få gå 10 km fri i VM. Silje Theodorsen imponerte også med 6. plass.

– Jeg kunne ikke gjort så mye mer for å gå den distansen i VM. Det er to stykker (Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng) som ikke er her og er selvskrevne på den distansen. Så er det to plasser og mange om beinet. Men jeg føler jeg har gjort det jeg kan, sier Østberg til VG.

Østberg var bare snaut fire sekunder fra å ta en pallplass.

– Litt surt med fjerdeplassen. Et bra løp, positive svar og det går i riktig retning etter at jeg ikke har konkurrert på en stund i verdenscupen, sier 32-åringen.

Norge har fire plasser til VM. Heidi Weng var skuffet etter sin 15. plass, delt med Helene Marie Fossesholm, over minuttet bak Andersson.

Weng fikk synsproblemer underveis.

– Jeg hadde ikke noe syn. Jeg ble så kald, sier Weng til VG.

Hun understreker at det ikke var dramatisk.

– Men jeg måtte satse på at jeg klarte å svinge riktig. Skikkelig ubehagelig, sier Weng.

Hun ble tatt igjen av Ingvild Flugstad Østberg underveis.

– Jeg klarte ikke å holde følge engang nedover, sier Weng.

Lotta Udnes Weng hadde også en liten drøm om å få gå distansen i VM. Hun ble tross alt norsk mester for en uke siden.

Etter en 21. plass fredag, ett minutt og 13 sekunder bak Andersson, har hun slått fra seg de tankene.

– Det er dårlig. Forrige fredag var det årsbeste. I dag er det sesongens dårligste. Det svinger i toppidretten. Det må jeg leve med, sier Udnes Weng til VG.

– Hvordan vurderer du VM-sjansene nå?

– De sjansene ryker «på hodet og ræva». Jeg er ganske langt unna å få gå en ti kilometer nå, sier hun.

Helene Marie Fossesholm var svært skuffet etter fredagens prestasjon.

– Det er for dårlig og ingenting å skryte av. Jeg er skuffet, rett og slett. Jeg kan bare skylde meg selv. Jeg går for dårlig og det var ikke noe «trøkk» over det, sier hun om egen innsats.

Hva prestasjonen hadde å si for VM-mulighetene på drømmedistansen, ville hun ikke svare kategorisk på.

– Jeg orker ikke tenke på det nå. Jeg er skuffet. Det er ikke jeg som skal ta ut det laget. Jeg vet ikke.

Silje Theodorsen håper at formutviklingen med 5. plass i NM og 6. plassen her i Les Rousses gjør henne høyaktuell for en plass på øvelsen i VM.

– Jeg har levert mange gode skøyterenn i år, men det er vanskelig og det er et privilegium med så mange norske som har gjort det bra i år, sier Theodorsen.

Ragnhild Haga var mellomfornøyd med sin 10. plass.

– Jeg skulle gjerne vært noen plasser høyere, sier Haga.

Martin Johnsrud Sundby, Viaplay-ekspert, er klar i sin spådom:

– Jeg blir overrasket dersom det ikke er Tiril, Heidi, Anne Kjersti og Ingvild som går de to første distansene 15 kilometer med skibytte og 10 kilometer fristil i VM. Jeg kan ikke skjønne annet basert på resultatene denne sesongen, sier Sundby til VG.

SKUFFET: Helene Marie Fossesholm, her sammen med Ingvild Flugstad Østberg og landslagstrener Sjur Ole Svarstad under NM på Gjøvik sist helg. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG